© © 2024 S-B-E Ltd

Döner üretiminde 'fosfat' tartışması büyüyor

Avrupa Parlamentosu (AP) Gıda Komitesinin kalp-damar (kardiyovasküler) hastalıklarına yol açtığı gerekçesiyle dondurulmuş döner eti ve benzer ürünlerde katkı maddesi olarak fosfat kullanımını yasaklamak istemesine ilişkin ortaya çıkan tartışmalar büyüyor.

Bruxelles Korner

Zehra Özer

Avrupa Gıda Güvenliği Komitesi (EFSA), 2012 yılında aşırı miktarda fosfat tüketiminin zararlı olduğunu ve kardiyovasküler hastalıklarına neden olabileceğini belirtmişti. Bu nedenle, Alman Parlamentosu'ndaki Yeşiller ve Sosyal Demokratlar, Avrupa Komisyonu'nda dondurulmuş döner etinde fosfat kullanımına izin verilmesini protesto ettiler. 

Dahası, bazı Avrupa Parlamentosu üyeleri,  kalp rahatsızlığına yol açtığı gerekçesiyle döner eti ve benzer ürünlerde katkı maddesi olarak kullanılan fosfatın yasaklanmasını istediler.

Brüksel’de (AP) Gıda Komitesinin bir araya geldiği toplantıda oylamaya sunulan öneri 22 karşı oy alırken, 32 oyla kabul edildi. Ancak önergenen yürürlüğe girmesi için bu yetmiyor, AP Genel Kurulu tarafından  da onaylaması gerekiyor. Önerge,  Strazburg'da 11-14 Aralık tarihlerinde  planlanan toplantı da oylamaya sunulacak.

Gıda katkısı olarak fosfat kullanımı dondurulduktan sonra etin nemini ve tadını muhafaza ediyor. Buna ek olarak, fosfat kullanılmayan dondurulmuş etin üretimi ve dağıtımı hemen hemen  imkansızdır. Üstelik fosfatsız, döner eti takıldığı şişe yapışmaz ve dağılır. 

Alman medyasında döner kebap dükkanlarının büyük bir çoğunluğunun yok olacağından endişe ediliyor çünkü işletmecilerin sadece küçük bir azınlığı taze etle çalışıyor.

Almanya’da (CDU) Hıristiyan Demokrat Partisinden politikacı Renate Sommer, AP'daki Yeşilleri ve Sosyal Demokratları "gereksiz yere ortalığı karıştırmakla" suçladı ve  "döner yiyen bir AB vatandaşının bir yıl içinde sadece 1.5 litre kola içmiş kadar fosfat aldığını" vurguladı.  

Sommer, bir döner sandviçin sadece 134 miligram fosfat içerdiğinin açıklamasını yaparken, Avrupa Gıda Güvenliği Komitesi (EFSA) AB vatandaşlarının günde maksimum 4200 mg fosfat aldığına dikkat çekiyor.   

Almanya'da ilk döner ticaretine 1970 yılında başlandı. Alman Bild gazetesine göre, Almanya’da dönercilik sektöründe 110.000 işçi çalışıyor.  AB'de günlük üretilen 500 ton döner etinin % 80'i Almanya'dan geliyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER