© © 2024 S-B-E Ltd

BELÇİKA’DA KASIM AYINDA NELER DEĞİŞECEK?

BELÇİKA’DA KASIM AYINDA NELER DEĞİŞECEK?

Bruxelles Korner 

Kadir Duran

 

BELÇİKA’DA KASIM AYINDA NELER DEĞİŞECEK?

 

Kasım ayından itibaren uygulamaya girecek yeni düzenlemeler Belçikalıları bekliyor. 

1 Kasım 2023'te Belçika'da neler değişiyor? Tasarruf, kiralar, endeksleme, piyango…

Kasım ayında yürürlüğe girecek değişiklikler şöyle:

1-) İşsizlik yardımlarında ve emekli maaşlarında endeksleme

Sağlık endeksine dayalı endekslemenin gerçekleştirilmesiyle işsizlik yardımlarında ve yeni emekli maaşlarında yüzde 2'lik artış olacak.   

Planlama Bürosu, tahminlere göre 2021'deki yüzde 2,44, 2022'de yüzde 9,59 oranında gerçekleşen enflasyonun 2023'te yüzde 4,1’e, 2024 ise yüzde 3,9’a yükseleceğini belirtiyor.

2-) Belfius Bankası tasarruf hesaplarında faiz oranlarını artırıyor.

Belfius Bankası, finans sağlayıcılarının kullandığı yöntemlerdeki gelişmeye bağlı olarak tasarruf hesaplarına dayalı güven ve güç bonusunu belirliyor. Bu doğrultuda, bankanın kullandığı Belfius Fidelity yüzdesine göre temel oran yüzde 0,20 ile yüzde 0,25 arasında belirleniyor. İlk güven düzeyi ise yüzde 1,75 olarak gerçekleşirken bu oran, toplam faize göre yüzde 2’ye yükseliyor. Sürecin ilk adım olarak yüzde 0,55'e kadar küçük bir ilerlemenin sağlanması hedefleniyor. Böylece genel faiz oranı yüzde 1,10'a ulaşıyor. Sürecin ilk adımı, yılın ilk 12 ayındaki kayıtları kapsıyor.

3-) Valon Bölgesi’nde kira endekslemesinin dondurulması sona erdi

Valon Bölgesi’nde yeni kira endeksi uygulaması başladı.

Valon Bölgesi’nde Ekim 2022'den itibaren konutların kaydı PEB A sertifikasına tabi olmuştu ve genel endekse açılmıştı. PEB F ve G kategorisinde yasak kullanımın endekslenmesi için bir tavan belirlenmişti. Bu tedbir, normal enerji endekslerindeki veriler nedeniyle yürürlükten kalktı.

4-) e-box kullanıcılarına trafik cezaları kağıtla gönderme dönemi bitiyor

Adalet bakanlığı, e-box'larını aktif hâle getirmiş vatandaşlara kâğıt yoluyla trafik cezası verilmesi uygulamasını çok yakında ortadan kaldıracak.

e-box kullanıcıları için trafik kazası ödemeleri www.amendesroutieres.be web sitesi, QR kodu ya da bankacılık sistemi aracılığıyla gerçekleştirilecek.

5-) Avrupa’nın yeni piyangosu: EuroDreams

Fransız Oyunları şirketi, Belçika, İrlanda, Avusturya, İsviçre, Lüksemburg, Portekiz ve İspanya piyangolarını birleştirerek EuroDreams yeni bir çekiliş oyunu oluşturdu. Oyunda brüt ödül 30 yıl boyunca ayda 20 bin eurodan yaklaşık 7,2 milyon euro olacak. 2,50 euroya satılacak biletler altı asıl ve belirli sayıda joker numarayı içerecek. İlk biletler 6 Kasım 2023'te satışa sunulacak.

KADIR DURAN 

01/11/2023

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER