© © 2024 S-B-E Ltd

1 Mayıs itibarıyla Belçika mevzuatında neler değişiyor?

Yeni bir ayın başlamasıyla birlikte Belçika hükümeti tarafından, yine bir takım yeni önlemler alınacak. 1 Mayıs'tan itibaren: Yerel Anvers polisi mahkeme kararı olmadan araçlara el koyabilecek. Ayrıca, serbest meslek sahibi babalar da artık 10 günlük babalık izni hakkına sahip olacaklar. Son olarak, Hukuksal BV yapısı altında yeni bir şirket kurulduğunda 6.200 avro'luk sermaye gereksinimi kaldırılıyor.

Bruxelles Korner

Zehra Özer

 

Anvers polisi 1 Mayıs'tan itibaren mahkeme kararı olmadan araçlara el koyabilecek

Anvers polisi artık bundan böyle, trafiğin düzenini bozan sürücülere ait araçlara mahkeme kararı olmadan el koyabilecek. Anvers'in yerel polis teșkilatı, 1 Mayıs'tan itibaren keyfi veya kastı olarak trafiği engellemek gibi düzen bozan ihlaller karșısında mevcut sistemde olduğu gibi artık mahkeme aracılığıyla değilde Belediye Bașkanının onayıyla arabalara altı aylığına el koyabilecek. Anvers belediye yönetimi bunun için yeni bir ücret düzenlemesi onayladı. Anvers kenti, böylelikle sokak yarışları yapmak gibi sürücülerin anti-sosyal trafik davranışlarına karşı mücadelesini arttırmak istiyor. Bu bağlamda trafik ekiplerince yapılan denetim ve güzergah kontrollerinde görülen aksaklıklara müdahale edilerek ilgili kurum ve kuruluşlara derhal bilgi verilecektir.

Araca el koyma süresi Anvers Belediye başkanı tarafından ihlallin ciddiyetine göre belirlenecek. Tüm masraflar ihlalde bulunan sürücüye aittir. Ayrıca suçlu bulunan sürücü, zorunlu trafik eğitimi cezasına çarptırılabilir. Bizden söylemesi.

Serbest meslek sahibi olan babalar 1 Mayıs'tan itibaren 10 günlük babalık izni hakkına sahip olacak

Serbest meslek sahibi olan babalar 1 Mayıs'tan itibaren 10 günlük babalık izni hakkına sahip olacaklar. Federal hükümet böylelikle, iş ve özel yaşam arasında daha sindirilebilir denge sağlamak ve aynı zamanda serbest meslek sahibi kișiler ile çalışanlar arașındaki  hukuki farkı gidermek istiyor.  

Metne göre, serbest meslek sahibi ebeveynler, çocuğunun doğumundan sonraki dört ay içinde 10 günlük doğum izninden faydalanabilecek. 10 günlük babalık iznine ayrılan serbest meslek sahibi babalara,  günlük 79 avro doğum ödeneği karșılanacak. 

Annelik izninde olduğu gibi babalık izni de, çocuğun doğumundan sonraki dört ay içinde yarım iș günü șeklinde de alınabilir. Yeni tedbirin maliyeti,  yıllık 1 milyon avro tutarında olması tahmin ediliyor.

Şirket mevzuatı: Yeni şirket kurulduğunda 6.200 avro'luk sermaye gereksinimi yürürlükten kaldırılıyor

Şirket ve Dernekler Kanununda uygulanan büyük reform, yeni şirketler için 1 Mayıs itibarıyla yürürlüğe giriyor. Şirket mevzuatında, Belçika'daki şirketlerin hukuki şekli sayısı 17'den 4'e düşürüldü, aynı zamanda BV şirketi kurulduğunda 6.200 avro'luk sermaye gereksinimi yürürlükten kaldırılıyor. 

Bunun yerine, yeni kurulacak olan şirketin "yeterli başlangıç sermayesine" sahip olduğunu gösteren daha kapsamlı finansal bir plan hazırlanmalıdır. Yeni yasa, kar amacı gütmeyen kuruluşlar, vakıflar ve dernekler için de geçerlidir.  

Yeni șirket yasasında, günümüzde mevcut olan 17 tür kurumsal yapıdan sadece 4'ü kalıyor:

1. Özel Sorumluluk tașıyan BV-Şirketi (BV-Besloten Vennootschap) yeni sistemde muhtemelen en çok kullanılacak olan ve esnekliği sayesinde yasalardan sapma olasılığı tanınan mükemmel şirket şekli haline gelmelidir. BV-Şirketi (Sınırlı Sorumluluk tașıyan - Besloten Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid) BVBA-Şirketinin bir benzeridir. 

2. Ortaklık Şirketi (De maatschap) birbirine ortak olan en az iki kişiyle kurulmalıdır. Bu, ortaklar arasında șahsi bir anlașmayla bile mümkündür. Noter masrafına gerek yoktur. Ancak,  ortaklar yasal işlemlerde bağımsız hareket edemezler. Ayrıca, bu şirketin çok sınırlı idari ve muhasebe yükümlülüğü vardır.  

3. Kamu Limited NV-Şirketi (Naamloze Vennootschap) Halka açık şirket hisselerinin tamamı veya bir kısmı halka arz edilmiş şirket türüdür.

4. Kooperatif CV-Şirketi (Coöperatieve Vennootschap) Kooperatif bir işletmedir ve ortakların müşterek sahip oldukları bu işletmenin öncelikli amacı ekonomi'dir. Dolayısıyla kooperatifler bir hayır kurumu, bir dernek veya bir siyasi yapı değildir.

Adalet Bakanı Koen Geens, bu yeni reformla "Belçika'daki şirket sayısının artacağını" umuyor.

NV ve BV șirketleri 1 Mayıs’tan itibaren mevcut olan en az iki kişi yerine bir kişi tarafından kurulabilir. BV Hukuksal yapı altında yeni kurulan şirketler için 6.200 avro'luk sermaye gereksinimi kaldırılıyor. Ancak, bunun karșılığında güçlü finansal bir plan sunulması gerekmektedir. Aynı zamanda, işler tersine gittiğinde daha katı sorumlulukları vardır. Kar amacı gütmeyen kuruluşların, vakıfların ve derneklerin aksine, şirketler elbette kar paylarından ortaklarına ödeme yapabilirler.

İnsanların bir şirket kurması için birçok sebep vardır. Şirketin başarılı olup olmayacağı doğru bir planlama ile finans kaynaklarına erişimin yanı sıra kurucunun kişiliğine de oldukça bağlıdır. Araştırmalara göre yabancı girişimcilerin işi Belçikalı girişimcilere göre daha zordur. Ancak aynı araştırmalar çok sayıdaki göçmenin bir şirket kurmayı başardığını da gösteriyor. Eğer şirket kurucuları güçlü yönlerini mobilize edebilir ve zayıf yönlerini de erkenden teşhis edebilirse, başarı olasılığı daha da artar. Çünkü zayıflıklar daima dengelenebilir, ancak bunları doğru tespit etmek ve uygun çözüm yolları bulmak gerekir.

Yeni Şirket Reformu aşamalı olarak yürürlüğe alınacak. 1 Mayıs 2019'dan itibaren kurulan yeni şirketler, dernekler ve vakıflar yeni kurallara uymak zorundadır. Yeni kanunun zorunlu hükümleri, mevcut olan şirketler, dernekler ve vakıflar için, 1 Ocak 2020'den itibaren yeni yasanın yürürlüğe girmesinden sonra geçerlidir. Mevcut șirket tipine uygun olarak Statüt (Ana Sözleşmesi) 1 Ocak 2024 tarihine kadar değiştirilmesi gerekiyor.

Kuracağınız bir şirketin hukuksal şekli konusunda vereceğiniz bu karar, sizin için kişisel, maddi, vergisel ve hukuksal bağlamda pek çok sonucu beraberinde getirmektedir. Bu negatif sonuçları en aza indirmek için genel bir çözüm önermek ve "en uygun işletme şekli şudur" diye bir tanımlama yapmak mümkün değil. Zira her hukuksal şeklin kendine göre avantajı ve dezavantajı var.

Öte yandan sizin şirketiniz için doğru olan bir hukuksal yapı, diğer bir şirket için yanlış olabilir. Veya bugün doğru olan bir durum, ileriki bir tarihte yeni bir düzenleme gerektirebilir. Yani kurulacak şirketin hukuki şekli konusunda duruma göre karar verip, gerekirse değişikliğe gitmek gerekiyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER