© © 2024 S-B-E Ltd

Belçika’da şoksuz hayvan kesimi 2019’dan itibaren yasaklanıyor

Belçika’da Flaman bölgesinin siyasi çoğunluğu kurban kesimi hakkında bir kararname taslağı hazırladı ve 1 Ocak 2019’da yasağın yürürlüğe girmesi için parlamento da izin öncesi ele alınacak. Valon bölgesinin şoksuz kesim yasağı ise o yılın kurban sonrasına kadar ertelenecek.

Bruxelles Korner

Zehra Özer

 

Mart ayı sonunda N-VA, CD&V ve Open VLD partileri kurban kesim yasağı üzerinde siyasi bir uzlaşmaya vardılar. Başlangıçta Müslümanlara ve Yahudilere mutabık bir anlaşma olacak gibiydi, ama bunun sadece bir yanılsama olduğu anlaşıldı. Muhalefet partileri bu girişime oldukça sıcak bakıyorlar, bu yüzden şimdiden Flaman ekibinin oybirliğiyle onaylanacağı bir yasak gözüyle görülüyor.

Kararname onaylanır ise kurbanların elektroşok yöntemiyle uyuşturulduktan sonra kesim yapılması 1 Ocak 2019 yılından itibaren zorunlu olacak. "Her ikisinde (Museviler ve Müslümanlar) hayvanın kesim sırasında sağlam ve sağlıklı olması ve kan kaybından can vermesi gerekiyor. Kararname de kesim öncesi elektroşok yöntemiyle uyuşturulma tekniği onların bu gereksinimi karşılayabilir diye belirtiliyor. "Bu teknik küçükbaş hayvanlar için tamamen uygundur ve zaten birçok ülkede ticari alanlarda  kullanılıyor," diye belirtildi.

Büyükbaş hayvanlar için geri dönüşümü olmayan kesinleşmiş bir kesim yöntemi henüz verilmedi, ama kararname taslağında, kesim tekniği kesinleştiğinde bunu da zorunlu kılabileceğine dair hükümete yetki veriliyor.

Flaman bölgesinin Hayvan Hakları Bakanı (N-VA) Ben Weyts, bu akşam görüşünü bildirdi:  Ben şoksuz hayvan kesim yasağının kararname taslağını, büyük destek olacakları niyetiyle muhalefet partilerin çoğunluğuna teslim ettiğimi teyit ediyorum. Ancak dikkatinizi çekerim, bu henüz çoğunluk tarafından onaylanmış bir öneri değildir. Ama bu metni’nin daha öncesinden parlamentonun kucağında varılan anlaşmanın çok net bir tercümesi olduğunu da  engellemez."  

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER