Belçikalıların Ekolojik Ayak İzi Endişelendirici
HABER0
Bruxelles Korner
Zehra Ozer
Belçikalıların Ekolojik Ayak İzi Endişelendirici
Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) geçen yılın, her iki yılda bir hazırladığı, son raporuna göre Belçikalıların ekolojik ayak izi büyümeye devam ediyor. Dünya’da en fazla tüketen ülkeler arasında yer alan Belçika ilk beşinci sırada gelirken Kuveyt, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Danimarka, Belçika’nın önünde gelen ülkelerdir.
‘Ekolojik Ayak izi’ doğanın bir parçası olan ve ihtiyaçlarını doğadan karşılayan insanoğlunun doğa üzerindeki güçlü etkisidir. Üretim ve tüketimle oluşan ve çoğu zaman fark edilmeyen bu etkilerin toplamına ekolojik ayak izi denir.
Bir nüfusun ayak izi içerisinde, solunum için gerekli olan hava, temiz su, gıda, ısınma ve hareket edebilmek için ihtiyac duyulan enerji, tüketilen ağaç ürünleri, yaşam alanlarının (evler, yurtlar vs.) kurulması için tüketilen kaynaklar ve tüketim sonucunda oluşan atıklar (sera gazları, organik atıklar, katı atıklar vs.) yer almaktadır.
Bir Belçikalının ekolojik ayak izi daha üç yıl öncesi 7.14 hektar iken geçen yılın ölçümüne göre bu 7.45 hektara kadar yükseldi. Dünya nüfusunun ortalama ekolojik ayak izi 1,8 hektar iken bu Avrupa’da ortalama 4.3 hektardır. Ekolojik ayak ölçümlerine göre, dünyada herkes bir Belçikalı kadar çok tüketmiş olsa 4.3 gezegene daha ihtiyacımız olacak. Bu çok endişelendirici bir sonuç. Belçika devleti geçen yıl, ekolojik bütünlüğünü dikkate alarak güvenli bir geleceğin sağlaması adına, insanlarını ekolojik kapasitesini aşmamaları için çok daha fazla motive etmek zorundadır uyarısı almıştı.
İnsanoğlu sadece son 33 yılda dünya var olduğundan bu yana tükettiğinden daha fazla doğal kaynağı tüketti. Uzmanlara göre bu tüketim çılgınlığını bu şekilde devam ettirdiğimiz taktirde ekolojik bir çökme kaçınılmaz olacak.
İlginizi Çekebilir