© © 2024 S-B-E Ltd

BELÇİKA’DA TEMMUZ’DA NELER DEĞİŞECEK?

BELÇİKA’DA TEMMUZ’DA NELER DEĞİŞECEK?

BRUXELLES KORNER

Kadir Duran

 

BELÇİKA’DA TEMMUZ’DA NELER DEĞİŞECEK?

Alkollü araç kullanmak, kilometre vergisi, emeklilik… İşte 1 Temmuz'dan itibaren Belçikalılar için değişen her şey.

Flanders ve Brüksel'deki endeksli kilometre vergisi, artan benzin fiyatları hatta Belçika’ya yeni bir yayın platformunun gelmesi. Temmuz ayının önemli değişiklikleri arasında.  

1-) Muaf tutulan hareketlilik ödeneği miktarı artırılacak.

Belçika Federal Kamu Hizmeti (ONSS) tarafından muaf tutulan hareketlilik ödeneği miktarı artırılacak.

Muaf tutulan hareketlilik ödeneği artışını resmileştiren kraliyet kararnamesi 28 Mayıs 2024'te Moniteur belgesinde yayımlandı. Tedbir, 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek.

Hareketlilik ödeneği, düzenli olarak şantiyelere gitmek zorunda olan veya çalışma yerinin sabit bir şekilde belirlenmediği faaliyet sektörlerinde çalışan işçilere seyahat masraflarının sabit oranlı geri ödenmesinden oluşuyor.

Belçika'daki en büyük insan kaynakları hizmet grubu Acerta'ya göre ONSS tarafından muaf tutulan hareketlilik ödeneği kilometre başına en fazla 0,1929 euroya çıkacak.

2020'den bu yana muafiyet tavanı kilometre başına 0,1579 euro oldu. Düzenleme, son yıllarda birkaç kez endekslenen maaşlarla aynı artışı takip etmeyen ödeneğin iyileştirilmesi için gerçekleştiriliyor.

Artış, zorunlu olmayan tavan fiyat için geçerli olduğundan çalışma hayatında sağlanan muaf tutulan hareketlilik ödeneği miktarında değişikliğe yo0l açmayabilecek.

Azami muafiyet tutarındaki artışı resmileştiren kraliyet kararnamesi 28 Mayıs 2024'te Moniteur belgesinde yayınlandı. Tedbir 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek.

 

2-) Flaman Bölgesi ve Brüksel'de endeksli kilometre vergisi

Kilometre ücretlendirmesi için denetleyici ve koordinatör kamu kuruluşu olan Viapass, ağır vasıtalara yönelik kilometre vergisinin Flanders ve Brüksel'de endeksleneceğini duyurdu.

Buna göre daha az kirletici lojistik taşımacılığını teşvik etmek amacıyla tüm Flaman karayolu ağında Sıfır Emisyonlu Araçlara (ZEV) tanınan sıfır sent/kilometrelik tercihli oran, Brüksel-Başkent bölgesinde de geçerli olacak.

Kamyonların kat ettiği kilometreleri kaydeden Yerleşik Birim Yazılımı (OBU), yeni tarifelerle otomatik olarak güncellenecek.

Belçika'da kilometre ücreti, “Basit Kullanıcı öder.” ilkesine göre Nisan 2016'dan bu yana uygulanıyor. Otoyolların ve ulusal ana yolların kullanıcıları, kat ettikleri kilometreye, araçlarının ağırlığına ve kirlilik oranına göre ödeme yapıyor. Bu ödeme, izin verilen maksimum ağırlığı 3,5 ton olan ve bu miktarı aşan malların taşınması için amaçlanan veya kullanılan ağır yük taşıtlarını kapsıyor.

Valon Bölgesi’nde kilometre vergisi oranları, 1 Ocak 2024'te endekslenmiş olduğundan değişmeden kalacak. Tubize'deki N246'nın bir kısmı kamyonlar için kilometre ücretine tabi olmayacak.

Viapass tarafından Flanders ve Brüksel Bölgesi'ne de ise yeni ücretli yol eklenmeyecek.

3-) Elektrikte sosyal gelir düşüyor, doğalgazda artıyor

Belçika Elektrik ve Gaz Düzenleme Komisyonu CREG'in hesaplamalarına göre elektrikten elde edilen sosyal gelir 1 Temmuz'dan itibaren düşecek, doğalgazdan elde edilen sosyal gelir ise artacak.

Buna göre sosyal elektrik geliri ikinci çeyreğe göre yüzde 5,5 düşecek. Tek saatlik gelir kilowatt saat başına 18.183 euro cent'ten 17.203 euro cent'e çıkacak. Geceleri daha az sosyal ayrıcalıklı olan elektriğin fiyatı ise 16.921 €cent/kWh'den 15.490 €cent/kWh'ye düşecek.

Doğalgazda ise toplumsal gelir ortalama yüzde 2,9 artacak. İkinci çeyrekteki 4.331 €cent/kWh ile karşılaştırıldığında 4.457 €cent/kWh seviyesinde kalacak.

4-) Federal yetkililer yalnızca elektrikli servis araçlarını satın alacak

Federal yetkililer yalnızca elektrikli servis araçlarını satın alacak veya kiralayacak. Bu tedbir, Avrupa'nın 2050 yılına kadar Belçika'da net karbon emisyonunun sıfır olması anlamına gelen iklim nötrlüğü elde etme hedefinin bir parçası sayılıyor.

Sıfır emisyonlu şirket arabalarına geçiş zorunluluğu, bir Avrupa direktifinden kaynaklanıyor. Bununla birlikte federal hükümet, tüketicilerin satın alma davranışını Ocak 2026 yerine 2024 yaz aylarından itibaren değiştirerek daha ileri bir adım atmayı planlıyor.

Federal otoritenin araç filosu, polis veya askeri dışında 920 araçtan oluşuyor. Bu filo, gümrük veya sosyal denetime yönelik hizmet araçlarının yanı sıra, belirli personel üyelerine yönelik şirket arabalarından oluşuyor. Toplam 65 bin memurdan 170'inin böyle bir arabası bulunuyor.

5-) HBO Max yayın platformu Belçika'da açılıyor

Warner Bros. Studios’un HBO Max yayın platformu Discovery’ın Belçika'da satışı başladı. Platform, lansmanı için özellikle olimpiyat oyunlarına odaklanacak.

Katalogda Amerikan televizyon kanalı HBO'nun "Game of Thrones", "Succession" ve "The Last Of Us" gibi popüler diziler ile "Harry Potter" gibi filmler gösterilecek. Bu yapımlar, Flamancayı öne alan Belçikalı yayın hizmeti Streamz'de yer almayacak. BeTV ise HBO Max'ın yayın akışına uyarlandığını duyurdu.

Fiyatlandırma ise reklamlı aylık 5,99 euro ile reklamsız ve dört cihazdan erişilebilir olmak üzere 13,99 euro (reklamsız ve dört cihazdan erişilebilir) arasında değişiyor. Buna ek olarak aylık 5 euro tutarında spor yayınından da yararlanılabilecek.

Yaz aylarında ise spor paketi olmayan aboneler de HBO Max’tan Paris Olimpiyat Oyunlarını izleyebilecek.

6-) Brüksel Bölgesi'nde yeni istihdam yardımı verildi

Brüksel Bölgesi'ndeki istihdam yardımı sistemi elden geçirilecek. Bu doğrultuda, üç istihdam yardımı uygulamaya konuluyor. Esas olarak gençlere, yetersiz vasıflara sahip kişilere, yaşlı işçilere ve engelli kişilere yönelik yeni teşvikler sunulacak.

İşverenlerin, iş arayan birini belirli koşullar altında işe alması durumunda ödenekten yararlanmasını sağlayan activa.brussels primi, belirli gruplar için daha yüksek olacak. Böylece 30 yaşın altında veya en az 57 yaşında olan ve yeterli vasıflara sahip olmayan iş arayanları işe alan işverenler, 36 aya yayılan 23 bin 400 euroluk bir ödenekten yararlanabilecek. Brüksel İstihdam ve Mesleki Eğitim Bakanı Bernard Clerfayt, bu iki kesimin iş bulmada daha fazla zorlukla karşılaşabileceğini, dolayısıyla bu ikramiyenin onlara yardım edileceğini açıklıyor.

Bu düzenleme, ayrıca Brüksel’de genç iş arayanların bir şirkette üç ile altı ay arasında staj yapmalarına olanak tanıyan önce staj ile bağlantılı ikramiyeyi de artıracak. Bu genç stajyerleri kabul eden işverenler ayda 500 euroluk bir ikramiyeden yararlanabilecek.

Son olarak engellilerin katılımına yönelik de bir bonus getirilecek. Bonus, yalnızca işverenin altı aydan uzun bir süre için asgari yarı zamanlı sözleşme teklif etmesi durumunda 5 bin euro tutarında olacak. Bu bonus, yalnızca çalışanın entegrasyonuyla ilgili tesis tasarımı, özel ekipmanın satın alınması, personel eğitimi vb. harcamalar için kullanılabilecek.

7-) Flaman Bölgesi’nde çoğu otomobil için teknik muayene iki yılda bir kez yapılacak

Flaman Bölgesi’nde kilometre sayacı 160 bin kilometreden az olan dört yaşın üzerindeki arabaların yalnızca iki yılda bir teknik muayeneden geçmesi gerekecek.

Aracın 10 yaşından küçük olması ve kilometresinin 160 bin kilometreden az olması koşuluyla teknik muayenenin sıklığı iki yıla kadar uzatılır. Bu sınırın ötesinde kontrol yeniden yıllık hale gelecektir.

Bu düzenlemeyle denetim merkezlerinin iş yükünün azaltılması, hizmetin iyileştirilmesi, denetim merkezleri önündeki kuyrukların azaltılması ve randevu almada yaşanan gecikmelerin azaltılması amaçlanıyor.

8-) İsmi ebeveynlerden birinin veya her ikisinin ismiyle değiştirmek basitleştirildi

Mülteci veya vatansız kişi olarak tanınan ve ebeveynlerinden birinin adını, bu adların bir kombinasyonunu veya evlat edinen kişinin adını taşımak isteyen Belçika vatandaşı yetişkinler, değişikliği yasal işlemler yoluyla yapabilecek.

Daha önce isim değişikliğinin Adalet Bakanı'na iletilmesi gerekiyordu. Düzenlemeyle bir ebeveynin, iki ebeveynin birleşiminin veya evlat edinenin adının değiştirilmesine ilişkin prosedür artık doğrudan belediye tarafından yürütülebilecek.

Belçikalı yetişkinler veya mülteciler, isim değişikliği talebini yurt dışında yaşıyorsa son ikamet ettikleri belediyeyle Belçika'da yaşamıyorsa veya daha önce yaşamadıysa Brüksel Belediyesi’yle iletişime geçerek yapabilecek.

Böyle bir talebe bu şekilde yalnızca bir kez izin verilebiliyor ve bu talebin herhangi bir özel koşula dayanmaması gerekiyor. Belediyenin bu talebi işleme koymak için bir ayı veya şüphe durumunda üç ayı bulunuyor. Talebi reddedilen kişi aile mahkemesine itiraz edebilecek.

Kabul edilmesi hâlinde isim değişikliği ilgili kişinin reşit olmayan çocuklarına da uygulanacak ancak on iki yaşını doldurmuş çocukların rızası gerekiyor.

Yönetim, Belçika'nın federal bir kamu hizmeti niteliğindeki eski adı adalet bakanlığı olan FPS Adaleti talep edildikten sonra tamamen farklı bir soyadının benimsenmesinin mümkün olduğunu ancak bunun yalnızca ciddi nedenlerin varlığı durumunda kabul edildiğini belirtiyor.

9-) Alkolmetre sırasında minimum dışarı verilen hava hacminin azaltılması

Kandaki alkol testleri sırasında en az solunan hava hacmi 1,9 litreden 1,2 litreye düşürülecek. FPS Mobility'nin açıklamasına göre bu değişiklik, polis teşkilatının zamandan tasarruf etmesine olanak sağlayacak çünkü 1,9 litre eşiğine ulaşmak bazı kişiler için zor olabiliyordu. Bu gibi durumlarda, bir doktorun kan testi yaptırmak için muayene alanına gitmesi gerekiyor.

1,2 litre limiti mevcut nefes ölçüm cihazlarındaki teknik ilerlemelerden kaynaklanıyor.

FPS Hareketliliği, doktor hizmetlerinin kullanımının büyük ölçüde azaltılmasını ve dolayısıyla polisin aynı süre içinde daha fazla kontrol yapmasına olanak sağlıyor.

Belçika, özellikle federal karayolu güvenliği planı sayesinde, 2050 yılına kadar karayolunda sıfır ölüm ve ciddi yaralanma hedefine ulaşmak istiyor. Alkollü araç kullanılması birçok kazanın nedeni. Belçika'da her gün, alkol etkisi altındaki bir sürücünün karıştığı 12 kaza veya her iki saatte gerçekleşen bir kaza kaydediliyor.

10-) 1 Temmuz'dan itibaren ayrılma ikramiyesi

1 Ocak 2025'ten itibaren emekli olan işçiler için emeklilik ikramiyesi yeniden uygulamaya konulacak ve 1 Temmuz'dan itibaren sayılacak.

İkramiye, bonus olarak sürekli artacak ve en fazla üç yıl boyunca biriktirilebilecektir. Erken emeklilik ikramiyesi çalışılan ilk yıl için net 3 bin 928 euroya, ikinci ek yıl için 7 bin 855 euroya ve son olarak üst sıradaki üçüncü yıl için 11 bin 783 euroya ulaşacak.

İkramiyeyi bonus olarak da kullanmak mümkün olacak.

11-) Kanser hastası kişilere yönelik belirli tedaviler için daha iyi geri ödeme

Kanser hastasının gördüğü radyoterapi, kemoterapi gibi tedaviler saç dökülmesine neden olabiliyor. Kanser tedavisi sonrası kelleşen bir kişi, eşarp veya başörtüsü gibi başını örtmeye yönelik diğer aksesuarların satın alınması için karşılıklı sigortadan 120 euroya kadar geri ödemeden yararlanabilecek.

Kanser sonrası karmaşık diş bakımına sahip kişilerin mali maliyetleri de daha iyi şekilde karşılanacak. Yeni dişlerin yerleştirilmesine ilişkin geri ödeme koşulları genişletilecek, böylece metal çerçeve, osseointegre implant, çubuk, köprü veya taç gibi zor diş uygulamalarına erişimi kolaylaştırmak için terminolojinin açılması sağlanacak.

12-) Kariyer kesintisi talepleri artık elektronik ortamda yapılacak

Kariyer molası ödeneği, zaman kredisi veya tematik izin için tüm talepler, elektronik olarak Ulusal İstihdam Bürosuna iletilmelidir. Zorunlu çevrimiçi prosedür, yükümlülüğün 1 Ekim 2024'ten itibaren yürürlüğe gireceği eğitim hariç tüm sektörler için uygulamaya konulacak.

Sosyal güvelik kurumu ONEM, çevrimiçi başvuruya alışmak için kişilere üç aylık genel bir geçiş süresi sağlıyor.

Somut olarak ONEM’e bir talepte bulunmak için şu adımlar atılmalı: İşverenin bilgilendirilmesi, sosyal güvenlik portalı sitesi aracılığıyla yardım talebinin kişiye düşen kısmın tamamlanması. Daha sonra Break@work uygulaması aracılığıyla talebi tamamlayan kişi işçi olur ONEM kararını e-Box'a gönderir.

13-) Toplu ısınmaya sosyal enerji tarifesi bonusu

Evini toplu tesisatla ısıttığı için sosyal tarifeden yararlanamayan ailelere yönelik sosyal enerji tarifesi ikramiyesi geçerli olacak.

Şimdiye kadar, sosyal enerji tarifesi yalnızca nihai konut müşterileri için mevcuttu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER