© © 2025 S-B-E Ltd

En az 16 ülke, Pazar günü Avrupa göç zirvesine katılacağını şimdiden teyit etti

Belçika da dahil olmak üzere en az 16 AB ülkesi Pazar günkü göç politikasındaki resmi zirveye katılımlarını teyit etti. Avrupa Komisyonu bunu bugün açıkladı. Bu arada Alman hükümeti, önümüzdeki hafta gerçekleșecek olan Avrupa zirvesinde göç sorununa kapsamlı bir Avrupa çözümü kararı çıkarılamayacağını belirti.

Bruxelles Korner

Zehra Özer

 

Avrupa Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker bu hafta, göç sorununda bir araya gelmek için resmi bir mini zirve girişiminde bulundu. Bir taslak bildirisinin Çarşamba günü dıșarı sızmasıyla, İtalya ve Yunanistan gibi ön safta bulunan ülkelerin yükünü hafifletmek için göçmenlerin çeşitli Avrupa üye ülkelerine yayılmasını talep eden ülkelerin, bir 'dayanışma mekanizması' olușturulmasında  görüşlerini ifade etmek istedikleri öğrenildi.

Açık davet

Tüm AB üye ülkeleri mini zirveye  davet edildi. Visegrad ülkeleri katılmayacaklarını zaten açıklamıșlardı. İtalya ilk önce katılmak istemedi, ancak bu arada on beş diğer üye ülkeler gibi katılımını teyit etti. Komisyon sözcüsü bugün, Fransa, Almanya, İspanya, Avusturya, Bulgaristan, Yunanistan, Malta, Hollanda, Lüksemburg, Danimarka, İsveç, Finlandiya, Slovenya, Hırvatistan ve Belçika'nın katılımını açıkladı. “Davet açıktır, hepsi davetlidir, ama kimse katılmak zorunda değildir” dedi.

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte'ye göre, Pazar günkü toplantımız saat 19: 00'da "gelecek hafta da gercekleșecek olan Avrupa zirvesinde tartışacağımız konuların özeti" ile sona ermelidir. Henüz kararların alınması beklenilmiyor,  gelecek haftanın Avrupa zirvesinde de bir karara ulașmaları büyük bir soru ișaretidir.

İkili ve çok taraflı anlaşmalar

Alman hükümetinin sözcüsü bugün yaptığı açıklamada, "Haftaya gerçekleșecek Avrupa zirvesinde göç sorununa ortak bir çözümün sağlanamayacağını" söyledi. Almanya, bu Pazar günü mini zirveye katılacak olan üye ülkeler arasında ikili ve çok taraflı anlaşmaların sadece temeline ulașmalarında ısrar ediyor.

Şansölye Angela Merkel hükümetinin hayatta kalması büyük ölçüde Avrupa göç çözümüne bağlıdır. Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer,  Merkel’e Haziran ayı sonuna kadar Almanya'ya gelen göçmenleri ilk kayıt oldukları ülkelere, genellikle Yunanistan ve İtalya'ya geri göndermek için bir Avrupa programı uygulamasına zaman tanıdı. Roma böyle bir programı reddediyor. Seehofer, Avrupa programı uygulamaya alınamazsa eğer Temmuz ayı başından itibaren sığınmacıları Alman sınırlarına geri göndermekle tehdit ediyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER