© © 2024 S-B-E Ltd

Belçika'da 1 Şubat'tan itibaren Emlakçılık Sözleşmesi'nde yürürlüğe giren yeni kurallar

Belçika'da emlakçı aracılığıyla evini satmak veya kiraya vermek isteyen mülk sahipleri, önümüzdeki aydan itibaren bu yeni kuralları dikkate almaları gerekecek. Nelerin değişeceğini siz değerli Bruxelles Korner okurlarımız için derledik.

Bruxelles Korner – Zehra Özer

14 günlük cayma hakkı süresi

1 Şubat 2024'ten itibaren bir emlakçıyla evinizin satışı için aracılık sözleşmesi yaparsanız, nerede imzalandığına bakılmaksızın, 14 gün içerisinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin aracılık sözleşmesinden cayma hakkına sahip olacaksınız. Fakat bu yeni kuralın bazı istisnaları vardır. Eğer cayma hakkı süreniz içinde, evinizin tanıtım ve potansiyel alıcılarla iletişim kurma işlemlerinin derhal başlamasını istiyorsanız, fazla vakit kaybetmeden bunu emlakçınıza belirtmeniz gerekmektedir. Bu hakkınızdan faydalamadan aracılık sözleşmesinin tamamen uygulanması halinde, cayma hakkınızı tamamen kaybedeceğinizi göz önünde bulundurmalısınız.

Emlakçı hizmet veya aracılık sözleşmesinin iptaliyle ilgili yeni kurallar      

Bir emlakçı ile aranızda imzaladığınız aracılık sözleşmesinin genellikle belirli bir geçerlilik süresi vardır. Bu süre, mevcut kurallarda ve münhasırlık içeren sözleşmelerde olduğu gibi en fazla altı ay olabilir. Aracılık sözleşmesinin zımni olarak uzatma veya yenileme maddesi içermesi durumunda, size, sürenin bitiminden en geç bir ay önce itiraz etme imkanı tanınmalıdır.  

Süresi uzatılmış bir aracılık sözleşmesini dilediğiniz zaman sonlandırabilirsiniz. Fesih bildirim süresi,  üç aya kadar süresi olan sözleşmelerde en fazla bir aydır, üç ayın üzerinde süresi olan sözleşmelerde en fazla iki aydır.

Ayrıca, emlakçı sizinle süresiz bir sözleşme de yapabilir. Bu durumda yeni düzenlemeye göre fesih bildirim süresinenin en fazla iki ay olabileceği belirtilmektedir.

Zorunlu bilgiler içeren sözleşme

Emlakçının yazılı aracılık sözleşmesi önceki gerekliliklerinden çok daha geniş kapsamlı olmalıdır ve bir dizi zorunlu beyanlar içermelidir. Emlakçı, aynı zamanda satış veya kiralama için kullanacağı tanıtım platformlarını sözleşme de belirtmek zorundadır. Ayrıca satış veya kiralamaya ilişkin gerekli sertifikaların yer aldığı bir listenin sözleşmeye eklenmesi ve sertifikaların bizim tarafımızdan temin edileceği belirtilmelidir. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER