© © 2024 S-B-E Ltd

Belçikalı çalışanların yüzde 14'ü işyerinde zorbalığa maruz kalıyor

Belçikalı çalışanların yüzde 14'ünden fazlası, son altı ay içinde işyerinde psikolojik taciz davranışlarına maruz kaldığını belirtiyor. Cuma günü, işyerinde önleme ve korumaya yönelik hizmet veren IDEWE kurumu 2 bin çalışanıyla yapmış olduğu anket sonucunu değerlendirmeye almıştır.

Bruxelles Korner – Zehra Özer

Belçikalı çalışanların yüzde 14'ünden fazlası, son altı ay içinde işyerinde psikolojik taciz davranışlarına maruz kaldığını belirtiyor. Cuma günü, işyerinde önleme ve korumaya yönelik hizmet veren IDEWE kurumu 2 bin çalışanıyla yapmış olduğu anket sonucunu değerlendirmeye almıştır.

İş yerlerinde zorbalığın en yaygın üç biçimi:

1) Bilgi saklamak gibi kişinin işini gerçekleştirmesini zorlaştıran davranışlar (yüzde 10).

2) Dedikodu yapmak gibi kişiyi doğrudan hedefleyen olumsuz davranışlar (yüzde 7).

3) Grup aktivitelerinden ya da meslektaşlar tarafından dışlanmak (yüzde 3).

Ayrıca zorbalığa uğrayan çalışanlar hakaret, dalga geçmek ve hoş olmayan sürprizlerle karşı karşıya kalmaktadır. Anket sonucu, genç ya da yaşlı fark etmeksizin kadınlar kadar erkeklerin de psikolojik taciz davranışlarına maruz kaldığını gösterdi.

IDEWE’ye göre, istenmeyen uygunsuz davranışlar hakkında yapılan şikayet sayısı 2021'den bu yana sabit kaldı, ancak istenmeyen davranış türlerinin dağılımında bir değişiklik görüldü.

Saldırganlık

Saldırganlık biçimlerinde güçlü bir artış gözlendi. Özellikle psikolojik şiddet 2021'deki yüzde 9,6 oranından 2023'te yüzde 18 oranına artarken, fiziksel şiddet yüzde 4,4  oranından yüzde 6,6 oranına yükseldi. İşyerlerinde cinsel taciz olaylarını ortaya koyan raporlar yüzde 10 oranından yüzde 12,4 oranına arttı. İşyerlerinde rapor edilen ayrımcılık türleri 2021'deki yüzde 3,8 oranından 2023’te yüzde 4,7 oranına hafif bir artış gösterdi.  

IDEWE'nin psikososyal refahından sorumlu olan Hilde De Man'a göre bu artış, muhtemelen artan iş baskısına bağlı olarak artan stres nedeniyle iş ortamında irrite edici durumların artmasına ve daha az tolerans gösterilmesine işaret ediyor olabilir.

#Zorbalıkla Mücadele Haftası vesilesi ile IDEWE, psikolojik olarak güvenli bir çalışma ortamının oluşturulmasına dikkat çekiyor. Dedikodunun, sözlü saldırganlığın veya zorbalığın sıklıkla meydana geldiği ve tüm bu olumsuzluklara müdahale edilmediği bir çalışma ortamında oluşan stres faktörü çalışanların motivasyonlarının, iş tatminlerinin ve performanslarının düşmesine neden olmaktadır. Çalışanlar artık kendini kötü hissetmeye başlıyor ve kendisi olmaya cesaret edemiyor ve hatta çoğu durumda işi bırakıyor.    

Geçen yıl uluslararası yapılan bir başka anketin sonucuna göre,  işyerinde zorbalık Belçika'da diğer ülkelere kıyasla daha büyük bir sorundur. Kadın çalışanların çoğunlukla kadın meslektaşlarına zorbalık yapması dikkat çekmekmişti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER