© © 2024 S-B-E Ltd

10 kadından 8'i cinsel taciz mağduru: Brüksel, #zerosexism kampanyası başlattı

Gent Üniversitesinin Başkent Brüksel Bölgesinde yaptığı bir anket araştırması, Brüksel'deki 10 kadından 8'inin cinsel taciz mağduru olduğunu ve kadınların 'inin daha önce cinsel şiddetle karşı karşıya kaldığını gösterdi. Brüksel Eşit Fırsatlar Bakanı Bianca Debaets, araștırmanın yüksek rakamına dayanarak - rıza dışı cinsel ilişki veya cinsel şiddete yönelik kampanya başlattı.

Bruxelles Korner

Zehra Özer

Brüksel'de başlatılan #zerosexism kampanyası cinsel şiddeti şöyle tanımlar.

Bir kişinin rızası olmadan veya rıza gösteremeyeceği (alkol, uyuşturucu etkisi veya akli denge bozukluğu) durumlarda katıldığı her türlü cinsel eylemi tanımlar. Taciz, tecavüz, istismar, istenmeyen cinsel dokunuș, teşhircilik veya röntgencilik, çocukların cinsel istismarı, karşılıklı rıza olmadan kan bağından kişilerin cinsel eylemi, bilinen bazı cinsel şiddet türleridir.

Cinsel şiddet bir güç eylemidir. Fail bir takım özelliklerini güç olarak kullanabilir.  Cinsel şiddet için fiziksel baskı veya zorlama da her zaman geçerli veya gerekli değildir. Bazı cinsel şiddet olaylarında, fail yaşını, fiziksel özelliklerini veya sosyal konumunu tehdit-korkutma amaçlı kullanarak cinsel şiddeti daha zor algılanır hale getirebilir. Her yaştan, etnik kökenden, sınıftan ve yaşam tarzından her kadın cinsel şiddet mağduru olabilir.

"Anket araștırmasında birçok kadın, maruz kaldığı cinsel șiddetin yıllar sonra bile etkisini üzerinden atamadığını belirtti. Kadına yönelik şiddet sadece söz konusu kadını değil, aynı zamanda tüm toplumu etkilemektedir, her iki tarafın rızası șarttır" ifadesinde bulundu Brüksel Eşit Fırsatlar Bakanı Bianca Debaets.

"Kadına yönelik şiddet, kadınların ve kızların haklarını ihlal eden, fiziksel ve zihinsel sağlığını bozan, sosyal, ekonomik, kültürel konumlarını ve bu alanlarda yükselmelerini engelleyen ciddi bir davranış modelidir" diyor Bakan Debaets. Bașlattığı kampanya da cinsel șiddetin, kadının fiziksel ve ruhsal bütünlüğüne zarar veren en önemli unsurlardan biri olarak gördüğünü anlatan Debaets, şiddetin sadece kadınları değil, çocukları, aileyi ve dolayısıyla tüm toplumu etkilediğini ifade etti. Bedenlerinde cinsel șiddetin hiçbir izi kalmasa da ruhlarında açılmış yaralar kapanmamakta ve hayatlarının her anında karşılarına çıkmaktadır. Şiddete maruz kalan her kadın depresyon, bunalım gibi psikolojik sıkıntılar yaşamaktadır. Bu da kadınların kişisel gelişimlerini etkileyerek sosyal hayattan kopmalarına neden olmaktadır.

Gent Üniversitesi'nin 18 ila 90 yaş arasındaki 426 Brükselli kadının katıldığı anketinden elde edilen rakamlar kadına yönelik şiddetin korkunç boyutlarını gözler önüne serdi. Brükselli kadınların % 15'i  daha önce cinsel şiddetle karşı karşıya kaldığını ve bunlardan 3’te 1’inin hala etkisini üzerinden atamadığını belirtti.  Brüksel'deki her 2 kadından biri hayatında en az bir kez eşinin şiddetine maruz kalmıș ve sadece % 13'ü polise şikayette bulunmuştur. Brüksel'deki her 5 kadından biri hayatında taciz edilmiștir ve üçte biri hayatında en az bir kez fiziksel çocuk istismarıyla karșılașmıștır.

Brükselli kadınların % 86'sı hayatında en az bir kez rahatsız edici bakışlardan uygunsuz sorulara ve istenmeyen dokunuşlara kadar bir çeşit cinsel taciz mağduru olmuștur. Geçtiğimiz aylarda sosyal medya aracılığıyla, cinsel taciz deneyimlerine ilişkin çok sayıda kadın açıklamalarda bulundular.  “Tramvayda yanıma yaklașarak, bana “ne güzel kalçaların var ”dedi, birçok açıklamalardan sadece biri.

Cinsel şiddet sokakta sıkça karşılaşılan tacizden, internetteki sanal tacize kadar birçok biçimde karşımıza çıkıyor. Cinsel şiddetin onlarca biçime sahip olduğu ve Belçika’da çokça yaşandığı bilinmektedir ancak konuyla ilgili yeteri kadar konuşulmamaktadır.  

Mağdur olarak nereye bașvurabilirsiniz?

Cinsel şiddet mağduru olarak, “(ZSG) Cinsel Şiddet Sonrası Bakım Merkez”lerinden birine bașvurabilirsiniz. Bu, her mağdurun istediği zaman veya günün her saatinde gidebileceği ve tıbbi muayineden, polise ve devlet savcılığına kadar belirli hastanelerde sunulan bir hizmettir. Günümüzde UZ Gent, Brüksel UMC Sint Pieter ve UMC Liege hastanelerinde ‘Cinsel Şiddet Sonrası Bakım Merkezi’ bulunmaktadır. Eşit Fırsatlar Bakanı Kris Peeters (CD & V), Charleroi, Anvers ve Leuven kentlerinde de  3 pilot proje başlattığını ve mevcut merkezlere ekstradan ek fon sağlandığını duyurdu. Bunun için devlet kasasından 4,5 milyon avro ayırıldı. 2017 yılında projenin ilk başlamasından bu yana, mevcut merkezlere 1.281 mağdur bașvurdu. “Bu rakam beklenenin üstünde olduğundan,  ekstradan 3 yeni merkezin daha kurulmasına neden oldu,” açıklamasında bulundu Peeters.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER