© © 2024 S-B-E Ltd

BELÇİKA’DA EYLÜLDE NELER DEĞİŞECEK?

BELÇİKA’DA EYLÜLDE NELER DEĞİŞECEK?

Bruxelles Korner 

Kadir Duran

 

BELÇİKA’DA EYLÜLDE NELER DEĞİŞECEK?

Eylülle birlikte yürürlüğe girecek değişiklikler gündelik hayatı etkileyecek.  

Belçika’da 1 Eylül tarihinden itibaren ceza hukuku uygulamaları, çevre ve maliye alanlarında önemli değişiklikler meydana gelecek. 

Belçika'da yürürlüğe girecek yeni düzenlemeler şöyle:

1-) İki yıldan az cezalar infaz edilecek

Belçika Adalet Bakanı Vincent Van Quickenborne'un uyguladığı adalet reformunun son aşaması olan (Açık VLD)’nin yürürlüğe girmesiyle birlikte altı aydan iki yıla kadar hapis cezaları da infaz edilecek.

Belçika’da son yıllarda, cezaevlerinde yer olmaması nedeniyle üç yıla kadar hapis cezaları çok az infaz edildi. Hapis cezası yerine özellikle elektronik izleme uygulaması gerçekleştirildi.  

Bakan Van Quickenborne'a göre bu cezasızlık, suç tekrarlama oranının yüksek olmasının ve dolayısıyla hapishanelerin aşırı kalabalık olmasının nedenlerinden biri. Bu doğrultuda, Van Quickenborne, son yıllarda daha kısa cezaların etkili bir şekilde infaz edilmesini kademeli olarak yeniden uygulamaya koydu.

Geçtiğimiz Eylül ayından itibaren iki ile 3 yıl arası hapis cezaları infaz ediliyor.

2-) Tek kullanımlık plastik bardak kullanımına yasak

Valon Bölgesi’nde tek kullanımlık plastik bardak kullanımı yasaklandı.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Valon Çevre Bakanı Céline Tellier, Valon Bölgesi’nde kültürel, eğlence, spor, folklorik veya eğlence etkinliklerinde, açık havada veya kapalı alanda tek kullanımlık plastik bardak kullanımının yasaklanacağını söyledi.

3-) Borcun ilk hatırlatıcısı artık ücretsiz olacak

Borçlu kişilerin borcunu ödemesi yönünde yapılan ilk ödeme ihtarı ücretsiz olacak. İlk ihtarın gönderilmesinden sonra tüketiciye herhangi bir ek masraf gerekmeden borcunu ödemek için 14 gün süre tanınacak. Tüketicinin borcunu geç ödemesi durumunda karşılaşacağı ek maliyetler sınırlandırılacak ve ihtarda belirtilecek.

Söz konusu maliyetler şu şekilde gerçekleşecek:

150 euronun altındaki borçlara en fazla 20 euro eklenebilecek.

150 ve 500 euro arası borçlar 30 euro artacak. Ayrıca vadesi gelen tutarın yüzde onu oranında bir tavan ücret borca eklenecek.

Tavan ücret, 65 euro ve 500 euronun üzerindeki ödenmesi gereken tutarın yüzde 5'ine denk gelecek. Kalan miktarın 500 eurodan fazla olması durumunda ise tavan ücreti en fazla 2 bin euroya yükselecek.

 

Tahsilattan sorumlu avukatlar ve icra memurları, tahsilat acenteleri gibi Federal Ekonomi Kamu Hizmeti’nin (FPS) denetimi altına alınacak. Tedbir, 1 Eylül'den itibaren imzalanan sözleşmelere uygulanacak.

Bugüne kadar tüketicinin küçük miktardaki bir borcu, ihtar ücretleri, icra memurları, tahsilat acenteleri ve avukat masraflarının da eklenmesiyle büyük bir miktara ulaşabiliyordu. 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER