CHP'den 'yeterli imza toplanamadı' açıklaması
HABERCHP'den, olağanüstü kurultay için imza veren delege sayısının 569'da kaldı kurultay için gerekli 622 sayısına ulaşılamadığı bildirildi. Çağrı heyetinden yapılan karşı açıklamada ise "sayılarla oynadığı" iddia edildi.
CHP'den 'yeterli imza toplanamadı' açıklaması
CHP'den, olağanüstü kurultay için imza veren delege sayısının 569'da kaldı kurultay için gerekli 622 sayısına ulaşılamadığı bildirildi. Çağrı heyetinden yapılan karşı açıklamada ise "sayılarla oynadığı" iddia edildi.
ANKARA
CHP'den, olağanüstü kurultay tartışmalarına ilişkin yazılı açıklama yapıldı.
Parti tüzüğünün 48. maddesi uyarınca olağanüstü kurultay için noterden onaylı imzaların genel başkanlığa teslim edilme sürecinin bugün saat 17.00 itibarıyla tamamlandığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Partimize kayıtlı toplam kurultay delegesi bin 242 olup, tüzüğümüz uyarınca olağanüstü kurultay için gerekli olan salt çoğunluk 622'dir. Noter onaylı imzalar ile yapılan başvuruların incelenmesi sonucunda geçerli başvuru sayısının 569 olduğu anlaşılmıştır. 2 Ağustos Perşembe gününden önce genel merkezimize noter tebligatıyla gelen talep sayısı 8'dir. Bu tarihten sonra noter kanalıyla herhangi bir talep gelmemiştir. 2 Ağustos Perşembe günü genel merkezimize teslim edilen toplam belge sayısı 618'dir. Daha önce noter tebligatıyla gelen 8 talep de bu sayının içinde tekrar sunulmuştur. Teslim edilen 618 belgenin 4 tanesi mükerrerdir. Ayrıca 4 tanesi ilgilisinin dışında, suret tasdiki yaptırılmış fotokopidir. 5 belgedeki imza ise kurultay delegesi olmayan kişilere aittir. Gelen taleplerden 5'i ise Tüzüğümüzün 48/4 maddesi uyarınca zorunlu olan gündem birliğini sağlayamamıştır."
Tüzüğe göre, 15 günlük imza toplama süresi içerisinde 31 delegenin noter onayıyla imzalarını geri çektiği görüldüğü ifade edilen açıklamada, "Genel merkezimize sunulan tüm belgeler şeffaflık ilkemiz gereğince Parti Meclisi üyelerimizin, milletvekillerimizin, örgüt başkanlarımızın ve tüm basın mensuplarının incelemelerine Yazı İşleri
Birimimizde açıktır." ifadesi kullanıldı.
Kılıçdaroğlu MYK'yı toplayacak
Öte yandan, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun 8 Ağustos Çarşamba günü partisinin Merkez Yönetim Kurulu'nu (MYK) toplayacağı belirtildi.
Kılıçdaroğlu'nun MYK'da bazı değişikliklere gidebileceği ifade ediliyor.
Çağrı heyeti: Sayılarla oynandı
Çağrı heyeti tarafından yapılan yazılı açıklamada ise 24 Haziran seçimleri sonrasında gerek parti örgütünün gerek partiye oy veren ve onu umut olarak görmek isteyen milyonların isteği doğrultusunda kurultay talebinde bulunulduğu hatırlatıldı.
Buna "Değişim ve Umut Kurultayı" adı verildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Tüzüğümüzün belirlediği süre içinde, yeterli sayıda imza (630 belge ve bilgi) genel merkezimize teslim edilmiştir. Buna rağmen olağanüstü kurultayı yapmamak için sayılarla oynanmaktadır.
Olağanüstü kurultay talebimizin 'kim gitsin, kim kalsın, kim kalksın, kim otursun' sorularına indirgenmemesi gerektiğinin altını defalarca çizdik. Değişim talebimizin temeli, partimizin siyasi-ideolojik çizgisinin netleşmesi, yeni bir yönetim anlayışının belirlenmesi ve bir kadro hareketinin oluşmasıydı. Bugün hala bu noktada ısrarcıyız. Olağanüstü kurultayın yapılmasına engel olarak yerel seçim sürecinin gösterilmesi gerçekle bağdaşmayan, bahane niteliğindedir. 24 Haziran 2018 seçimlerinde partimizin almış olduğu yüzde 22,6'lık sonucun analizini yapmamış, öz değerlendirme yapmaktan kaçan bir siyasi anlayış 'yerel seçimlere hazırız' diyerek sadece ve sadece kendisini aldatmaktadır. 24 Haziran seçim sonuçları sadece bugünün değil, CHP’de uzun döneme yayılmış siyasetsizliğinin eseridir."
CHP'nin mevcut yönetiminin, bugünkü siyaset anlayışını sürdürmekte ısrar ettiği vurgulanan açıklamada, "Mevcut MYK'nin değiştirilmesi sorunların bir kez daha halı altına süpürülmesi olacaktır. Bugün Türkiye'de yeni bir siyasete, yeni bir muhalefet biçimine olan ihtiyaç her zamankinden daha fazladır. Bugünün olağanüstü koşulları, siyasi mücadeleyi toplumla buluşturacak, meclisi de içeren ama mutlaka onun da dışına taşan bir siyaseti gerektirmektedir." değerlendirmesinde bulunuldu.
"Yarıdan fazlası kurultay talep etmektedir"
Olağanüstü kurultay talebinin bugün sayıların gölgesinde kalamayacak kadar güçlü ve haklı bir talep, bir çığlık olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Atanmış değil, seçilmiş delegelerimizin yarıdan çok fazlası olağanüstü kurultay talep etmektedirler. CHP'yi umut bağlayan milyonlarca seçmen 'değişim ve umut' talebini desteklemektedir. Bu nedenle partimizi tekrar umut haline getirecek, Türkiye'yi içinde bulunduğu karanlıktan çıkaracak yeni bir yönetim iradesinin oluşmasına olanak sağlanabilmesi için amasız ve fakatsız olağanüstü kurultay kararı alınmalıdır. Olağanüstü kurultayla eş zamanlı olarak, gerekli kurumsal ve örgütsel değişimi gerçekleştirmemize imkan tanıyacak Tüzük Kurultayı ve partimizin siyasi hattını netleştirecek program kurultayı için de somut takvim açıklanmalıdır. Bu tarihi sorumluluğu bugün olduğu gibi yarın da üstleneceğimizi ve üzerimize düşeni yapacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz."
Muhabir: Mehmet Tosun
=====================================================================================================
CHP'de imza süresi doluyor
CHP'de, "Değişim ve Umut Kurultayı" için toplanan imzalara ilişkin belgelerin tamamlanması için tanınan süre bugün 17.00'de doluyor.
ANKARA - MEHMET TOSUN
CHP'de, "Değişim ve Umut Kurultayı" için toplanan imzalara ilişkin belgelerin tamamlanması için tanınan süre bugün 17.00'de doluyor.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, bazı kurultay delegelerinin olağanüstü kurultay talebiyle toplayıp 2 Ağustos Perşembe günü Genel Merkeze teslim ettiği imzalarla ilgili parti yönetimi son sözünü söyleyecek.
Tüzük gereği, delegelerin belgelerini ulaştırması için tanınan bir haftalık süre bugün bitiyor.
Yazı işleri birimine teslim edilen belgeleri tek tek inceleyen parti avukatları, "mükerrer imzalar, parti üyeliği sona erenler ve imzalarını geri çekenler" üzerinde duruyor.
Avukatların çalışmalarını tamamlamasının ardından parti yönetimine iletilecek rakamların kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor. Açıklamanın bugün akşam saatlerinde ya da yarın yapılabileceği belirtiliyor.
Genel Merkezce, şu ana kadar yapılan incelemede olağanüstü kurultayın toplanması için gerekli sayıya ulaşılamadığının görüldüğü ifade ediliyor.
Çağrı heyeti açıklamayı bekliyor
Bu arada, kurultay için imza veren delegeler, genel merkezin açıklamasına göre hareket edecek.
CHP'de kurultay tartışmalarının önünü açan ve imza sürecini başlatan çağrı heyetinin, parti yönetiminin açıklaması doğrultusunda bir yol haritası belirleyeceği ifade ediliyor.
Olağanüstü kurultaya gidilmemesi durumunda, genel merkez üzerindeki baskıyı parti tabanının da desteğini alarak artırmayı hedefleyen çağrı heyeti, "değişim" vurgusuna devam edecek.
Çağrı heyetinin, bu süreçte bir dizi eylem kararı da alabileceği bildiriliyor.
Muhaliflere göre imza tamam
CHP'nin toplam 1242 kurultay delegesi bulunuyor. Seçimli olağanüstü kurultay toplanabilmesi için salt çoğunluk olan 622 delegenin imzası gerekiyor.
"Değişim ve Umut Kurultayı" adı altında imza toplayan delegeler, kurultay için gerekli olan 622 sayısına ulaştıklarını belirtiyor.
Öte yandan, Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek'in, verdiği imzaları geri çeken delege sayısı düşülmeden rakamın 605 olduğunu açıklaması partideki tartışmaları artırdı.
Genel merkezin bugün açıklayacağı karar, partinin gelecek günlerdeki gündemini belirleyecek.
====================================================================================================
CHP'li İnce: Kurultay için bir gün bile beklememeli
CHP'li Muharrem İnce, "CHP, yaşanan gelişmelerden sonra kurultay için bir gün bile beklememelidir çünkü kurultayın toplanması kararı artık delegelerin sayısının yeterli olup olmadığı aşamasını çoktan geçmiştir." dedi.
anasayfa > politika 05.08.2018
ANKARA
CHP'li Muharrem İnce, yaptığı yazılı açıklamada, partide son dönemde yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
"CHP, yaşanan gelişmelerden sonra kurultay için bir gün bile beklememelidir çünkü kurultayın toplanması kararı artık delegelerin sayısının yeterli olup olmadığı aşamasını çoktan geçmiştir." değerlendirmesini yapan İnce, sayısal yeterlilik ve siyasal isteğin delege ve üyelerde fazlasıyla mevcut olduğunu belirtti.
Siyasal Partiler Kanunu'nun kurultay delege sayısının beşte birinin imzasını noter şartı aranmaksızın yeterli gördüğüne dikkati çeken İnce, "Kendi tüzüğüyle demokratik bir ilkeyi rafa kaldırmış bir parti olmak, başlı başına olumsuz bir durumdur. Bu gerçek ortadayken, 630 imzalı kurultay talebini çeşitli gerekçelerle yok saymak demek, mevcut durumu kavramamak demektir. Takınılan bu tavır, sorunları doğurduğu sonuçlar bakımından geri dönülmez bir noktaya doğru taşımaktadır." görüşünü paylaştı.
Partinin yenilenmesinin, örgütleriyle seçmenleriyle ve tüm halkla olan ilişkilerinde sarsılmaz bir güven ortamı tesis etmesinin gerekliliğine işaret eden İnce, şunları kaydetti:
"Parti yönetiminin imza süreci içinde gösterdiği tutum, ne yazık ki sadece bugün için değil gelecekte de partililer adına utanılacak bir durum ortaya çıkarmıştır. 'İmza bulamazlar' söylemiyle başlayan lakaytlık, 'Şu kadar imza getirin kurultayı hemen toplayalım' iddiasına dönüşmüştür. Karşımızda duran sorunu algılamaktan uzak olan bu açıklamalar, imzalar verildiğinde ise sorumsuz ve keyfi değerlendirmeler yapılarak sürdürülmüştür. Bu görüntü kendi örgütüne, seçmenine ve halkına yabancılaşma görüntüsüdür. Bu tutarsız zihin hali, akıl tutulmasına yakalanma halidir. Önümüzde hazırlıklarına süratle başlanması gereken bir yerel seçim var. Bu ciddiyetsiz anlayışla seçimlere gidilmesi durumunda sonuçları tahmin etmek zor olmayacaktır."
"Siyaset sokağa karşı, halka karşı yapılamaz"
24 Haziran'daki seçimlerin ardından uyarılarda bulunduğunu ve buna devam ettiğini bildiren İnce, bu durumu partisine duyduğu sorumluluğun gereği olarak nitelendirdi.
Partide değişim bekleyenlerin ümitlerini kaybetmeye başladığını aktaran CHP'li İnce, şöyle devam etti:
"Bugün CHP’ye oy veren seçmenlerin çoğunluğunda, 'partide değişim olmayacağına' yönelik güçlü bir inanç ortaya çıkmaktadır. Bu inancın, istifa etmek, oy vermemek, seçimlere katılmamak gibi istenmeyen mecralara yöneleceği hususunda ciddi endişeler şimdiden belirmiştir. Bu nedenle, partide değişimi ertelemek, seçmene rağmen ve hatta seçmene karşı politika yapmak anlamına gelmektedir. Değişim talebini görmezlikten gelen değerli delege kardeşlerim, sorumluluk sizlerindir. Sizlerin bu koşullarda nasıl davranmanız gerektiği konusunda ben dahil kimseye danışmaya, kimseyi dinlemeye ihtiyacınız yoktur. Evinizden çıkıp, sokaktaki sıradan insanlara düşüncelerini sormanız yeterlidir. Üstlendiğiniz görevin, partinize ve ülkenize duyduğunuz sorumluluğun gereği budur. Siyaset sokağa karşı, halka karşı yapılamaz. Parti olmak, partili olmak, halkla birlikte hareket edildiğinde amaca uygun sonuçlar ortaya çıkarır. Partiler, ulaşılması hedeflenen toplumsal amaçlar için, en güçlü kurumsal araçlardır. Onları değerli kılan amaçlarıdır, idealleridir. Kişiler ya da kişisel çıkarlar değildir."
Öte yandan çağrı heyetince olağanüstü kurultaya yönelik toplandığı ifade edilen delege imzalarının detayı paylaşıldı.
Buna göre, 630 imza toplandığı, Parti Meclisinden 13, milletvekillerinden 10, İstanbul'dan 73, İzmir'den 27, Ankara'dan 23 delegenin imza verdiği belirtildi.
Olağanüstü kurultay çağrısının Tunceli, Sinop, Çankırı ve Amasya'daki delegelerden karşılık bulmadığı ifade edildi.
Muhabir: Sarp Özer
İlginizi Çekebilir