© © 2024 S-B-E Ltd

Belçika'da son 10 yılda 'Beyaz Akciğer Sendromu' vaka sayısında artış görüldü

Çin ve ABD'den sonra Belçika'da da görülen Beyaz Akciğer sendromu… İnsandan insana bulaşıyor, antibiyotik tedavisi sonuç vermiyor. Dünyanın bazı ülkelerine çocuk ve genç yetişkinlerde zatürreye neden olan Mycoplasma pneumoniae bakterisinin geçtiğimiz haftalarda daha sık tespit edildiǧi duyuruldu. Belçika Sağlık Enstitüsü Sciensano ve üniversite hastaneleri bu haberi doğruladı.

Bruxelles Korner - Zehra Özer

Beyaz Akciğer Sendromu adı verilen hastalığın yıllar önce Çin'de ortaya çıktığı söylenmektedir. Çinli doktorlar, 2023 Kasım ayın ortasından bu yana çocuklarda ve genç yetişkinlerde solunum yolu enfeksiyonları ve zatürre sayısında artış olduğunu doǧruladı. Bu tanıyı bildiğimiz zatürrelerden farklı kılan, hastaların göğüs röntgeninde 'beyaz' bir gölge olarak görüntülenen Mycoplasma pneumoniae bakterisidir. ABD ve Danimarka'daki artışlardan sonra söz konusu bakteriler artık Belçika'da da daha sık tespit edilir oldu.

Belçika Sağlık Enstitüsü Sciensano sözcüsü, "Ekim 2023'ten bu yana, ülkemiz de dahil olmak üzere Asya ve Avrupa’nın hasta sayısında giderek artış kaydedilmektedir. Geçen hafta 60'tan fazla pozitif vaka tespit edilirken, toplam vaka sayısı 2014'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaşmış oldu. Ayrıca öncekinden daha sık invaziv enfeksiyonları tespit edildiğine de dikkat çekerek, bu insanların daha ağır hastalanmasına neden olmaktadır. Bu nedenle durumu yakından takip ediyoruz" açıklamasında bulundu.

Leuven Üniversitesi Hastane laboratuvarında çalışan Mikrobiyolog Katrien Lagrou, "Laboratuvarımıza öncekinden daha sık pozitif testler geldiğini görüyoruz. Geçen hafta on dokuz pozitif testle yıllık rekor kırdık. Yılın başında haftada yalnızca bir veya iki vaka kaydedilirdi. Yani bakterinin uzun bir sessizliğin ardından geri dönüş yaptığını söyleyebiliriz. Covid-19 ve influenza ile karşılaştırılmayacak kadar az olsa dahi zatürreye dönmesi nedeniyle insanlarda tedirginliğe neden oluyor" dedi.

Ayrıca Brüksel Üniversitesi Hastansi'nde de beyaz akciğer bakterilerinin öncesinden daha sık tespit edildiǧini doǧrulayan çocuk doktoru Siel Daelemans, "Birçoǧu çocuk veya genç yetiskin olmasına raǧmen tanısı konulan hastalar ayakta tedavi edilmektedir, gerçi hastaneye kaldırılanlar da oluyor ama çoǧunluk evinde tedavi edilir. Ayrıca şu sıralar çocuklarda Boğmaca veya Pertussis gibi çok sayıda başka bakterinin de ortalarda dolaştığını vurgulamak isterim" dedi.  

Gent Üniversitesi Hastanesi'nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Eva Van Braeckel de meslektaşıyla aynı fikirde: "Pozitif testlerin çoğalması doğrudur. Ancak yedi ila sekiz yıl öncesine göre daha çok testin yapıldığı gerçeǧini gözardı edemeyiz. Korona salgınından sonra virüslere ve bakterilere daha çok önem gösterilmektedir, bu da şu anda sizlere çarpık bir tablo yansıtabilir. Ayrıca her mikoplazma enfeksiyonunun akciğerler de beyaz lekeler olușturması söz konusu değildir. Hasta çoğunlukla bakteri taşıdığının farkına bile varmaz ve önemsiz şikayetleri olur.

Beyaz akciğer sendromu, yani Bakteriyel pnömoni durumunda, doktor genellikle uygun bir antibiyotik reçete eder. Antibiyotik seçimi, pnömoniyi neden olan bakteri türüne ve yerel direnç paternlerine bağlı olarak değişir. Ağrı kesiciler, ateş düşürücüler ve öksürük şurupları gibi ilaçlar, belirtileri hafifletmek için kullanılabilir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER