© © 2024 S-B-E Ltd

2020 Tokyo Olimpiyatları'nın koşu sporların sırları

Tokyo Olimpiyatları'nda rekorlar kırılıyor, Neden? 400 metre engellide dünya rekoru, 100 metre bayanlarda olimpiyat rekoru... İklimin suçu mu? Teknoloji mi? veya pistin kalitesine mi?

2020 Tokyo Olimpiyatları'nın koşu sporların sırları

Tokyo Olimpiyatları'nda rekorlar kırılıyor, Neden?

400 metre engellide dünya rekoru, 100 metre bayanlarda olimpiyat rekoru... İklimin suçu mu? Teknoloji mi? veya pistin kalitesine mi?

Usain Bolt, Olimpiyat 100 metre şampiyonu Marcell Jacobs'ı eleştirdi: "Garip ayakkabılar kullandı"

Tribünler sessizliğini koruyor. Ancak atletizm etkinliklerinin başlamasından bu yana Tokyo'daki Olimpiyat Stadı'nda bir şeyler oluyor. Rekorlar Kronometreler çıldırıyor. Sporcular bazen gruplar halinde tarih yazıyorlar

Bayanlar 100 metrede Jamaikalı Elaine Thompson-Herah finalde sadece Olimpiyat rekorunu (10 ″ 60) almakla kalmadı, aynı zamanda tüm zamanların ikinci performansını da elde etti.

Erkeklerde ise evin yabancısı İtalyan Lamont Marcell Jacobs Avrupa rekorunu (9 ″ 80) aldı.

Üçlü atlamada, Venezüellalı Yulimar Rojas, en iyi dünya rekoruna (15.67 m) 17 cm ekledi.

400 Metre engeli koşu'da Erkeklerde Karsten Warholm (45 saniye 94) ve Rai Benjamin (46 saniye 17), Sydney McLaughlin (51 saniye 46) ve Dalilah Muhammed (51 saniye 58 saniye) ) kadınlarda.

Fenomen sonucların açıklaması iklimsel olabilir mi?

Tokyo'nun sıcağı (Olimpiyat stadyumunun pistinde gölgede 30 ° C'nin üzerinde), yüksek nem seviyesi (% 60 ila 70)

Orta mesafe koşucuları acı çekiyor. Sprinterler ve jumperlar ise kendilerini bir bulutun üzerinde gibi hissediyor

Olimpiyat Oyunlarındaki operasyonlar direktörü Pierre Ducrey için, sağlık krizinin başlangıcından bu yana büyük yarışmaların olmaması, sporcuların Olimpiyat hedefine daha fazla güçlendirdi.

. “Sporcular bir yıl bekledikten sonra nihayet burada olmaktan çok mutlular, aralarında pozitif bir enerji var” diyor. Baskı daha az, dayanışma daha güçlü” dedi.

Muhtemelen daha doğrudan olan başka bir neden: yeni teknoloji.

Ayakkabı mı?

Geçen haftanın sonundan bu yana, her yeni rekor, stadyum koridorlarında ayakkabılar ve sırları hakkında konuşmaları ateşledi.

Rai Benjamin, Sydney McLaughlin ve Dalilah Muhammed, Nike tarafından giyildi.

Ayaklarında, Amerikan ekipman üreticisi tarafından tasarlanan yeni "süper uçlar": tabanda bir karbon plaka, hava kapsülleri ve tam olarak farmasötik adı olan Pebax'a sahip bir köpük.

Tabanın sertliği duruş süresini azaltır ve daha dinamik enerji dönüşü sağlar. Sonuç, bir sprint için saniyenin yüzde biri, bir tur için onda biri cinsinden hesaplanır.

Teknolojik doping mi? Soru tartışılır.

Karsten Warholm, 400 metre engelli finalinde kazandığı zaferin ardından düzenlediği basın toplantısında haklı çıktı .

"Rai Benjamin, nefret ettiğim bu ayakkabıları giyiyor," diye açıkladı.

Neden bir koşu ayakkabısının altına bir şey koymamız gerektiğini anlamıyorum.

Ancak Norveçli, en kötü ayakkabılı değil.

"Ben de, tabanda karbon var." Puma tarafından üretilen pompa modeli.

Alman ekipman üreticisi ile Mercedes F1 takımı arasındaki endüstriyel ittifakın sonucudur.

Ayakkabının üst kısmı karbon fiberden yapılmıştır. Taban sert bir plakadan yapılmıştır. Ağırlık: 135 gram. Ancak Karsten Warholm şöyle açıklıyor:

“Karbon levhayı mümkün olduğunca ince yapmaya çalıştık. Tabii ki, teknoloji her zaman orada olacak. Ama sonuçları karşılaştırabileceğimiz bir seviyede kalmasını istiyorum."

Yıldızlara giden yol

Son olarak, daha fikir birliğine varılmış bir açıklama: parça. Japonlar, yarışma yerlerinin Olimpiyat tarihinin en başarılısı olacağına söz vermişti.

Sözlerini tuttular. Sydney McLaughlin bunu kabul ediyor: “Geri tepmeyi gerçekten hissedebilirsiniz. Bazı yollar sadece zıplamanızı ve adımlarınızı emer.

Torino'dan çok uzakta olmayan Mondo şirketi, düzenli olarak sporcuların katkılarını talep ederek üç uzun yıl çalıştı. Uluslararası yönetici Andrea Vallauri şöyle açıklıyor: "Farklı bir şey sunmak için özel bir tutkumuz vardı." Kaplama maliyeti: 1,5 milyon dolar. Ancak İtalyan markasının analizlerine göre performansı %2 yükseldi.

 

Alain Mercier/ Kadir Duran

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER