© © 2024 S-B-E Ltd

Covid-19 aşıları kısırlık, düşük veya adet düzensizliği riskini artırır mı?

Covid-19 aşıları kısırlık, düşük veya adet düzensizliği riskini artırır mı?

Covid-19 aşıları kısırlık, düşük veya adet düzensizliği riskini artırır mı?

Romane Bonnemé / Kadir Duran

Aşılar hamile kadınlar ve bebekleri için tehlikeli midir? kısırlaştırırlar mı? Menstrüasyonu bozarlar mı? Sosyal ağlarda, bu sorular birkaç haftadır çoğalıyor. Ancak bunlar sadece bilimsel temeli olmayan söylentilerdir. La Libre'deki meslektaşlarımızdan bu gerçeği kontrol ettiler

Belçika Sağlık Bakanı Franck Vandenbroucke (sp.a) 14 Temmuz'da La Libre Belgique gazetesine yaptığı açıklamada, "Aşıdan şüphe duyanları ikna etmek için şeffaflık şart" dedi. Ve haklı olarak: Belçikalıların aşı olmayı reddetmeyi açıklamak için belirttiği bazı nedenler, sosyal medya'da dolaşan yanlış bilgilere dayanmaktadır. Bilimsel laboratuvarların bakış açısı eksikliğine ek olarak, aşı karşıtları özellikle düşük, kısırlık veya adet bozuklukları riskleri konusunda endişelidir.

La Libre'deki meslektaşlarımızın bu söylemleri özellikle sosyal ağlarda yaygın olan bu iddialardan bazılarının bozmaya karar verdi.

1. Covid-19'a karşı aşı anne veya fetüs için bir tehlikedir

Bilim ve tıp toplulukları için, koronavirüse karşı aşılama ile mevcut veya gelecekteki gebelikler için zararlı etkiler arasında hiçbir bağlantı kurulmamıştır. Belçika'da Üstün Sağlık Konseyi'nin (CSS) Önerileri kategoriktir: “Şu anda mevcut olan COVID-19'a karşı RNA aşıları hamile kadınlara güvenle uygulanabilir”. RNA aşıları, Pfizer ve Moderna laboratuvarlarından alınan aşılardır.

CSS önerileri, özellikle New England Journal of Medicine'de 17 Haziran 2021'de yayınlanan bir Amerikan çalışmasının ön sonuçlarına dayanmaktadır. 35.600'den fazla hamile kadın üzerinde yürütülen bu çalışma, Moderna veya Pfizer aşıları olan katılımcılarda endişe verici sinyaller göstermedi.

Hamile kadınları aşılamanın çifte faydası

ULB'deki epidemiyolog Muriel Moser için hamile kadınlar için aşılama çifte avantajı temsil ediyor: “Kadınların hastalığa yakalanmasını neredeyse %95 oranında önlüyoruz ve doğumdan sonra bebekleri de koruyoruz: plasentadan veya süte geçen antikorlar var ”.

Hamileyseniz Covid-19'a yakalanmak dramatik olabilir.

Bu risklerle karşı karşıya kalan CSS, geçtiğimiz Nisan ayında hamile olmayan bir kadına kıyasla tüm hamile kadınların aşılama önceliğine sahip olduğunu tahmin etti.

2. Erken gebelikte Covid-19 aşısı olmak düşük riskini artırır

Dr. Oranite Goldrat, “Bu gecikme, her şeyden önce aşı kampanyasının başlangıcında bir ihtiyati ilkeydi” diye tahmin ediyor. "Bugün, yapılan tüm çalışmalar ve herhangi bir risk gözlenmeden yapılan aşılarla birlikte, hamileliğin ilk üç ayındaki bu gecikme, bugün Belçika'da artık kural değil".

Fransa'da Sağlık Bakanı Olivier Véran'ın 20 Temmuz'da aşının hamileliğin ilk ayından itibaren hamile kadınlara açık olduğunu yeniden teyit ettiği aynı konuşma.

UZ Gent'teki jinekolog Dr Isabelle Dehaene gibi bazı doktorlar, koronavirüsün ciddi yan etkilerinin "bebek için daha yüksek olduğu" "hamileliğin üçüncü trimesterinden önce" aşılamayı savunuyorlar.

3. Messenger RNA aşıları fetüsün DNA'sını değiştirir

Çok sayıda çalışma, makale ve yayın RNA aşılarının aşılanmış hastaların DNA'sını değiştirmediğini göstermiştir. Aynı şey hamile kadınlar ve doğmamış bebekleri için de geçerlidir.

Bu aşılar özellikle Belçika'da bu halk için bile tercih edilmektedir. Nedeni ? Dr. Isabelle Dehaene, "Dünya çapında RNA aşılarını alan binlerce kadından oluşan gözlemsel kohortlara dayanarak, Pfizer ve Moderna ile daha fazla deneyime sahibiz" diyor.

Bu kohortlar arasında, New England Journal of Medicine'nin yukarıda belirtilen ve “Moderna veya Pfizer / BioNTech aşıları nedeniyle ciddi yan etkiler veya olumsuz gebelik sonuçları riskinde artış” olmadığı Amerikan çalışmasına katılan 35.600 hamile kadın bulunmaktadır.

Dr Isabelle Dehaene'ye göre, aşı görev gücünün bir iç kaynağına atıfta bulunarak, "25.000'den fazla Belçikalı hamile kadın bu iki aşıdan biri ile aşılanmıştır".

4. Covid-19'a karşı aşılar sizi kısır yapar

Saint Hospital Center bulaşıcı hastalık uzmanı Nicolas Dauby, "Aşının kısırlık üzerindeki etkisine dair bu yalan habere bir son vermeliyiz, birdenbire ortaya çıktı (...) ne rasyonel ne de biyolojik temelli", diye yanıtlıyor. .Pierre.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 4 Haziran'da yayınladığı bir videoda bu söylentinin asılsızlığını bir kez daha teyit etti.

36 çiftin tüp bebek (IVF) planlarını içeren bir çalışmanın sonuçları da bu yöne işaret ediyor. Mayıs 2021'de Reproductive Biology and Endocrinology dergisinde yayınlanan bu çalışmanın sonucu, "RNA aşısı, hastaların bir sonraki acil IVF döngüsündeki performansını veya yumurtalık rezervini etkilemedi" diyor.

Muriel Moser'e göre olası bir adet bozukluğu ile ilgili olarak, aşılama sonrası bağışıklık tepkisi şimdiye kadar adet döngüsünde herhangi bir değişiklik göstermedi. “Bu konuda randomize bir bilimsel çalışma yapılmalı” diye ekliyor epidemiyoloji.

Sonuç olarak, düşük, kısırlık veya aşılarla değiştirilmiş DNA söylentileri asılsızdır, hatta anne ve çocuk için tehlikelidir. Erasme hastanesinden Dr. Goldrat, “Hamile kadınlarda aşılamanın faydası, bu nedenle potansiyel yan etki riskini aşıyor ve hamilelik sırasında Covid-19 kapılması durumunda ciddi komplikasyon tehlikesini önlüyor” diyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER