© © 2024 S-B-E Ltd

BELÇİKA SEÇİMLERİ

BELÇİKA SEÇİMLERİ SONUCU YENİ HESAPLAR NELER?  Belçika Federal ve Yerel Seçim sonuçları ülkenin gündemini oluşturdu. Hangi parti hangi bölgede ne kadar oy kazandı ya da kaybetti? Hangi parti kimlerle ittifak kuracak? Federal ve yerel parlamentolar nasıl şekillenecek? 

BRUXELLES KORNER

Kadir Duran

 

BELÇİKA SEÇİMLERİ SONUCU YENİ HESAPLAR NELER? 

Belçika Federal ve Yerel Seçim sonuçları ülkenin gündemini oluşturdu. Hangi parti hangi bölgede ne kadar oy kazandı ya da kaybetti? Hangi parti kimlerle ittifak kuracak? Federal ve yerel parlamentolar nasıl şekillenecek? 

Kurban Bayramı'na bir hafta kala 9 Haziran’da Belçika Federal ve Yerel Seçimleri oldu. Bu seçimlerin sonuçları önemliydi. Seçime ilk kez katılacak yeni partiler vardı, kimi önemli partilerin ise kaybetmesi söz konusuydu.

Sonuçlar beklenenden biraz farklı oldu.

Devletin güneyindeki Flaman Bölgesi’nde parlamento seçimlerinde Flaman milliyetçisi ve sağcı popülist bir siyasi parti Vaams Belang 20 milletvekiliyle istediği sonuca ulaşamadı ama Flaman milliyetçisi ve muhafazakâr Yeni Flaman İttifakı ise N-VA ise beklentilerin üstüne geçerek ilk parti oldu (20/150). En büyük kayba uğrayan parti, federal milletvekili sayısı 12’den beşe düşen, başbakanın partisi Açık Flaman Liberaller ve Demokratlar (Open Vld) oldu (5/150). Koltuk sayısını kaybeden başbakan istifa etti. Buna karşın N-VA federal milletvekili sayısını 24'e çıkardı (24/150). Böylece iki Flaman sağ parti federal milletvekili sayısını 44’e çıkarmış oldu (44/150).

Flaman Parlamentosu'nda ise Vaams Belang 31 ve sağ parti N-VA 31 Flaman milletvekili çıkartarak parlamentodaki toplam aşırı sağ milletvekili sayısını 62’ye yükseltti. (62/124). Bu partilere en yakın partiler olan sosyalist parti Vooruit ve Belçika Flaman Hristiyan Demokrat Partisi’nin ise (CD&V) ise 16 şar koltukları var.                                                                                                                                 Bu tabloda, koalisyon zor olacak gibi görünüyor. Ne bir sağ ne bir sol parti bağımsız olarak iktidar olabilir.

Valon Parlamentosu’nda durum 

Devletin kuzeyinde yer alan Valon Parlamentosu’nda tablo tamamen farklı.

Parlamentoda Liberal Parti (MR) 26 milletvekili alarak yükselişe geçti.

Sosyalist Parti ((PS), 19 milletvekili alarak Türk Kökenli Eski Federal Milletvekili Özlem Özen’in de içinde olduğu dört milletvekili koltuğunu kaybetti.

Belçika'da Fransızca konuşulan bölgelerde faaliyet gösteren Adanmış Olanlar (Les Engages) yedi milletvekili kazanarak ikinci parti oldu.

Belçika İşçi Partisi (PTB) iki milletvekili kaybederken Yeşiller partisi yedi milletvekiliyle en çok kaybeden parti oldu.

Sonuç olarak MR ve Les Engages itifak edecek ve başkanı istifa eden PS muhalefet olacak.

 

Brüksel'de neler oldu?

Brüksel’de de Valon Bölgesi’ndeki görünümü andıran bir sonuç oluştu. Bununla birlikte PTB’nin yükseliş gösterdiğini, MR ve Les Engages’ın en çok kazanan partiler olduğuna tanık oluyoruz.

Brüksel’de milletvekili dağılımı şöyle gerçekleşti. MR (20), PS (16), PTB (15), Les Engagés (8), Ecolo (7), DéFI (6) Yeşiller (4), Fouad Ahidar (3),Vaams Belang (2),Open VLD (2), N-VA (2),Vooruit.brussels (2),CD&V (1) ve PVDA (1).

 

 

 

 

72’si Valon Bölgesi’nden, 17’si Flaman Bölgesi’nden 89 milletvekili ile MR yükseliş gösterdi.

Sonuç olarak MR ve Les Engages ittifak kuracak ve sosyalist parti muhalefet olacak.

 

 

En büyük sürpriz

Brüksel’deki Flaman partilerinin çıkardığı 17 milletvekili dağılımı ise şöyle: Yeşiller (4), Fouad Ahidar (3), Vaams Belang (2), Open VLD (2), N-VA (2), Vooruit.brussels (2), CD&V (1), PVDA (1).

Yeşiller birinci parti olurken sürpriz ikinci olan Fouad Ahidar’dan geldi ve üç milletvekili çıkaran çiçeği burnunda yeni parti ikinci parti oldu. Parti, Flaman Parlamentosu’nda ise bir milletvekili çıkararak bütün ayrımcı, ırkçı ve aşırı sağ partilerin hesaplarını bozdu.

Böylece aşırı partiler Vaams Belang VE N-VA ikişer milletvekili çıkarabildi.

Ayrıca Vooruit.brussels 2, CD&V 1 ve PVDA bir milletvekili parlamentoya getirebildi.

Open VLD ise en çok kayba uğrayan parti olarak 2 milletvekili çıkarabildi.

Brüksel Parlamentosu’ndaki şekillenme şöyle olabilir. Valon Bölgesi ve Flaman Bölgesi partilerinin koalisyon yapması bekleniyordu. Team Fouad Ahidar Brüksel’de ikinci parti konumuna yükselerek bütün planları bozdu.

 

Brüksel’in demokrasiyle imtihanı

Team Fouad Ahidar’a bakanlık verilmesini istemeyen aşırı sağ ve liberal partiler, bir haftadır iftira ve olumsuz algı yaratmak için kampanya başlattı. Liberal Parti, Team Fouad Ahidar’ı şeriat isteyen İslamcı ve kadın haklarına karşı bir parti olarak tanıtıyor. Geleneksel ve sosyal medyada, Team Fouad Ahida’a bakanlık verilmemesi, partinin Yeşillerle ittifak kurmaması için saldırılar sürdürülüyor.   

Kamuoyu, kısa zamanda saldırıların durdurulmasını, Belçika tarihinde bir ilk olarak göç çocuklarından oluşan partinin bakan çıkarmasını bekliyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER