© © 2024 S-B-E Ltd

“AVLU’DA BİR ZAMAN ZAMANDA BİR AVLU”

METOFORİK BİR DÜNYADAN BU DÜNYAYA ÖZLÜ SESLENİŞ:

METOFORİK BİR DÜNYADAN BU DÜNYAYA ÖZLÜ SESLENİŞ:

“AVLU’DA BİR ZAMAN ZAMANDA BİR AVLU”

Yazar Hüseyin Bumin Ekmekci, ilk kitabı “Defter Notları”ndan sonra “Avlu’da Bir Zaman Zamanda Bir Avlu” romanıyla Kitap Yurdu’nda okuyucularıyla buluşuyor.

Avlu’da yaşananlar fantastik bir düzlemde serim, düğüm ve çözümlerle anlatılıyor.

Roman, okuyucularının dünyasını genişletmeyi, benzersiz karakterleriyle günümüz dünyasına bir yansıma sunmayı amaçlıyor.

MEKÂNIN RUHU

Roman, anlatım tarzının soyutluğu ve yoruma açıklığıyla okuyucuları düş, imgelem ve olayların ardındaki derin anlamları keşfetmeye davet ediyor.

Avlu, bir bilinç akışında hareket hâlindeyken mekânın ruhu bükümlü bir zamanda tüm çağlara sesleniyor. "Avlu’da Bir Zaman Zamanda Bir Avlu", insan doğası, güç ve gerçeklik ile yanılsama arasındaki çizgiler üzerine yoğun bir şekilde eğilen metaforik ve sembolik bir eser.

Kitapta Avlu’yu ve Avlu’da yaşanan dünyanın nasıl doğallaştığı, neden-sonuç ilişkileri çerçevesinde felsefi ve ebedi bir dille canlandırılıyor.

Avlu, yaşamın yalnızca görünen değil, görünmeyen yönlerini de kapsayan düşsel bir tarihi, coğrafi anlatısı olarak beliriyor.

TEKNİĞİ

Özlü cümleler, tasvir ve anlatımlarıyla Avlu’ya anlam veren, zenginleştiren Yazıcı, her hareketinde, her yazısında bilgeliğini yansıtıyor, değerli bulduğu olayları, düşünceleri ve öngörüleri ifade ediyor. Görmediklerini yazan, karakterlerin ruh seslerinden söz eden Yazıcı, yapıt boyunca modern insanın zihninin dehlizlerinde dolaşan düşünceleri aktarıyor: “Mekânların gücü kendisindedir.”, “Görünmek var olmaya yetmez.” “İyilik de görünüşte değildir. Bazen korkaklık iyi gibi görünür.”, “İktidar varsa her koşulda somutlaşır yoksa da hiçbir şey onu temsil edemez.”, “Ölüm ve şifa aynı kişide olabilir.”

KONUSU

Romanda bilge, gözleri görmeyen bir Yazıcı, psikolojik ve felsefi içerikli sözleriyle Avlu’daki yaşamı etkiliyor.

Romanın diğer ana karakteri Anlatıcı’nın kendisini Avlu’da bulmasıyla başlayan gizemli yolculuğu anlatılıyor. 

Anlatıcı; Yazıcı ve diğer karakterlerle ilişkisinde yer yer ironik, yer yer akılcı, yer yerse sanrılı tavır, davranış ve hareketler sergiliyor.

Avlu’da yaşanan çatışmalar, karakterlerin birbiriyle kurduğu absürt sayılabilecek iletişimi, gerçek dışı olaylarla ilgili çözümlemeler ve sonucu belirleyen bir planın oluşturuluşu, işleyişi… Derken Yazıcı ve Anlatıcı’nın geçmişiyle ilgili gerçekler romanda yer alıyor.

Son ise Avlu’nun genel ortamından bütünüyle farklı bir boyutta gerçekleşiyor.

Hüseyin Ekmekci Kimdir?

İ.Ü. İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 25 yılı aşkın süredir ağırlıklı olarak sektörel ve kurumsal yayıncılık alanında yazı işleri, editör, yayın direktörlüğü ve sorumlu yazı işleri müdürlüğü pozisyonlarında görev yaptı.

1996-1999 yılları arasında, İskenderiye Yazıları Dergisi'nde yayın kurulunda yer aldı. Aynı dergide, Octavio Paz'ın "Yalnızlık Dolambacı Üzerine Bir Deneme", "Eleştirel Teori Üzerine bir İnceleme" ile "Adorno'nun Estetik Kuramı Üzerine İnceleme" isimli deneme ve incelemeleri yayımlandı. Popüler Psikiyatri Dergisi'nde de Ekmekci'nin çeşitli denemeleri yer aldı.

huseyinekmekci.blogspot.com adresinde çeşitli deneme, düzyazı/şiir ve fotoğrafları yer alıyor.

 

"Defter Notları" isimli anlatı/düzyazı şiir kitabı Clinart Yayıncılık, "Avlu'da Bir Zaman Zamanda Bir Avlu" isimli romanın baskısı ise Kitapyurdu - Doğrudan Yayıncılık tarafından yapıldı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER