© © 2024 S-B-E Ltd

EYLÜL’DE BELÇİKA’DA NELER DEĞİŞECEK?

1 Eylül'den itibaren geçerli olacak yeni değişiklikler Belçikalıların gündelik hayatlarını etkileyecek.

BRUXELLES KORNER

KADIR  DURAN

 

EYLÜL’DE BELÇİKA’DA NELER DEĞİŞECEK?

1 Eylül'den itibaren geçerli olacak yeni değişiklikler Belçikalıların gündelik hayatlarını etkileyecek.

Belçika’da 1 Eylül’den itibaren ulaşımdan sosyal hizmetlere, sağlıktan eğitime kadar birçok alanda önemli değişiklikler gerçekleşecek. 

Belçika’da eylül ayında yürürlüğe girecek değişiklikler şöyle:

1-) Avrupa'daki havalimanlarına 100ml düzenlemesinin geri getirilmesi

Havaalanında kullanılan yeni nesil tarayıcıların, yolcuların sınır olmaksızın sıvı taşımasına olanak veren özelliğinin güvenlik açığı oluşturduğu gerekçesiyle sıvı kaplarının 100 mililitre ile sınırlandırılması uygulaması yeniden geçerlik kazanıyor. Uygulama, Avrupa Birliği'ndeki tüm havalimanlarının yanı sıra, İzlanda, İsviçre, Norveç ve Lihtenştayn'da yeniden yürürlüğe girecek.

Uygulama, Avrupa havaalanı güvenliğinde bagajın önemine işaret ediyor. Yeni nesil tarayıcılar sorunu başta Fransa olmak üzere Almanya, İtalya, Litvanya, Malta ve İsveç gibi birçok ülkede yaşanıyor.

2-) Premium fatura ve STIB aboneliklerinde fiyatlar yükseliyor

Brüksel Toplumlararası Taşımacılık Şirketi (STIB) ücretleri zamlandı. Yeni ücret tarifesi STIB’ın web sitesinde duyuruldu.

Buna göre seyahat biletinin maliyeti 2,10 ile 2,20 euro arasında oldu.

Brüksel Havaalanı bileti 7 eurodan 7,5 euroya, günlük bilet fiyatı ise 7,5 eurodan 8 euroya yükseltildi. 

Abonelik ücreti 49 euro yerine 52 euro olarak belirlendi. Bu rakam tek kişi için yıllık 499 eurodan 520 euroya ulaştı.

Havaalanı seyahati için abonelik ücreti 60 eurodan 64 euroya çıktı.

Brupass'ta yolculuk ücreti 2,40 ile 2,60 euro arasında belirlendi. 10 yolculuk 16,80 ile 18,20 euro arasında olacak. Günlük ücret sabah 8,40 euro ile 9,10 euro arasında değişiyor. Aylık abonelik ise 60 eurodan 65 euroya çıkartıldı. Yıllık abonelik ise 600 euro yerine 650 euro oldu. Brupass XL için yolculuksa 3,20 eurodan 3,50 euroya 10 yolculuk ise 22,40 eurodan 24,50 euroya artırıldı. Aylık abonelik 84 eurodan 91 euroya yükseltilirken yıllık abonelik ise 840 euro yerine 910 euro oldu.

Gümrük vergisi artışları tercihli tarifeleri etkilemedi. STIB Okulu ve 18-24 yaş Brüksel abonelikleri yıllık 12 euroda kalıyor. 12 yaşın altındaki çocuklar ise ücretsiz seyahat etmeyi sürdürecek.

3-) Brüksel huzur evleri için yeni onay standartları

Brüksel Bölgesi'ndeki yaşlılara yönelik kuruluşların karşılaması gereken akreditasyon standartlarına ilişkin reform yürürlüğe giriyor.

Yeni standartlar, yaşlı başkent sakinlerinin iyileştirilmesi ve sosyalleşmesi açısından yaşam kalitesinin artırılması amacıyla getirtiliyor. Brüksel Sosyal Koruma Örgütü (IRISCARE) reformun uygulanmasıyla görevlendirildi. Reform, 18 Ocak'ta Brüksel Parlamentosu tarafından kabul edildi.

4-) Pratisyen hekimler için yeni bir bonus

Genel tıbbi bilgiler, 1 Eylül 2018'den bu yana ilk kez, Ulusal Engellilik Sigortası Enstitüsü'nde (INAMI) ofis personelinin işe alınmasında ilk şartı oluşturacak.

Düzenleme, tedavi uygulamalarının, pratisyen hekimlerin sorumluluğunda olmasını ve hekimlerin belirli idari ve basit tıbbi prosedürleri gerçekleştirdiği sırada geniş manevra ve zaman marjına sahip bulunması sağlama amacıyla getirildi.

Genel tıbbi bilgiler, personel alımına ilişkin gereksinimler çerçevesinde geçerli hale gelirken pratisyen hekim ücreti 5 bin euro ile 7 bin 500 euro arasında belirlenecek. Başvurular 31 Ekim'e kadar yapılabilecek.

5-) Konuşma terapisi (logopedi) seanslarında geri ödeme kriterleri genişletildi

Konuşma terapisi seanslarının geri ödemesi, otistik çocuklar ve özel eğitime katılanlar dışında zeka düzeylerine (IQ) bakılmaksızın zihinsel yetersizliği olan tüm çocuklar için geçici olarak uzatılacak.

Bugüne kadar, IQ'su 86'nın altında olan çocuklar, tek disiplinli konuşma terapisi seansları olarak bilinen yalnızca konuşma terapistleri tarafından sağlanan bakım kapsamında geri ödemeden muaf tutuluyordu. Çocuklar geri ödemeden ancak farklı terapistlerin iş birliği içinde yürüttüğü multidisipliner tedavi sırasında yararlanıyordu.

1 Temmuz 2025'ten itibaren IQ'su 70'in, altında olan çocuklar için koşullar yeniden değişecek.

Konuşma terapisi seanslarının geri ödemesi, bu çocukları tedaviye en iyi şekilde yönlendirmek amacıyla ayakta tedavi rehabilitasyon merkezinde yapılan multidisipliner değerlendirmeye bağlı olacak.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER