© © 2025 S-B-E Ltd

ANAYASA MAHKEMESİNDEN EŞLER ARASI BİLGİSAYAR DOLANDIRICILIĞI KARARI

ANAYASA MAHKEMESİNDEN EŞLER ARASI BİLGİSAYAR DOLANDIRICILIĞI KARARI

Bruxelles Korner

Kadir Duran

 

ANAYASA MAHKEMESİNDEN EŞLER ARASI BİLGİSAYAR DOLANDIRICILIĞI KARARI

Belçika’da anayasa mahkemesi, eşinin rızası olmadan ortak hesaptan otomatik ödemeler yapmanın bilgisayar dolandırıcılığı kapsamına girdiğini hükme bağladı.

 

Belçika'da aile arası ilişkileri güçlendirmek ve korumak adına uzun zamandan beri uygulanan bir kanunun kapsamı, anayasa mahkemesi tarafından geliştirildi ve ona yeni bir boyut kazandırıldı.

Bir eşin cüzdanından izinsiz para almanın suç olarak değerlendirilmediği ülkede, bu karara göre bir kişinin, eşiyle ortak banka hesabından izinsiz para aktarması suç niteliğini taşıyacak. Gerekçe ise eşten izinsiz olarak ortak hesaptan para aktarmanın bilgisayar dolandırıcılığı kapsamına girmesi.

Anayasa mahkemesinin bu kararı vermesine yol açan dava, Ekim 2014 ile Mayıs 2016 arasında eşten izinsiz gerçekleşen para transferiyle ilgili. Davada sanık olan kişi, eşinin rızası olmadan, ortak hesaptan otomatik ödemeler yapmış, kimi alışverişlerde ise banka kartını ve kredi kartını kullanmış.

Bu durumda, Kasım 2020 tarihli Bilgisayar Suçları Yasası, bu gerçeklerin altı aydan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabileceğini öngörüyor.

Arlon Ceza Mahkemesi’nden soru

Belçika’nın kuzeyinde bir şehir olan Arlon’da ceza mahkemesi, Temmuz 2021'de anayasa mahkemesine bu kararla ilgili soru yöneltti. Arlon Ceza Mahkemesi, Ceza Kanunu’nda eşler arası hırsızlığın suç olarak olmadığına dair bir hükmün olmasını gerekçe gösteriyor. 462. Madde, eşler arasında izinsiz para alınması durumunda, yalnızca iade edilmeyi hükme bağlıyor.

Bu iki karar, iki farklı durumu ortaya koyuyor. Birincisi, eşin cüzdanından izinsiz para alınması ikincisi ise bir eşin bilgisayar dolandırıcılığı yaparak para elde etmesi. Bu iki durumla ilgili ceza davasında farkı uygulamalar bulunuyor.

Anayasa mahkemesinden, Arlon Ceza Mahkemesi’nin sorusuna verilen yanıtta ise bir kişinin, eşinin aleyhine bilgisayar dolandırıcılığı yapmasıyla ilgili olarak Ceza Kanunu'nun 462 ve 504. maddelerini düzenleyen bir yasa hükmünün bulunmamasının anayasayı ihlal ettiğine vurgu yapıldı.

Bu doğrultuda, bir kişinin, eşinin aleyhine bilgisayar dolandırıcılığı yapması durumunda, ceza mahkemesine gönderilmesinin yolu açıldı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER