Çocuğa Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırırız
SAGLIKKitap okumanın çoğu kişilerde bilhassa çocuklarda zor bir eylem olduğunu biliyoruz.
Bruxelles Korner
Sibel Bozkurt
Çocuğa Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırırız
Kitap okumanın çoğu kişilerde bilhassa çocuklarda zor bir eylem olduğunu biliyoruz.
Ne acıdır ki Türkiye’de ve Batı Avrupa ülkelerinde yaşayan Türkler arasında da okuma alışkanlığı gitgide azalmaya başladı.Yani okuma kültürü yerleşik değil.
Halbuki cehalet kitap okumayla giderilecektir.Başarıya giden en temel şeyde ,kitap okumaktan geçer.Kitap okumak insanı geliştirir,zenginleştirir.Ruhumuzun beslenmesine yardımcı olur.
Kelime dağarcığımız gelişir.Daha güzel konuşmamızı ve hayal gücümüzün gelişmesine katkıda bulunur.İste bu bağlamda çocuklarımıza okuma alışkanlığı kazandırmamız büyük bir önem arzediyor.Çocuğun okuma alışkanlığı ilk önce ailede başlar.Anne babalar çocuklar için rol model olurlar.Evin içinde kitap okunmuyorsa ,çocuğunda okuması beklenemez.Bu alışkanlığında küçük yaşta kazandırılması gerekir.
Okuma kültürünün yerleşmesi için anne babanın da okuması lazım.Siz dizi izlerseniz çocukta onu izleyecektir.Ailelerin bu konuda çocuklarına verecekleri destek gelecekte okuyan ve ne istediğini bilen bireyler olmasına yardımcı olacaktır.
Gece uyumadan önce yetişkinlerin çocuklarına nitelikli kitaplar okuması gerekir.Böylelikle okuma kültürü yerleşmesine vesile olursunuz.Dikkat etmeniz gereken bir noktada çocuklarımızın yaşına uygun ,sürükleyici kitaplar okumanızdır. Ama bazen aileler çocuğuna kitap okuma alışkanlığı kazandırmak isterken yanlış bir yol izleyebiliyor.Burada önemli olan çocukların severek kitap okuma alışkanlığı kazanmasıdır.Bunu yaparken de asla onları zorlamamalıyız.Hangi tarzda kitaplardan hoşlanıyorsa onları almaya özen göstermeliyiz.Ona evde kitap okuma ortamı hazırlamamız gerekir.İlk başlarda yazısı ,resmi bol kitaplar tercih etmelisiniz.Çok uzun hikaye ve romanlar daha ileriki yaşlara bırakılmalıdır.Hatta beraber kütüphanelere gidin,ortam çocukları da kitap okumaya sevkeder.
Evde okuma günleri yaparak ,hatta okuduğunuz kitaptan ona bahsetmek,sohbet konusu oluşturmak önemlidir.Duygu dağarcığı ve fikir dağarcığının gelişmesine yardımcı olursunuz.Sonuç itibariyle şunu da unutmamız gerekir ki,kitap okuyan toplumların ,okuma oranı düşük olanlara göre eğitim ve kültür seviyesinde çok ileride olduğu görülmektedir.İste bu bağlamda çocuklarımıza kitapları sevdirmek çok önemlidir.
İlginizi Çekebilir