Belçika'da Müslüman genç kıza saldırıya kınama
HABERBelçika İslam Federasyonu (BİF), hafta başında Charleroi şehrinde 19 yaşındaki Müslüman kıza yönelik saldırıyı "esefle" kınadığını belirterek gerekli adımların atılması için çağrıda bulundu.
Belçika'da Müslüman genç kıza saldırıya kınama
- Belçika İslam Federasyonu:
- "BİF olarak 2 Temmuz 2018'de Anderlues bölgesinde 19 yaşında Müslüman genç bir bayanın darbedilme olayını esefle kınıyor, gerekli adımların atılıp, adaletin yerini bulmasını temenni ediyoruz"
- "Başörtüsü ve Müslüman kadınlar bu şekilde bir tehdit unsuru olarak gösterildiği sürece, hem manevi hem fiziksel şiddet kaçınılmaz olacaktır"
BRÜKSEL (AA) - Belçika İslam Federasyonu (BİF), hafta başında Charleroi şehrinde 19 yaşındaki Müslüman kıza yönelik saldırıyı "esefle" kınadığını belirterek gerekli adımların atılması için çağrıda bulundu.
Federasyondan yapılan yazılı açıklamada, "BİF olarak 2 Temmuz 2018'de Anderlues bölgesinde 19 yaşında Müslüman genç bir bayanın darbedilme olayını esefle kınıyor, gerekli adımların atılıp, adaletin yerini bulmasını temenni ediyoruz." ifadesi yer aldı.
Belçika'da Müslüman kıza yönelik saldırı tartışılıyor
Belçika'nın Charleroi kenti yakınlarında saldırıya uğrayan ve kesici aletle vücuduna haç çizilen 19 yaşındaki Müslüman kıza yönelik saldırı tartışılıyor.
BRÜKSEL
Belçika'da Charleroi Savcılığı, pazartesi akşamı saldırıya uğrayan ve vücuduna kesici aletle haç çizilen 19 yaşındaki Müslüman kıza yönelik saldırının İslamofobik eylem olup olmadığına karar verecek.
Eşit İmkanlar Merkezi (UNIA) Sözcüsü Bram Sebrechts, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bunun yüksek ihtimalle İslamofobik saldırı olduğunu ancak konuyla ilgili kararı Charleroi Savcılığının alacağını belirtti.
Charleroi'da yaşayan 19 yaşındaki Müslüman kızın başörtüsünün çekildiğini ve ardından vücudunun çeşitli yerlerine haç işareti kazındığını anımsatan Sebrechts, savcılığın teyit etmesinin ardından mağdurla irtibata geçeceklerini kaydetti.
Sebrechts, Müslümanların giderek daha fazla İslamofobik saldırıya maruz kaldığına dikkati çekerek, cami duvarlarına domuz kanı sürülmesi, sözlü ve fiziksel saldırılar ile sosyal medyadan haraketler gibi saldırılardan örnekler verdi.
Özellikle Fransa ve Belçika'daki terör eylemlerinin ardından İslamofobik saldırılarda artış olduğunu ifade eden Sebrechts, "Terör saldırıları öncesinde İslamofobik saldırılara ilişkin her ay bir dosya açılırken şimdi bu sayı her ay 5 dosyaya yükseldi. İslamofobik saldırılar giderek boyut değiştiriyor. Bunun önüne geçmemiz gerekiyor." dedi.
"Bunun bir adım ötesi cinayet"
Brüksel parlamentosu Milletvekili ve İslamofobi ile Mücadele Derneği Kurucu Üyesi Mahinur Özdemir de Belçika'da İslamofobik saldırıların daha önce de gerçekleştiğine ancak bu boyutta bir saldırının ilk kez yaşandığına dikkati çekti.
Genç kızın kaybolan kedisini aramak için sokağa çıktığında iki kişinin saldırısına uğramasının şok edici olduğunu belirten Özdemir, "Bu boyutta bir saldırının bir adım ötesi cinayet. Önlem alınmazsa bu tür saldırıların önüne geçmek maalesef mümkün olmayacak." diye konuştu.
Özdemir, Belçika'da temel sorunun İslamofobi tanımının açık şekilde yapılmamasından ve resmi olarak İslamofobi yerine "ayrımcılıkla mücadele" tanımına yer verilmesinden kaynaklandığını söyledi.
Faillerin en kısa zamanda yakalanacağını ümit ettiğini dile getiren Özdemir, "Bu kişilerin başkalarına örnek olacak cezaya çarptırılmaları gerekiyor." dedi.
Özdemir, Belçika kamuoyuna olayın basit saldırı gibi yansıtıldığına işaret ederek, bu nedenle çok büyük tepki oluşmadığını söyledi.
"Suçluların bulunması için tüm imkanlar seferber edilmeli"
Belçika resmi makamlarından şu ana kadar tek tepki Anderlues Belediye Başkanı Philippe Tison'dan geldi.
Tison, "Vatandaşlarımızın ırkçı saldırılara kurban olmasına müsamaha gösteremeyiz. Polisten bu suçun faillerini bulmaları için gerekli tüm çalışmaları yapmalarını ve tüm imkanları seferber etmelerini istedim." açıklamasını yaptı.
Olayın gerçekleştiği Binche-Anderlues bölgesinin yerel polis yetkilileri, AA muhabirine konuya ilişkin bilgi veremeyeceklerini söyledi.
Aynı şekilde Charleroi Savcılığı yetkilisi de henüz olaya ilişkin paylaşabilecekleri bir bilgi olmadığını ifade etti.
Anderlues bölgesinde sessizlik hakim
Saldırıya uğrayan 19 yaşındaki Müslüman kızın yaşadığı Anderlues bölgesinde sessizlik hakim.
AA ekibi Anderlues kentinde Müslüman kızın saldırıya uğradığı sokağı görüntüledi. Sessizliğin hakim olduğu ve saldırının gerçekleştiği sokak çevresinde yaşayan ismini açıklamayan bir bölge sakini, "Olayı haberlerden öğrendim, son derece şaşkınım." dedi.
Bölgede böyle bir olayın daha önce yaşanmadığını dile getiren Arap asıllı bir kent sakini de "Saldırıya uğrayan kızın geçtiği yol son derece dar ve tenha." diye konuştu.
Çevredekilerin saldırıdan haberdar olamadığını ifade eden bölge sakini, kızın ailesini tanımadığını ve hiç duymadığını, "muhtemelen kente yeni taşınmış bir aile olabileceğini" kaydetti.
Anderleus Karakolu'nda AA muhabirine konuşan emniyet yetkilisi de "mağdurun güvenliği" nedeniyle bilgi veremeyeceğini, olaya ilişkin soruşturmanın sürdüğünü ifade etti.
Kentin merkezinde restoran işleten Arap asıllı bir vatandaş da olayı dükkanına gelen bir Belçikalıdan duyduğunu ancak ne olaya ilişkin kente gelen bir gazeteci gördüğünü ne de güvenlik önlemi alındığını söyledi.
Brüksel'in 60 kilometre güneyindeki Charleroi şehrine bağlı Anderlues bölgesinde Müslüman bir genç kız, pazartesi gecesi sokakta 2 kişinin sözlü ve fiziksel saldırısına uğramıştı. Sokakta genç kızın önünü kesen saldırganlar önce kıza hakaret etmiş ardından da başındaki örtüyü ve elbiseleri yırtmıştı.
Saldırganlar kaçmaya çalışan genç kızı yerde sürükleyerek "pis Arap" şeklinde hakaretlerde bulunmuş, elbisesini yırttıkları genç kızın karnına, ayaklarına ve vücudunun çeşitli yerlerine kesici aletle haç kazımıştı.
Muhabir: Şerife Çetin, Yusuf Hatip
Bu ve benzer olaylara karşı kalıcı çözüm üretilebilmesi için sorunun kaynağının artık fark edilmesi gerektiği kaydedilen açıklamada, Belçika kamuoyunda başörtüsüne karşı yıllardır olumsuz bir tutumun süregeldiğine işaret edildi.
Belçikalı siyasilerin İslam ile ilgili ayrıştırıcı söylemlerine dikkati çekilen açıklamada, okullarda, iş yerlerinde ve devlet dairelerinde uygulanan başörtüsü yasağının ülkede başörtüsüne karşı var olan olumsuz tutumu daha da güçlendirdiği ifade edildi.
- "Müslüman kadınlar tehdit unsuru olarak gösterilirse şiddet kaçınılmaz"
Açıklamada, "Başörtüsü ve Müslüman kadınlar bu şekilde tehdit unsuru olarak gösterildiği sürece, hem manevi hem fiziksel şiddet kaçınılmaz olacaktır. Bu bağlamda bu sorunun çözümlenebilmesi için başörtüsünün sürekli bir tartışma konusu olmaktan çıkarılması, atılması gereken ilk adım olmalıdır." vurgusu yapıldı.
Bu tarz olaylar nedeniyle Müslüman kadınlarda korku ve endişe oluştuğu belirtilen açıklamada, devletin her vatandaş gibi başörtülü Müslüman kadınların da emniyetini sağlaması gerektiği kaydedildi.
Açıklamada, bu tür şiddet olaylarının normalleşmesini engellemek için olayın hafife alınmaması ve tedbir alınması gerektiğine dikkati çekildi.
Brüksel'in 60 kilometre güneyindeki Charleroi şehrine bağlı Anderlues bölgesinde Müslüman bir genç kız, pazartesi gecesi sokakta 2 kişinin sözlü ve fiziksel saldırısına uğramıştı. Genç kızın sokakta önünü kesen saldırganlar önce kendisine hakaret etmiş ardından da başındaki örtüyü ve elbiseleri yırtmıştı.
Saldırganlar kaçmaya çalışan genç kızı yerde sürükleyerek "Pis Arap" şeklinde hakaretlerde bulunmuş, elbisesini yırttıkları kızın karnına, ayaklarına ve vücudunun çeşitli yerlerine kesici aletle zarar vermişti.
anderluesBelçika İslam Federasyonugenç Müslüman kızsaldırı
Muhabir Şerife Çetin
Redaktör Sultan Çoğalan
Yayınlayan Şermin Coşkun
İlginizi Çekebilir