© © 2024 S-B-E Ltd

BELÇİKA’DA EKİM’DE NELER DEĞİŞECEK?

BELÇİKA’DA EKİM’DE NELER DEĞİŞECEK?

Bruxelles Korner

Kadir Duran

 

BELÇİKA’DA EKİM’DE NELER DEĞİŞECEK?

Belçika’da ekim ayından itibaren yeni değişiklikler gündemde: Sosyal tarife, SNCB, sigorta, icra memurları, uyuşturucu kullanma vb.

Belçika’da 1 Ekim'den itibaren sosyal tarifeler yeniden uyarlandı, icra tarifeleri uyumlu hale getirildi, polis denetim tedbirleri genişletildi. Demiryollarında fiziki bilet satışı birçok noktada kaldırıldı. Ayrıca sınırlı bir süre için belirli koşullar altında bronşioliti geri ödenen çocukların korunmasına yönelik tek bir düzenleme yapıldı.

1-) Elektrik ve gaz için sosyal tarifeler daha pahalı olacak

Elektrik sosyal tarifesi yüzde 10, doğalgaz tarifesi ise üçüncü çeyrekten itibaren yüzde 15 oranında artacak.

 

2-) Basitleştirilmiş icra memuru ücretleri

İcra memuru ücretleri basitleştiriliyor. Borçlar on-line takip edilebilecek ve ödenebilecek.

Özellikle iletişim bilgileri, sevilen kişilerin bakımı, doğa, enerji, sağlık, telekomünikasyon, faturalı temel hizmetler, aylık ödeme yardımı, dayanışma fonu, yemek ve başarıda ücretlerde kolaylık sağlanacak. 

Meblağlara ilişkin detaylar ve belgeler ile dosyanın detaylarına ilişkin soruşturmaların ücreti 50 euro olarak belirlendi. 

 

3-) Sigorta sözleşmelerini feshetme konusunda esneklik getirildi

Sigorta sözleşmelerinin feshedilmesiyle ilgili yeni bir düzenleme yapıldı. 

Buna göre sigorta sözleşmesi oluşturulduğunda cari dönemde sözleşmenin onaylanmasından ve yenilenmesinden önce sigorta yapılması gerekiyor. Sigortalı, mevcut bir sözleşmenin ikinci yılından itibaren iki aylık fesih süresi (ihbar) ile sözleşmeyi dilediği zaman feshedebilecek.

Sigortacıların tazminatlara yanıt vermek için yeni son tarihler belirlendi. Ödeme sürecindeki yeni tekdüzelik standardının, sigortacılara ve poliçe sahiplerine fayda sağlamadığı tespit edildi. Bu nedenle artık sigortacıların sigorta talebine daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Zararın karşılanması konusunda ihtilaf olması halinde ise kararın gerekçesine ilişkin bir cevap bulunmak zorunda. Gerekçeye uygun davranılmaması durumunda günlük 300 euro ödeme yapılacak.

Yeni kurallar, son teslim tarihinin kısa olması için düzeltme sürecinden önceki 30 günlük süre boyunca ayların dikkate alınmasını sağlayacak şekilde dikkatle tasarlandı. Başvuru süreci 1 Ekim 2024'te başlayacak.

 

4-) Uyuşturucu madde kullanımıyla mücadele için güçlendirilmiş kontroller

Polis, uyuşturucu kontrolünün bir parçası olarak sürücüleri daha kolay bir şekilde tükürük testine tabi tutabilecek. Polis memurlarının, bir sürücünün yakın zamanda uyuşturucu kullandığından şüphelenilip şüphelenmediğini hızlı bir şekilde değerlendirmesine olanak tanıyan göstergelerden oluşan kontrol listesi de uyarlanacak.

 

Polis, bir sürücünün yakın zamanda uyuşturucu kullandığından şüphelenilip şüphelenmediğini değerlendirmek için uzmanlar tarafından hazırlanan bir kontrol listesi kullanacak.

Uyuşturucu bulundurma, sürücünün itirafta bulunması veya iş birliği yapmayı reddetme gibi durumlarda testlerin yapılması için tek bir işaret yeterli olacak.

Ayrıca kontrol listesinde artık sarhoşluk veya sarhoşluğa benzer bir durumu gösteren işaretlerin belirtilmesine olanak tanıyan yeni bir bölüm bulunacak.

Böylece tükürük testi maddeyi tespit edemese bile yakın zamanda uyuşturucu kullandığına dair işaretler gösteren sürücülerin mahkemede kovuşturulması mümkün olacak.

Bu işaretler, özellikle şu anda bu tür tükürük testleriyle tespit edilemeyen ketamin veya sentetik ilaçlarla ilgili durumlarda da geçerli olacak. 

 

5-) SNCB, dokuz istasyonda yurt dışı biletlerin fiziki satışını durdurdu

Belçika Demiryolları (SNCB), Arlon, Eupen, Ottignies, Brüksel-Lüksemburg, Antwerp-Berchem, Kortrijk, Hasselt, Mechelen ve Ostend olmak üzere dokuz istasyonda uluslararası tren biletlerinin fiziksel satışını durduracak.

Demiryolu şirketi, bu kararın kontuarlarda uluslararası biletlerin fiziksel satışında devam eden düşüşün ardından geldiğini açıkladı.

Böylece SNCB, uluslararası biletlerin fiziksel satışını 12 seyahat mağazasıyla sınırlayacak. Bu tür ürünlerde uzmanlaşmış satış noktaları şöyle: Brüksel-Havaalanı-Zaventem, Brüksel-Merkez, Brüksel-Midi, Brüksel-Kuzey, Charleroi-Central, Liège-Guillemins, Mons, Namur, Louvain ve Gent istasyonları, Saint-Pierre, Anvers-Merkez ve Brugge.

SNCB, Roosendaal, Maastricht, Lüksemburg, Aachen ve Lille'e yönelik sınır ötesi ulaşıma yönelik biletlerin, bilet makinelerinden ve istasyon bilet gişelerinden temin edilebileceğinin güvencesini veriyor.

 

6-) Brüksel Bölgesi'nde Avrupalı ​​olmayan vatandaşlara çalışma izni B verilmeyecek.

Brüksel Bölgesi'nde Avrupalı ​​olmayan vatandaşlara çalışma izni B verilmeyecek. Brüksel Ekonomi ve İstihdam Bölgesel Ajansı, bunun yerini kısa ve uzun vadeli çalışma izinlerinin alacağını belirtti. Bu değişiklik, Brüksel Başkent Bölgesi'nde Avrupalı ​​olmayan vatandaşlara yönelik çalışma izinlerine ilişkin reformun bir parçası olarak yapılıyor.

Buna göre Brüksel Bölgesi'nde çalışan Avrupalı ​​olmayan vatandaşlara, bölgede 180 günün en fazla 90'ında çalışması durumunda kısa vadeli izin verilecek. 90 günden fazla bir süre içinse uzun vadeli bir izin verilecek. Bu izinler, belirli iş kategorileri için en fazla üç yıl süreyle verilebilecek. Bu izinler, gerektiğinde vize başvurusunda bulunabilmesini işçilere iletmekten sorumlu olacak işverenlere doğrudan gönderilecek.

Brüksel Bölgesi'nde ikamet eden çalışanlara, Belçika'da kesintisiz olarak en az 30 ay kalması ve Brüksel Bölgesi'nden alınan tek izin veya çalışma izni ile 30 ay çalışması halinde sınırsız çalışma izni verilebilecek. Başka bir bölge tarafından çalışana sınırlı süreli yetki verilmesi halinde ise bu süre dört yıla kadar uzatılacak. 

İşçinin Belçika'da kalması ve Belçika'daki çalışma süresinin 90 günden fazla olması durumunda tek izin prosedürü değişmeden kalacak.

 

7-) Bir yaşın altı çocukları bronşiolite karşı korumak için ekim ayı boyunca indirim

Oldukça bulaşıcı bir solunum virüsünün neden olduğu bronşiolit, özellikle bir yaşın altındaki çocuklarda ciddi solunum sorunlarına neden olabiliyor. Ciddi semptomlardan hatta hastaneye kaldırılmadan kaçınmak için bir yaşın altındaki bebeklere antikor yalnızca ekim ayı boyunca daha düşük bir maliyetle sunulacak.

Bronşiolit için hiçbir tedavi gerçekten etkili olmasa ve hastalık hızla endişe verici bir hal alsa da çocuk doktorları son zamanlarda küçük çocukların ebeveynlerine monoklonal antikor verilmesi için gerekli adımları atması yönünde çağrıda bulundu. Bunun üzerine ebeveyneler ücretlerin geri ödemesi kampanyası başlatıldı.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER