Bahçeli'den 'Cumhurbaşkanlığı adaylığı' açıklaması
GUNDEMMHP Genel Başkanı Bahçeli, "MHP, Cumhurbaşkanlığı adayı göstermeyecektir, MHP'nin genel başkanı cumhurbaşkanı adayı olmayacaktır. MHP, Cumhurbaşkanlığı seçiminde, Yenikapı ruhuyla hareket ederek Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleme kararı alır." dedi.
08.01.2018
ANKARA
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, medya kuruluşlarının Ankara temsilcileri ile sohbet toplantısında bir araya geldi, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
#Canlı: MHP Genel Başkanı Bahçeli, basın kuruluşlarının Ankara temsilcileri ile bir araya geldi. http://fal.cn/qLPh
Anadolu Ajansı @anadoluajansi
MHP Genel Başkanı Bahçeli, basın kuruluşlarının Ankara temsilcileri ile bir araya geldi.
pscp.tv
Twitter Reklamları'na ilişkin bilgiler ve gizlilik
Televizyondaki tartışmalar
MHP üzerinde iç ve dış politikadaki bazı gelişmelere ilişkin tespitlerde, bazen doğru, bazen de haksız, aşağılayıcı ve yanlış yorumlar yapıldığını, bu tartışmalar sırasında küçültücü ve karalayıcı üsluplara şahit olduklarını aktaran Devlet Bahçeli, bunlara anında cevap verme imkanının da her an mümkün olmadığına işaret etti.
Bahçeli: MHP Erdoğan'ı destekleyecek
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, medyanın Ankara temsilcileriyle sohbet toplantısında bir araya geldi.
08.01.2018
Televizyonlarda MHP ile ilgili "yanlış" tartışmalara şahit olduklarını belirten Bahçeli, "Oralardaki tartışmalar sabitleşmiş şahsiyetlerle yapıldığı için zaman zaman bu şahsiyetler artık bilgiyi nereden alırlar, MHP ile diyaloğu nasıl kurarlar, MHP'nin görüşlerini hangi gerçeklik içerisinde kavrarlar orasını bilemiyorum. Ama 2018 yılı siyaseten çok hareketli olcaktır." diye konuştu.
"Sorumluluğu yerine getirme gayreti içinde olabiliriz"
Bahçeli, seçim ittifakı tartışmalarına ilişkin, şunları kaydetti:
"Seçim ittifakı iddiaları MHP olarak şu an AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Bey ile ittifak konusunda ve siyasetin geleceği konusunda herhangi bir görüşmemiz olmamıştır. Ancak kamuoyunda tartışılan konular, dolayısıyla Sayın Cumhurbaşkanının gündemine veya bizim gündemimize de düşmektedir. Onun için bu konu, ileriki günlerde arzu ediliyorsa bir görüşme talebi olduğu takdirde görüşülür. Olmadığı takdirde biz inandığımız konular üzerinde görüşlerimizi tekrarlayarak, Türkiye'nin istikrarlı bir ortama kavuşması açısından yükleneceğimiz sorumluluğu yerine getirme gayreti içinde olabiliriz."
"İttifakın nasıl gerçekleşeceğine dair maddelerin konulması gerek"
Bahçeli,"Bir ittifak olayı söz konusu olacaksa bu yasal olmalıdır. Yasal olmanın bugünkü imkanı nedir? Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin uygulamaya geçeceği süreç içerisinde çıkartılacak olan uyum yasalarından, seçim, siyasi partiler gibi kanunlar olacaksa o zaman siyasi partilere ittifak yapma imkanı, seçim sistemine de bu ittifakın nasıl gerçekleşeceğine dair maddelerin konulması gerekmektedir." ifadelerini kullandı.
MHP Genel Başkanı Bahçeli, "İttifak görüşmelerinde, dışarıdan olacağı için, MHP'nin kabineye girme gibi bir şartı, talebi ya da isteği var mı?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:
"Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçildiği anda, MHP kimin cumhurbaşkanı olması ile alakalı önceki sözlerinin arkasında durarak, eğer Recep Tayyip Erdoğan ya da herhangi birisi cumhurbaşkanı olduğunda, kuracağı hükümetin içerisinde 'Biz size şu kadar destek verdik, şu kadar şunu yaparız, bu kadar bakanlık isteriz, şöyle deriz' gibi bir ahlak dışı davranışın içinde olamaz, bu kadar net söylüyorum."
16 Nisan 2017'de halk oylaması ile kabul edilen anayasa değişikliğine göre cumhurbaşkanı seçilecek kişinin yürütmeyi de kendisinin kuracağını hatırlatan Bahçeli, "MHP, kendisine destek verdik diye ortaklık şeklinde ya da yanlış bir kavram olarak hala koalisyon devam edermiş gibi bir anlayışla sağdan soldan sarkmaları kabul etmez. Cumhurbaşkanı'na da bunu kabul etmemesini tavsiye ederim. Kendisi cumhurbaşkanı olacaksa, kuracağı hükümette de kendisinin istediği çalışma arkadaşlarının olmasında yarar vardır. MHP'nin hiçbir şart altında hükümetin oluşması sırasında bir talebi olmaz, bu talebi yapanlara karşı da çok sert cevap verir, ahlaksızlık olarak görür." diye konuştu.
"MHP'nin baraj diye bir sorunu yoktur"
Bahçeli, seçim barajı tartışmalarına ilişkin, Sanki yeni kurulmuş 15 günlük parti barajı aşıyor, muhtemelen olabilecek, gelecekteki birtakım siyasi oluşumlar barajı aşabilecek ama MHP aşamayacak gibi ters bir yorum içine giriyorlar. Bu haksızlıktır. MHP'nin baraj diye bir sorunu yoktur." dedi.
"MHP Erdoğan'ı destekleyecek"
Cumhurbaşkanlığı seçimlerini değerlendiren Bahçeli, şöyle konuştu:
"MHP cumhurbaşkanlığı adayı göstermeyecektir, MHP'nin genel başkanı cumhurbaşkanı adayı olmayacaktır." diyen Bahçeli, şöyle devam etti:
"MHP cumhurbaşkanlığı seçiminde Yenikapı ruhuyla hareket ederek, Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleme kararı alır."
Bahçeli, "MHP, ittifak olursa ittifakla olmazsa kendi partisi olarak milletvekilliği seçimlerine girer." diye konuştu.
Bahçeli, MHP'nin, 3 Kasım 2019'da, Türkiye'nin geleceğini dikkate alarak, birliğini, dirliğini, etrafındaki ateş çemberini, yurt içinde ve yurt dışındaki birtakım kaosçu faaliyetleri de göz önünde bulundurarak, hareket edeceğini belirterek, "Düşüncemiz cumhur ittifakıdır." dedi.
Bahçeli, "7 Ağustos'ta başlatılan bir ruha MHP sadıktır." ifadelerini kullandı.
MHP ile AK Parti arasında seçim ittifakına yönelik bir görüşme olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine de Bahçeli şunları söyledi:
"MHP olarak şu an AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Bey ile ittifak konusunda ve siyasetin geleceği konusunda herhangi bir görüşmemiz olmamıştır. Ancak kamuoyunda tartışılan konular, dolayısıyla Sayın Cumhurbaşkanı'nın gündemine veya bizim gündemimize de düşmektedir. Onun için bu konu, ileriki günlerde arzu ediliyorsa bir görüşme talebi olduğu takdirde görüşülür. Olmadığı takdirde biz inandığımız konular üzerinde görüşlerimizi tekrarlayarak Türkiye'nin istikrarlı bir ortama kavuşması açısından yükleneceğimiz sorumluluğu yerine getirme gayreti içinde olabiliriz."
MHP'yi engellemeye çalışanların bulunduğuna işaret eden Bahçeli, "MHP, inanan insanların partisidir, duyarlı bir partidir, bu partiyle kim uğraşıyorsa iki yakası bir araya gelmez. Bazen de görmediğimiz bir şekilde Cenab-ı Allah bize bir iyilik yapar, İYİ Parti diye bir partiyi kurar, o partiyi bir sepetin içine doldurur, bir hanımefendinin de koluna takar 'Hadi güle güle' der, giden gider. İyiler onların olsun halihazır bizim olsun." ifadelerini kullandı.
"Gül'ün aday olacağı" yorumları
"11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de 2019 seçimlerinde aday olabileceği" yorumları yapıldığının hatırlatılması üzerine Bahçeli, Gül'ün AK Parti içinde özel ve önemli bir yeri olduğunu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve parti kurucusu arkadaşlarıyla önemli çalışmalar içinde bulunduğunu ve kademe kademe yükselerek, Dışişleri Bakanlığı, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı yaptığını belirtti.
Bahçeli, "Türkiye'nin bugünkü konjonktüründe cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiş sürecinin sağlıklı olmasında herhangi bir engelleyici yanlışı yaşamamasında yarar vardır. Abdullah Gül Bey'in böyle bir süreçte 'Ben adayım' diye ortaya çıkması hiç izah edilebilecek bir durum değildir. Sağın solun dolduruşuna gelmemesinde yarar vardır." değerlendirmesinde bulundu.
"Ülkücü kadro bu işin içinde olmayacaktır"
"Sözlerinizden Türkiye'de hala sokakların karışma riskini gördüğünüz sonucunu çıkarabilir miyiz?" şeklindeki soru üzerine Bahçeli, şu yanıtı verdi:
"Ükücülerin kesinlikle sokakta olmamaları gerekir. Bu kesin bir talimattır. Bazen sokak hareketlerinde herkesin yapabileceği şöyle (bozkurt işareti) işaretler görülmektedir. Bunun burnu dik olursa bozkurt, şöyle (heavy metal) olursa heavy metalci olur. Ama heavy metalci mi el sallıyor, başkası mı el sallıyor onu bilemiyoruz. Fakat ülkücü kadro bu işin içinde olmayacaktır. Türkiye'yi karıştırmak isteyen, sokağa dökmek isteyen hiçbir gayri milli unsur, küresel işbirlikçiler uyumaz. O sebepten dolayı 24 saat Türkiye uyanık kalmak, sokağa dikkat etmek mecburiyetindedir. Kendisinde yaşamış olduğu Gezi olayı, İran'da yaşanmış olanı görün, başka yerleri görün bütün bunlardan artık millet olarak ders çıkartalım. Bir taraftan demokrasi isteyeceksin, öbür taraftan bilmem ne talebinde bulunacaksın. Böyle şeylerden artık vazgeçme zamanı gelmiştir. Sokağa iltifat vermemek gerekir."
İlginizi Çekebilir