Bilim insanları AIDS'e neden olan HIV virüslü hücreleri ilk kez imha etmeyi bașardı
HABERDünya'da her gün 14 bin kişiye AIDS hastalığına neden olan HIV virüsü bulaşırken, bilim insanları virüse karşı mücadelede potansiyel bir gelişme elde ettiklerini açıkladılar. Paris'teki Pasteur Enstitüt araştırmacıları Cell Metabolism dergisinde yayınlanan çalışma raporlarında HIV virüsü ile enfekte olmuş hücreleri ilk kez başarıyla yok ettiklerini bildirdiler.
Bruxelles Korner
Zehra Özer
"İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü" olarak adlandırılan HIV vücuda girdiği andan itibaren bağışıklık sistemi hücresi olan CD4'e tutunur, hücrenin DNA'sını kullanarak kendisini kopyalar ve hücreyi parçalayarak çok daha fazla sayılarla kana karışır. Zaman içerisinde bağışıklık sistemini oluşturan hücreler yok olur ve vücudun hastalıklara karşı direnci ortadan kalkar. HIV'in son aşaması AIDS'tir. Erken tanı, hayat kurtarır. Korkmak değil bilmek yaşatır.
HIV virüsü kana bulaștıktan sonra, vücuttaki metabolik aktivitesi yüksek hücrelere odaklandığı ve çoğalma enerjisini bu hücrelerden aldığı bilinmektedir. AIDS döneminde, bağışıklık sisteminin zayıflaması nedeniyle, bağışıklık sistemi normal bireylerde hastalık yapma gücü az olan mikroplar (fırsatçı etkenler), hastalık oluşturmaktadırlar.
Bilim insanları șimdi, HIV virüsü ile enfekte olmuş hücreleri imha eden bir ilaç geliştirdiklerini bildirdiler. HIV șimdilik, hala hastanın yaşam boyunca alması gereken antiretroviral ilaçlar ile tedavi ediliyor. Bu ilaçlar virüsün çoğalmasını engeller ancak onu vücuttan etkili bir şekilde çıkaramaz. Elde edilen başarı AIDS araştırmaları için büyük bir adım olarak kabul edilse de, vücut dıșında geliștilirdiğı için insanlar üzerinde nasıl bir etki göstereceği henüz bilinmiyor. Bilim adamları raporlarında, laboratuvarda üretikleri buluşunun üzerinde ekip çalışmalarının devam edeceğini ve virüsü temizleme yolunda ilerleyerek hastalığa "kalıcı" çözüm bulunabileceğini belirttiler. Bu tür bir tedavinin HIV ve AIDS'e karşı bir korunma yöntemi olarak da kullanılabileceğini açıkladılalar.
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) verilerine göre 2016 yıl sonu itibariyle dünya üzerinde 36.9 milyon insan HIV ile yaşamaktadır. Bu sayının 2 milyonunun 15 yaş altı çocuklardan oluştuğu bilinmektedir. 2016 yılı içerisinde dünya çapında 1.8 milyon yeni teşhis HIV (+) vakası mevcuttur. 80’li yıllarla beraber artışa geçen ve salgınlara yol açan HIV’in; geçmişten günümüze toplam 76 milyon kişinin enfeksiyonuna, 35 milyon kişinin AIDS’e bağlı hastalıklar nedeniyle ölümüne yol açtığı tahmin edilmektedir.
Öncelikli olarak Kuzey Amerika, Asya Güney Amerika'da görülen HIV oradan Afrika'ya ve dünyanın çeşitli bölgelerine yayıldı. Uzun zaman ahlaki ölçütlerle yargılandı. konuşulması tabu oldu. Günümüzde ise AIDS'le ilgili farkındalık daha yüksek.
HIV: İnsan bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve tedavi altına alınmadığı takdirde etkisiz hale gelmesine neden oluyor. HIV öldürmüyor hastalıklara karşı direnci düşürüyor. AIDS: HIV vücuda girdikten sonra tedavi edilmediği zaman ortaya çıkan hastalıklar bütünüdür. Bu nedenle AIDS hastası söylemleri doğru değildir.
AIDS/HIV: Öpüşmek, tokalaşmak aynı ortamda bulunmak aynı şeylere temas etmekle değil, korunmasız cinsel ilişki, kan ve kan ürünleri yoluyla ve ayn zamanda anneden bebeğe bulaşmaktadır.
İlginizi Çekebilir