© © 2024 S-B-E Ltd

Flaman hükümetinin 1 Mart'ta yürürlüğe giren sürücü eğitimi değişikliği

Belçika - Flaman Bölgesi'nin Ulaştırma ve Bayındırlık bakanı Lydia Peeters’in yeni reformuna göre, 'refakatçi eşliğinde geçici sürücü belgesi' verilen sürücü adaylarına en az 8 yıl tecrübesi olan ehliyet sahiplerinin refakatçi olabilmeleri için zorunlu eğitim almaları gerekmektedir. Ayrıca sürücü adaylarına şart koşulan deneyim kazanma süresi 3 aydan 5 aya çıkarıldı.

Bruxelles Korner - Zehra Özer

Belçika - Flaman Bölgesi'nin Ulaştırma ve Bayındırlık bakanı Lydia Peeters’in yeni reformuna göre, 'refakatçi eşliğinde geçici sürücü belgesi' verilen sürücü adaylarına en az 8 yıl tecrübesi olan ehliyet sahiplerinin refakatçi olabilmeleri için zorunlu eğitim almaları gerekmektedir. Ayrıca sürücü adaylarına şart koşulan deneyim kazanma süresi 3 aydan 5 aya çıkarıldı. Geçici sürücü belgesi başvurularında sürücü adaylarına refakatsiz veya refakatçi eşliğinde araba kullanmak arasında seçim olanağı tanınmıştır. 

Refakatçilere zorunlu eğitim

Flaman hükümetinin Ulaşım bakanı Lydia Peeters’in yeni reformuna göre, 'Refakatçi eşliğinde geçici sürücü belgesi' sahibi olan sürücü adayları, araba kullanmayı öğrenirken kendisine rehberlik edecek olan aile üyeleri veya arkadaşları arasından en fazla 2 refakatçi seçebilirler.

1 Mart 2024 tarihinden itibaren 'refakatçi eşliğinde geçici sürücü belgesi' sahibi olan sürücü adaylarına rehberlik eden refakatçilerin zorunlu eğitim almaları gerekmektedir. Refakatçi eğitimi tanınmış bir sürücü okulunda veya çevrimiçi olarak tanınmış bir eğitmenden alınabilinir. Üç saatlik eğitim sırasında refakatçilere, güvenli sürüş yöntemlerini ve trafikte karşılaşılabilen sorunları sürücü adaylarına en doğru şekilde nasıl öğretmeleri gerektiği konusunda bilgi verilecektir. Eğitim ücreti 20 Avro'dur. Kayıtlar başladığında sürücü kurslarının web siteleri üzerinden duyuru yapılacaktır.     

Refakatçiler, geçici (M36) sürücü belgesi sahibi olan sürücü adaylarının direksiyon sınavından en az 5 ay önce eğitim kursuna katılmış olmalıdır. Söz konusu zorunluluk geçici (M12) sürücü belgesinde uygulanmamaktadır.

Deneyim kazanma süresi şartı 3 aydan 5 aya çıkarıldı

1 Mart 2024 tarihinden itibaren 18 veya 36 ay geçerli olan geçici sürücü belgesi sahiplerinin, belgenin verilmesi ile direksiyon sınavına girmesi arasında en az 5 ay boyunca kamuya açık yollarda pratik yapması gerekmektedir. 5 aylık zorunlu deneyim kazanma süresi, geçici sürücü belgesini 1 Mart 2024 tarihinden önce alan ancak direksiyon sınavını  1 Mart 2024 tarihinden sonra yapan sürücü adayları için de geçerlidir. Söz konusu deneyim kazanma süresi zorunluluğu 12 ay geçerli olan geçici sürücü belgesi sahiplerine uygulanmamaktadır.   

B kategorisinde 3 tür geçici sürücü belgesi mevcut

Sürücü adayının teorik sınavı geçtikten sonra geçici sürücü belgesini almak için belediye ye başvuru yapması gerekmektedir.

  1. 18 ay geçerli olan refakatsiz geçici sürücü belgesi (M18).
  2. Refakatçi eşliğinde 36 ay geçerli olan geçici sürücü belgesi (M36).
  3. Refakatçi eşliğinde 12 ay geçerli  olan geçici sürücü belgesi (M12).

3. sırada yer alan geçici M12 sürücü belgesine yalnızca önceki geçici M18 veya M36 ehliyetinin geçerlilik süresini üç yıldan kısa bir süre önce geçirmiş olan sürücü adayları başvurabilmektedir.

1. sırada yer alan refakatçi bulunmadan kendi başına araç kullanmasına izin verilen geçici sürücü belgesinde en az 18 yaşında olunmalıdır. 3 yıl geçerli olan teorik sınavı geçmiş olmalıdır. Tanınmış bir sürücü okulunda 20 saatlik pratik sürücü dersini tamamlamış ve yeterlik sertifikasını kazanmış olmalıdır. Sürüş sırasında refakatçi koşullarına uyum sağlayan en fazla 2 yolcunun araçta bulunmasına izin verilmektedir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER