© © 2024 S-B-E Ltd

1 Ekim'den itibaren Belçika mevzuatında neler değişti?

Belçika'da her yeni ay, siz istemeseniz de bir dizi yeni başlangıçlar beraberinde getirir. Ekim ayı da diğer aylardan farklı değildir. Örneğin, 1 Ekim’den itibaren ardışık günlük iş sözleşmelerinin uygunsuz kullanımı ele alınacaktır ve Brüksel'in düşük emisyon bölgesine geçiş dönemi sona ermiştir. Düşük emisyon bölgesinin kurallarına uymayan sürücülere para cezası uygulanacaktır.

Bruxelles Korner

Zehra Özer

 

Brüksel'in düşük emisyon bölgesine geçiş dönemi sona erdi: Kurallara uymayan sürücülere para cezası!

1 Ekim'den itibaren Brüksel-Başkent Bölgesi'ndeki düşük emisyon bölgesine (LEZ) uyum sağlamayan sürücüler 350 avro para cezasına çarptırılacaktır. Euro norm uyumu olmayan veya euro 1 normunda olan kirletici dizel motorlu otomobiller, bu yılın başından beri Brüksel Başkent Bölgesi'nde hoş karşılanmasalar da, aracı düşük emisyon bölgesi kurallarıyla uyum içinde olmayan sürücülere 'geçiş dönemi' adı altında dokuz ay boyunca para cezası uygulanmamasına karar verilmiști.  Bu 9 aylık süreç șimdi sona erdi.

Para cezası ücreti sabit kalacaktır: ikinci defa yakalanan sürücüler ilkinde olduğu gibi yine 350 avroluk bir para cezasına çarptırılacaktır. Ayrıca, yenisi sadece bir önceki para cezasından üç ay sonra kesilebilinecektir. Bu yeni önlem, sürücülerin "araçlarını değiştirmelerini veya yeni seyahat alışkanlıkları edinmelerini" sağlamak amacıyla tasarlanmıștır. Aynı sürücüye bir yıl içinde,  en fazla dört para cezası kesilebilinecektir.

Brüksel'de șimdilik sadece en büyük hava kirleticisi olarak bilinen dizilere izin verilmiyor. 2019'un başından itibaren, Euro norm uyumu olmayan veya euro 1 normunda olan benzin, LPG ve CNG araçlarının da Brüksel trafiğine çıkmalarına artık izin verilmeyecektir. Aynı zamanda, euro 2 normunda olan dizel araçlar da yasaklanacaktır.

Bu kural,  otomobiller, 3,5 tona kadar varan minibüsler, otobüs ve uzun yolcu otobüsleri için geçerlidir.

Herșeye rağmen kurallarla uyum içinde olmayan aracıyla Brüksel trafiğine çıkmak isteyen sürücülerin günlük 35 avro ödeyerek izin ruhsatı satın almaları mümkündür, ancak bundan yılda en fazla sekiz gün yararlanabileceklerdir.  

Birbirini izleyen günlük iş sözleşmelerin uygunsuz kullanımı ele alınacaktır

1 Ekim'den itibaren, işverenler birbirini izleyen günlük iş sözleşmelerini ardışık sayı, (belli bir kurala göre bir birini takip eden sayı) șeklinde düzenlemelidir. Ayrıca, şirketinin günlük iş sözleşme sayısı hakkında bilgi verme yükümlülüğü olacaktır. İşveren ve ișçi sendikaları, Temmuz ayının sonunda Ulusal İş Konseyi'nde bir araya gelerek konuyla ilgili anlașma sağladılar.

Sosyal partnerler olarak da adlandırılan işveren ve ișçi sendikaları, geçici olarak çalıştırılan ișcilerin ardışık günlük sözleşmelerin kullanımı hakkında işçi konseyinin veya işçi sendikası heyetinin her dönem için bilgilendirilmesine karar verdi. İşverenler, belirli dönemdeki birbirini izleyen günlük iş sözleşmelerinin sayısı ve ardışık günlük sözleşme ile istihdam edilen geçici işçi sayısı hakkında bilgi vermelidir. Buna ek olarak taraflar arasında yıllık toplantı düzenlenmelidir.

Bu anlaşma, günlük iş sözleşme sayısının sınırlandırılmasını sağlamalıdır. Örneğin, günlük iş sözleşmelerinin kullanımı sayısal olarak düzenlenmelidir ve işverenin alternatifleri araştırdığını gösteren unsurlarla desteklenmelidir. İşveren, ișçisine günlük  bir iş sözleşme yerine bașka bir alternatif sunma arayıșı içinde olduğu kanıtlanmalıdır. Kurala uymayan işverenler ceza olarak mağdur ișçisine iki haftalık ücret ödemek zorunda kalacaktır.

Son olarak, bu anlaşma, birbirini izleyen günlük iş sözleşmelerinin toplam sayısını iki yıl içinde yüzde 20 oranında azalmasını sağlamalıdır.  

Yeni gençlik platformu “WAT WAT” ("NE NE")  başlatıldı

1 Ekim'de gençler için yeni bilgi ve iletişim platformu "WAT WAT" olușturuldu. Bu platform, Flaman Teknik Bakanı Sven Gatz'un inisiyatifiyle geliștirildi.

Gatz, daha önceki siyasi savunmasında gençler için yeni bir bilgi platformu oluşturulması gerektiğini duyurdu. Gençler bu platformda her konuda bilgi edinme șansına sahip olacaktır.

Watwat.be web sitesinin çalıșanları tüm sorulara özen göstererek,  gençleri yaşlarına uygun cevaplarla yönlendirecektir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER