© © 2024 S-B-E Ltd

Arabayla seyahat edenlere: Fransa, Almanya ve Avusturya’daki en çarpıcı trafik kuralları

Yaz tatilinde birçok vatandaș hoșnut kalacağı bir tatil geçirmek için yurtdışına çıkmayı tercih eder. Aracı ile seyahat eden tatilciler gittikleri turistik yerlerdeki trafik kurallarından haberdar olmalıdır. Yurtdışındaki para cezalarının miktarı tam olarak bilinmediğinden, önemli ölçüde artabilir. Bu yüzden tatiliniz sırasında trafik memurlarına yakalanıp para cezasına çarptırılmak istemiyorsanız, en önemli kuralları bilmeniz de yarar var.

Bruxelles Korner

Zehra Özer

 

FRANSA

Hız Sınırı

Fransa'da, geçen yıl tanıtılan 80 km / s'e hız sınırı yabancı sürücülerin kafasını karıştırmaya devam ediyor. Hız azaltma bir kuraldır, bu nedenle trafik işaretleri ile belirtilmez, dolayısıla bunun sonucunda birçok yabancı sürücü yanılarak hız limitinin üzerine çıkar.  Ayrıca, Fransa’da yaz boyunca çok fazla hız kameraları ve hız ölçüm sistemleri aktif hale getirilir. Örneğin, Fransa polisi kısa bir süre önce, 200 metrelik bir mesafeden sekiz şeritte  aynı anda kayıt yapabilen 400 yeni hız kameraların eklendiğini  duyurdu.

Yeni hız kuralı aslında çok basittir: Orta refüjü olmayan her iki yöndeki tek şeritli yollarda maksimum 80 km / s hız yapabilirsiniz.  Dört şeritli yollarda maksimum hız sınırı 90 km / s'dir.

ALMANYA

Hız sınırı

Almanya’nın otobanında genel bir hız sınırı olmamasına rağmen (130 km / s kadar hedef hız sınırı var), birçok yerinde aracınızı 120 veya 90 km / s'den daha hızlı sürmenize izin verilmez. Yol çalışmalarında uymanız gereken azami hızı gösteren bir levha mutlaka ki bulunur ve yol ișaretlerine  uymayanlara Alman polisi katı bir şekilde harekete geçer.

Yerleşim alanı içerisinde azami 50 km / s, yerleşim alanı dışında ise 100 km / s izin verilir. Siyah renkte yer adı yazan dikdörtgen bir sarı levha yerleşim alanının başlangıcını, aynı levha ya kırmızı çizgi atılmıș ise yerleşim alanının sonunu ișaret eder.

Ayrıca Almanya'da tampon tampona yapıșık araç kullanmak kameralarla kontrol ediliyor. Otoyollarda, sürücüler, önlerinde giden araçları, kendi araçlarının saatteki km hızının en az yarısı kadar metre mesafesinden takip etmek zorundadır. Örneğin, 100 km./s hızla giden bir aracın öndeki aracı emniyetli takip mesafesi 50 metredir.  Para cezaları, sürülen hıza ve mesafeye bağlı olarak 75 ila 400 avro arasında değişebilir.

Çevre bölgeleri

Paris’in çevre vinyetinden çok daha tanınmıș olan ve birçok şehirde uygulanmaya alınan Alman Umwelt veya çevre bölgeleridir. Bunun için ön camın üzerine yapıştırmanız gereken bir viynete ihtiyacınız var, vinyetin rengi aracınızın emisyonuna bağlıdır.

Rettungsgasse

Araç sürücüleri trafik sıkışıklığı durumunda giderek diğer ülkelere de yayılan, bir "Rettungsgasse" veya kurtarma şeridi oluşturmalıdır. Almanya’da olduğu gibi Avusturya'da da zorunludur ve İsviçre'de tüm sürücülere önerilir.  "RETTUNGSGASSE", yani Kurtarma Şeridi ya da Kurtarma Yolu. 01.01.1982'den bu yana Almanya'da Karayolları Trafik Kanununda yer alan ve uygulanması zorunlu olan bir sürüș davranıșıdır. Aracınızla yolu tıkayıp yardım kuruluşlarının (İtfaiye, Ambulans, Polis, vs…) araçlarının olay yerine intikalini geciktirir, engeller, durdurur veya zorluk çıkartırsanız sorumlu tutulabilirsiniz. Bu nedenle, bir trafik sıkışıklığı durumunda onlar için ortada bir şeritlik yer açmanız  beklenir. Yol açmayan sürücüler hakkında yasal ișlem bașlatılabilir.

AVUSTURYA

Avusturya’da dikkat edilmesi gereken iki önemli nokta var: Biri vinyeti unutmamak, diğeri de radar cezası...

Radar ve Vinyet

Avusturya, trafik işaretleri, yollarının yanı sıra görünümüyle de Almanya’dan farksızdır.  Avusturya’da dikkat edilmesi gereken iki önemli nokta var: Biri vinyeti unutmamak, diğeri de radar cezası. Tatilcilerin kısa süre içinde geçtiği Avusturya, temiz otobanları ile rahat geçilen bir ülkedir.

Vinyeti unutmayın

Avusturya’da vinyeti almak zorundasınız. Vinyetleri 10 günlük, 2 aylık ve 1 senelik olarak temin edebilirsiniz. Otomobiller için 10 günlük vinyet için 7.90, 2 aylık için 22.90 ve 1 yıllık vinyet için de 76.20 Euro ödemek gerekir. Bu vinyetleri sınırda alabileceğiniz gibi, yaşadığınız ülkenin otomobil kulüplerinden de temin edebilirsiniz.

Para cezasına dikkat

Vinyeti aracınızın sol tarafına görülebilecek şekilde yapıştırmanız gerekiyor. Vinyetler satılırken size delinerek veriliyor. Vinyet söküldükten sonra bir geçerliliği kalmıyor. Vinyetiniz olmadan yakalandığınız zaman hem ceza ödüyorsunuz, hem de hakkınızda yasal işlem başlatılıyor. Vinyetsiz yakalanmanın cezası 240 euro. Bu ceza hemen ödenmezse, ceza yükseliyor.

Hız sınırlamaları

Hız sınırlamaları dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan biri. Avusturya’da otoyollarda hız sınırı 130 km olarak belirlenmiş. Şehir içlerindeki hız sınırı 50, şehir dışındaki hız sınırı ise 100 km. Otoyollarda aracınızı terketmeden evvel reflektörlü yelek giymek mecburiyetindesiniz. Reflektörlü yelekler bagajda değil, aracın içinde bulundurulmalı ve araçta seyahat eden herkes için 1 adet şart. Avusturya 25 euroyu geçen trafik cezalarını yaşadığınız ülkeye gönderiyor.

Ambulansa yol verin

Otobanlarda meydana gelen kazalarda ilk yardım ekiplerinin olay yerine hızlı gidebilmesi için alışık olduğumuz “yol verme” düzeni, Avusturya’da yasalaşmıștır. 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe giren yeni trafik yasasına göre, otobanda en sol şeritte giden araçlar en sola, diğer şeritteki araçların ise en sağa kayması gerekiyor. Bu sayede orta şerit boş kalıp polis ve ilk yardım ekiplerinin olay yerine rahat ulaşması sağlanacak.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER