© © 2024 S-B-E Ltd

Belçika'da 1 Şubat'tan itibaren neler değişecek? Tren bileti zamlanırken, gençler ücretsiz psikoloğa gidebilecek

Her ülkede olduğu gibi Belçika'da da yeni bir ay, yeni kuralları ve yeni başlangıçları beraberinde getirir. Örneğin ülke genelinde tren bilet fiyatları zamlanırken, çocuklara ve gençlere ücretsiz birinci basamak psikolojik destek sağlanacaktır. Brüksel'de ise paylaşımlı scooter ve bisiklet kuralları katılaşıyor. 1 Şubat'tan itibaren nelerin değişeceğini aşağıdaki haberde sizler için sıraladık.

Bruxelles Korner – Zehra Özer

Belçika'da 1 Şubat'tan itibaren, neler değişecek, tren biletine zam, gençler, ücretsiz psikolog...

 

 

 

Tren bilet ücreti yüzde 6 oranında zamlanıyor

Demiryolu şirketi NMBS/SNCB, 1 Şubat'ta tren bilet ücretlerine ortalama yüzde 5,9 oranında zam uygulanacağını aktardı. Sözkonusu fiyat artışı, standart bilet, abonman ve çok seyahatli bilet ücretlerini kapsıyor.

Demiryolu şirketine göre fiyat artışına işletme maliyetlerini de artıran yükselen enflasyon neden olmuştur. Fiyat artışı aynı zamanda hükümetle yapılan kamu hizmeti sözleşmesine de uygun tutulmuştur. 2023 yılında da tren biletine ortalama yüzde 9 oranında keskin bir artış uygulanmıştı.

Sadece Anvers, Gent, Charleroi ve Liège kentlerinde City Pass fiyatına ve bisikletlilerin ek ücretine zam uygulanmayacaktır.

Çocuklara ve 24 yaşın altındaki gençlere ücretsiz birinci basamak psikolojik destek

1 Şubat'tan itibaren çocuklar ve 24 yaş altı gençler, geleneksel birinci basamak psikologların ve ortopedologların ücretsiz hizmetinden yararlanabilecekler. Ücretsiz ruh sağlığı hizmeti,  "birinci basamak psikolojik bakımı" daha erişilebilir hale getirmeye yönelik Federal Sağlık Bakanı Frank Vandenbroucke'un (Vooruit) reformunda yeni ve önemli bir adımdır.

Bakan Vandenbroucke, "Reformun amacı, çocukların ve gençlerin yerel yaşama, eğitim ve oyun ortamlarının yakınında hizmet sunarak ruh sağlığı bakımını daha erişilebilir hale getirmektir. Bu nedenle, uzun vadeli psikolojik sorunlardan kaçınmak için klinik psikologları ve ortopedologları kendi muayenehanelerinin dışında da hizmet vermelerine davet etmek istiyoruz," diye açıkladı.

12 aylık bir süre zarfında uygulanan seans sayısı, yaşa, bakım türüne ve hizmet ağına bağlı olarak belirlenecektir. Sağlık sigortası, seans başı ücretin en büyük kısmını üzerine alarak, ödemeyi üçüncü taraf ödeme yöntemi aracılığıyla anında gerçekleştirecektir.

Bu somut olarak, öğrenci rehberlik merkezi olan CLB'deki, okullardaki veya gençlerin buluşma yerleri olan OverKop evlerindeki toplum odaklı müdahalelerle (en az on kişilik gruplar) ilgilidir. Toplu müdahaleler yetişkinler için de ücretsizdir.

Çocuklara ve gençlere, CLB'de, okulda, muayenehanede veya evde en fazla on kişilik gruplar halinde veya bireysel seans dahil olmak üzere birinci basamak psikolojik destek 23 yaşı dolana kadar ücretsiz olarak sağlanacaktır. Hafif ila orta şiddetli depresyon yaşayan veya sorunları olan çocuk ve gençlere yönelik kısa süreli tedaviler de artık en fazla yirmi seans olmak üzere tamamen ücretsiz olacaktır.  

Brüksel'de paylaşımlı scooter ve bisiklet kuralları katılaşıyor

Brüksel'de 1 Şubat'tan itibaren paylaşımlı scooter ve bisiklet kullanıcılarına veya kendi scooter ve bisikletini kullananlara katı kurallar uygulanacaktır. Paylaşımlı scooter sayısı 20 bin'den 8 bin'e düşürülecektir. Bisiklet ve scooterların sokak ortasına, kaldırım ve alt geçitlere park edilmesi yaya güvenliğini tehdit etmektedir, bu nedenle artık yalnızca belediye tarafından belirlenen bölgelere park edilebilecektir.  

Geçen yaz Brüksel hükümeti, Brüksel'deki paylaşımlı scooter ve bisiklet kullanımında yeni bir karar almıştı. Bu kararın amacı, paylaşımlı scooter ve bisikletlerin hizmet sağlayıcılarını ve filonun sayısını sınırlamanın yanı sıra araçları belirtilen bölgelerin dışına park etmeyi yasaklamaktı.  

Yeni düzenlemeye göre kullanıcılar artık aracını varış noktalarına ulaştıklarında belirlenmiş bir alan dışına park edip bırakamayacaktır. Brüksel belediyeleri bugüne kadar bu tür araçlara 1.300'ün üzerinde park bölgesi kurmuştur. Önümüzdeki haftalarda bu sayının 1.500'e çıkması bekleniyor.

Yeni sistem 1 Şubat'tan itibaren Brüksel'in yalnızca on bir belediyesinde faaliyete geçirilecektir: Elsene, Etterbeek, Evere, Ganshoren, Jette, Koekelberg, Sint-Agatha-Berchem, Sint-Gillis, Sint-Pieters-Woluwe, Oudergem ve Watermaal-Bosvoorde. Geri kalan sekiz belediyeler için operatörler, sadece yetkililer tarafından belirlenen konumları (yasal olarak aracın bırakılmasına izin verilen alanlar) onaylayan GPS izleme sistemlerini kullanacaktır. Bu bölgelerin dışına park eden kullanıcıların araç kiralama süresi kesintisiz olarak devam edecek ve durdurulamayacaktır.  

1 Şubat'tan itibaren Emlakçılık Sözleşmesi'nde yürürlüğe giren yeni kurallar

Belçika'da emlakçı aracılığıyla evini satmak veya kiraya vermek isteyen mülk sahipleri, önümüzdeki aydan itibaren bu yeni kuralları dikkate almaları gerekecektir.

14 günlük cayma hakkı süresi

1 Şubat 2024'ten itibaren bir emlakçıyla evinizin satışı için aracılık sözleşmesi yaparsanız, nerede imzalandığına bakılmaksızın, 14 gün içerisinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin aracılık sözleşmesinden cayma hakkına sahip olacaksınız. Fakat bu yeni kuralın bazı istisnaları vardır. Eğer cayma hakkı süreniz içinde, evinizin tanıtım ve potansiyel alıcılarla iletişim kurma işlemlerinin derhal başlamasını istiyorsanız, fazla vakit kaybetmeden bunu emlakçınıza belirtmeniz gerekmektedir. Bu hakkınızdan faydalamadan aracılık sözleşmesinin tamamen uygulanması halinde, cayma hakkınızı tamamen kaybedeceğinizi göz önünde bulundurmalısınız.

Emlakçı hizmet veya aracılık sözleşmesinin iptaliyle ilgili yeni kurallar      

Bir emlakçı ile aranızda imzaladığınız aracılık sözleşmesinin genellikle belirli bir geçerlilik süresi vardır. Bu süre, mevcut kurallarda ve münhasırlık içeren sözleşmelerde olduğu gibi en fazla altı ay olabilir. Aracılık sözleşmesinin zımni olarak uzatma veya yenileme maddesi içermesi durumunda, size, sürenin bitiminden en geç bir ay önce itiraz etme imkanı tanınmalıdır.  

Süresi uzatılmış bir aracılık sözleşmesini dilediğiniz zaman sonlandırabilirsiniz. Fesih bildirim süresi, üç aya kadar süresi olan sözleşmelerde en fazla bir aydır, üç ayın üzerinde süresi olan sözleşmelerde en fazla iki aydır.

Ayrıca, emlakçı sizinle süresiz bir sözleşme de yapabilir. Bu durumda yeni düzenlemeye göre fesih bildirim süresinenin en fazla iki ay olabileceği belirtilmektedir.

Zorunlu bilgiler içeren sözleşme

Yeni düzenlemede, emlakçının yazılı aracılık sözleşmesi önceki gerekliliklerinden çok daha geniş kapsamlı olmalıdır ve bir dizi zorunlu beyanlar içermelidir. Emlakçı, aynı zamanda satış veya kiralama için kullanacağı tanıtım platformlarını sözleşme de belirtmek zorundadır. Ayrıca satış veya kiralamaya ilişkin gerekli sertifikaların yer aldığı bir listenin sözleşmeye eklenmesi ve gerektiğinde sertifikaların kendi tarafımızdan temin edileceği belirtilmelidir. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER