© © 2025 S-B-E Ltd

Çocuklarımız Neden Avrupa Ülkelerinde Başarısız 

Türk öğrencilerinin okul başarılarının diğer ülke göçmen çocuklarına göre, düşük olduğunu geçen yazılarımda dile getirmiştim

 

Bruxelles Korner 

Sibel Bozkurt
 

 

Çocuklarımız Neden Avrupa Ülkelerinde Başarısız 

 

 

Türk öğrencilerinin okul başarılarının diğer ülke göçmen çocuklarına göre, düşük olduğunu geçen yazılarımda dile getirmiştim

Bu yazımda başarısızlığın temelinde nelerin yattığını açıklamak istiyorum. En önemli engellerden birinin, anne ve babanın eğitim düzeyinin düşük olmasıdır. Bu durumda anne ve baba gerekli ve yeterli eğitim yardımını yapamamakta, Almanca bilmemeleri de bu sorunu daha da büyütmektedir.

Ayrıca Türk veliler çocuklarının okul başarılarının arttırılması için, kendilerine sunulan imkanlarını çoğunu bilmemekte ve kullanmamaktadır. Aslında Türk aileler fedakar bir yapıya sahiptir. Çocuklarına iyi bir gelecek hazırlamak için daha fazla çalışmaktadır. Durum böyle olunca da çocuklarına daha az zaman ayırmaktadır. Aslında yurt dışında yaşayan, bir kısım aileler, çocuğunun eğitim sorunlarıyla birilerinin ilgilenmesi bekler. Bu görevi beklediği kişilerde genellikle Türk öğretmenleridir.

Ama bilmelidirler ki onların da Avrupa'da çalışma ortamları sınırlıdır. Öyle ki bir öğretmenin ilgilenmesi beklenen cocuk sayısı yüz elliye kadar çıkmaktadır. Bu bağlamda aileler de çocuğunun başarısında büyük bir etkendir. Eğer öğrenciye gerekli eğitim yardımı yapılmazsa, çocuk içe dönük olarak gelişerek, gidebileceği okul türü, tüm geleceğine ve tüm yaşamını olumsuz etkileyecektir. Eğer veliler kendileri yardımcı olamıyorlarsa, genellikle öyle,  bu durumda onları açılan ek teşvik ek derslerine göndermek, ya da yüksek öğrenim öğrencilerinden yararlanarak güzel bir katkıda bulunabilirler. Unutmayalım ki yavrularımız iki dilli ve iki kültürlü yetişecektir.

Bu durum onların Alman akranlarına göre daha çok çalışmalarını  gerektirir. Yaşadığı ülkenin dilini çok iyi öğrenerek, bununla birlikte kendi dil ve kütürlerini de kavrayarak, kimliklerini de tam olarak korumalarını gerekmektedir. Bu durumun sebebi, çok iyi anlatılmalı ve benimsetilmelidir. Bu fazla çabanın, bir fedakarlık değil, kendi dil, kültür ve inancını, öğrenme açısından, bir zorunluluk olduğu benimsetilmelidir.

Ayrıca da çocuğumuzun eğitim süresince okul yönetimi ve öğretmenleriyle sürekli işbirliği içinde olmanız önemlidir. Sevgili Veliler unutmayınız ki, eğitim geleceğe yapılan en değerli yatırımdır.  

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER