© © 2024 S-B-E Ltd

BELÇİKA’DA 1 HAZİRAN TARİHİNDE NELER DEĞİŞİYOR

BELÇİKA’DA 1 HAZİRAN TARİHİNDE NELER DEĞİŞİYOR

Bruxelles Korner
Zehra Özer

Belçika’da 1 Haziran ‘da neler değişecek, gelin hep birlikte gözden geçirelim. Yeni aylar, yeni önlemleri beraberinde getiriyor. Haziran ayında da bu böyle olacak. Öyle ki sürücü belgesi veya ehliyet imtihanı zorlaşıyor ve güneş enerji panellerinizi bildirmediğiniz takdirde buna para cezaları geliyor. Buna ek olarak, 1 Haziran’da eko çeklerinizle fazla ürün çeşitleri satın alabileceksiniz. Tüm değişikliklere bir göz atalım.

Sürücü testi zorlaşıyor
Kim sürücü ehliyet sınavlarına katılmak isterse 1 Haziran dan itibaren bir dizi değişikliklere maruz kalacak. Yeni sürücü adayları 50 soru içeren teori sınavında en az 41 puan almak zorunda kalacaklar. Ama her bir ciddi hata yapanlar, 5 puan birden kaybedecekler. Hafif bir hata da ise hala 1 puan eksilecek.

Ayrıca pratik sınavına da müdahele edildi. Sürücü adaylar şimdi artık iki yerine altı olası manevralar yapmak zorunda kalacaklar. Adaylar bir aracın arkasına park etme ve dar bir sokakta aracını çevirme haricinde örneğin düz bir çizgide geri ye gitmesini bilecek ve aracını yolun üzerinde geriye doğru düz bir çizgi de park edebilmelidir.

Sınav sırasında, adaylar aynı zamanda sınav görevlisinin talimatları olmadan da, bağımsız bir şekilde aracını sürebilmelidirler. Sürücü adayların bu durumda GPS veya yol işaretlerini kullanarak belirlenen bir hedefe ulaşmaları gerekecek.

Yenilenen uygulamalarda birde pratik sınavının bir parçası olan risk algısı testi vardır. Sürücü adaylar bazı videolar aracılığıyla yollarda potansiyel tehlikelerin farkına varıp vaktinde müdahale edebilmelerini kanıtlamak zorundalar.

Güneş enerjisi panellerini bildirmeyenlere para cezaları
Güneş enerjisi panellerinin sahiplerine 1 Haziran tarihine kadar panellerini bildirmeleri için zaman verildi. 1 Haziran tarihinden itibaren sahipleri panellerini gerekli yerlere bildirmedikleri takdirde 150 ila 20.000 euro arası para cezası riskine girecekler. Yani maksimum miktar büyük endüstriyel oyuncular için geçerlidir.

Sahipleri güneş enerjisi tesisatlarını dağıtım sistemi kurulumu olan Eandis ve InfraX ‘a kaydetmeleri gereklidir, ancak tahminlere göre altısından birisi bunu yapmıyor. “Hatta kayıt işlemlerini yapmayanlar “Üreketiciler” tazminatlarını ödememiş oluyorlar ve böylece aslında sahtekarlık yapmış oluyorlar,” diyor Flaman enerji bakanı Tommelein.

Güneş enerjisi panellerini 1 Haziran 2015 tarihinden önce döşetmiş olanlar ve bu nedenle hala yeşil enerji sertifikası alanların yeni değişiklikleri kayde almaları gerekmiyor. Faturasında ilk kullanma tarihini göremeyenler http://www.eandis.be/zonnepanelenmelden veya
http://www.infrax.be/zonnepanelenmelden sitelerinde bununla ilgili bilgi edinebilirler.

Eko çeklerinizle fazla ürün çeşiti satın alabilirsiniz
1 Haziran’dan itibaren eko-çekleriniz ile daha fazla ürün çeşitleri satın alabileceksiniz. Böylece artık eko-çekleriniz ile ağaç ve bitkiler, bahçe ürünleri, organik tarım ilaçları ve (elektrikli) bahçe alet veya cihazları satın alabileceksiniz. Kesme çiçekler hariç. “Kesme çiçekler kadar ekolojik olmayan bir şey yoktur. Kesme çiçekler çok uzak mesafedeki ülkelerden ithalat yapılırken örneğin Kenya’dan ithal edilen güller gibi pestisit doldurulurlar, ” diye söylenir.

İkinci el ürünleri satın alma fırsatınız da olacak. Şimdiye kadar eko-çekleriniz ile sadece ikinci el kiyafet, kitap ve mobilya satın almak mümkündü, ama şimdiden sonra hemen hemen tüm ikinci el ürünleri buna dahil edileceksiniz örneğin küçük elektronik veya A + enerji etiketi olanlar cihazlar veya daha iyileri.

Hızla büyümekte olan tüketim toplumunu alışkanlıklarından vazgeçirmek için, sosyal partnerler ürünlerin onarımını da buna dahil edecekler. Sadece eko-çekleriniz ile satın alabileceğiniz ürünler değil, aynı zamanda ayakkabı ve bilgisayarların onarımı da buna dahil edilecek.

Elektrik motoru olmayan cihazlar (çoğunlukla benzin ile çalışanlar) buna dahil değildir.

Roundup Valon bölgesinde yasaklandı
Böylece Valon bölgesinde tartışmalı Roundup gibi (yabani ot öldürücü tarım ilacı) glifosat içeren Herbisitler, 1 Haziran tarihinden itibaren mağazalarda tüketicilere serbestçe satılamayacaktır. Bir bitki lisansına sahip olan Valonlu Profesyonel kullanıcılar, gelecek yılın Mayıs ayının sonuna kadar bu ürünleri kullanmaya devam edebilecekler. Glifosatlı herbisitler Flaman bölgesinde hala yasak değildir. Roundup’a karşı dünyanın birçok yerindeki protestolar çoğalarak devam ediyor.

Kuzey Denizi’nde yeni nakliye rotaları
Bilindiği gibi, Kuzey Denizi, dünyanın en yoğun denizlerinden birisidir ve yeni rotalar daha pürüzsüz ve daha güvenli bir trafik yolu açmalıdır. Kuzey Denizi trafik nakliyesi yanında birçok aktivitelere odaklıdır; balıkçılık, kum ve çakıl çıkarma, petrol ve gaz çıkarma ve rüzgar çiftlikleri vardır. Yeni rota haritasında mevcut rotalar olacak ancak demir atma bölgeleri değişirken örneğin rüzgar çiftlikleri de dikkate alınacak.

Geyler için Sabah-sonrası hapın üçreti geri iade edilecek
AİDS inhibitörü Truvada hapının üçreti 1 Haziran dan itibaren HIV ile enfekte olmayanlara de geri iade edilecektir. “Biz böylece birçok yeni enfeksiyonları önleyebiliriz,” diyor Sağlık Bakanı Maggie De Block. Şimdilik, hapın üçreti sadece HIV virüsü bulaşmış olanlara geri iade ediliyor. Gelecekte böylelikle yüksek risk altında olan birisine, örneğin geylere, önleyici hapın üçreti geri iade edilecek.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER