© © 2025 S-B-E Ltd

“BASIN HÜRRİYETİ KALKARSA VİCDAN HÜRRİYETİ DE KALKAR”

“BASIN HÜRRİYETİ KALKARSA VİCDAN HÜRRİYETİ DE KALKAR”

“BASIN HÜRRİYETİ KALKARSA VİCDAN HÜRRİYETİ DE KALKAR”

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle konuşan Avrupa Bağımsız Basın Birliği (ABBB) Başkanı Kadir Duran “Ben, Bağımsız Basın Birliği Başkanı olarak şunu demek istiyorum: “Basın hürriyeti kalkarsa vicdan, eğitim, konuşma hürriyetleri de kalkar.

album https://www.facebook.com/share/15qtTeG5A/?

https://youtube.com/shorts/sloPq-CoukY?si=owPU54FAWy-8w_vR

 

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, Avrupa Bağımsız Basın Birliği (ABBB) ve Belçika Türkçe Medya Birliği (BTMB) tarafından Brüksel’de düzenlenen geceyle kutlandı.

Geceye Brüksel Basın Müşaviri Şeyda Bilen, Avrupa Bağımsız Basın Birliği (ABBB) Başkanı, TGF Yönetin Kurulu Üyesi ve Bruxelles Korner Gazetesi İmtiyaz Sahibi Kadir Duran, Belçika Türkçe Medya Birliği (BTMB) Başkanı Hüseyin Dönmez, Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Sanatçısı Kâmil Sayın ile Brüksel’de faaliyet gösteren dernek üyeleri, gazeteciler ve yazarlar katıldı.

Gecede, Avrupa Bağımsız Basın Birliği (ABBB) Başkanı, TGF Yönetin Kurulu Üyesi ve Bruxelles Korner Gazetesi İmtiyaz Sahibi Kadir Duran basın hürriyetinden söz ettiği konuşmasında şunları söyledi: “Bugün hepimiz, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlamak için bulunuyoruz. Esasında bugün, 1961 yılında, 212 sayılı Basın İş Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle kutlanmaya başladı ancak 1971’den itibaren yapılan değişiklikler ve gazetecilerin başına gelen bir sürü sebepten dolayı bugüne “Çalışan Gazeteciler Günü” denmeye başladı.

Biz bugünü nasıl adlandırsak adlandıralım, daima şöyle bir gerçek var ki gazetecilik sadece bir meslek değil, hayat tarzına dönüşüyor. Ben, Bağımsız Basın Birliği Başkanı olarak şunu demek istiyorum: Basın hürriyeti kalkarsa vicdan, eğitim, konuşma hürriyetleri de kalkar.

Demem şu ki: Biz ikimiz ayrılmaz ikiliyiz hem gazetecilik hem de basın.”

“Medyanın sessiz ölümüne karşı bir inisiyatif alınması gerekiyor”

Belçika Türkçe Medya Birliği (BTMB) Başkanı Hüseyin Dönmez de konuşmasında, Belçika’da Türkçe gazeteciliğin karşı karşıya geldiği zorluk ve sıkıntılardan söz ederek "Belçika’da Türkçe medyanın en büyük sorunu mali kaynak bulmaktır. Ekonomik destek eksikliği, yerel basını tehdit ediyor. Yerel gazetelerimiz, dergilerimiz, belgesel ve televizyon programlarımız giderek yok oluyor. Medyanın sessiz ölümüne karşı bir inisiyatif alınması gerekiyor. Medyanın dijital dönüşümünde devletin destek sağlaması gerekiyor. Avrupa’daki toplantılarda medya sorunları defalarca gündeme getiriliyor ancak ilerleme sağlanamıyor. Medya toplumun vicdanının sesi, hakikatin peşinde olmalıdır. Gazetecilik, bilgi kirliliğinin arttığı günümüzde daha ağır bir sorumluluk taşımaktadır." ifadelerini kullandı.

“Büyük emekler sarf ediyorsunuz”

Brüksel İletişim Müşaviri Şeyda Bilen is gecede yaptığı konuşmada “Maddi kaynakların yetersizliği ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın (YTB) geçmişte sağladığı medya desteklerinin son dönemde durması, gazetecilerin karşılaştığı temel sorunlar arasında yer alıyor. Bu konu, ilgili makamlara iletildi. Önümüzdeki dönemde bir gelişme sağlanmasını umut ediyoruz. Türkçe’nin korunması ve gazeteciliğin Türk toplumu içinde devam etmesi için büyük emekler sarf ediyorsunuz. Tüm bu çabalarınızı büyük fedakârlıklarla ve özveriyle yaptığınızın farkındayız. Bu vesileyle Çalışan Gazeteciler Günü’nüzü kutluyor, desteğe ihtiyaç duyduğunuz her konuda yanınızda olduğumuzu belirtmek istiyorum.” vurgusu yaptı.

Dost Kâmil mahlasıyla tanınan Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Sanatçısı Kâmil Sayın da konuşmasında, sanatçıların tanınmasında medyanın olumlu etkide bulunduğunu söyledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER