© © 2025 S-B-E Ltd

G20'deUluslararası şirketlerin vergilendirilmesi anlaşmasına yeşil ışık

G20'deUluslararası şirketlerin vergilendirilmesi anlaşmasına yeşil ışık

G20'deUluslararası şirketlerin vergilendirilmesi anlaşmasına yeşil ışık

AFP - 07-10-21 tarihinde 17:28 tarihinde yayınlandı - 07-10-21 tarihinde 18:47 tarihinde güncellendi

G20'nin büyük fon sağlayıcıları, çok Uluslararası şirketlerin kârları üzerinden "en az %15"lik bir küresel vergi getiren "daha istikrarlı ve daha adil bir uluslararası vergi mimarisine ilişkin tarihi anlaşmayı" Cumartesi günü "onayladılar".

Maliye bakanları aynı zamanda inatçı ülkelere de çağrıda bulundu; deklarasyon, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri bir araya getiren OECD çalışma grubunun 139 üyesinden 132'si tarafından imzalandı.

Bakanlar, bu sözde "kapsayıcı çerçeve" OECD-G20 grubunun "henüz uluslararası anlaşmaya katılmamış tüm üyelerini" katılmaya davet ediyoruz" dedi. Anlaşmaya katılan küçük bir Karayip ülkesi olan Saint Vincent ve Grenadinler tarafından duyulan bir çağrı.

G20'ye başkanlık eden İtalya Ekonomi Bakanı Daniele Franco, basını "birçok meslektaşın tarihi olarak nitelendirdiği çok önemli bir anlaşma" ile selamladı.

G20, "reformun iki sütununun temel unsurlarına yeşil ışık yakarak" "önümüzdeki birkaç yıl için uluslararası vergi sistemini istikrara kavuşturmaya" ve vergi oranları için "dibe doğru yarışı" durdurmaya yardımcı oluyor.

Büyük fon verenler ayrıca OECD grubunu "kalan sorunlarla hızlı bir şekilde ilgilenmeye" ve Ekim ayında yapılacak bir sonraki G20 toplantısında anlaşmanın "iki sütununun uygulanması için ayrıntılı bir plan" sunmaya çağırdı.

Anlaşmanın "1. sütunu", çok uluslu şirketler tarafından ödenen gelir vergisinin bir kısmının "piyasa" olarak adlandırılan ülkelere, yani faaliyet gösterdikleri ülkelere yeniden tahsis edilmesini içermektedir. Bu nedenle vergi artık yalnızca merkezlerinin bulunduğu yerde ödenmeyecektir.

Dünya çapında 20 milyar avronun üzerinde ciro elde eden ve kârlılığı %10'u aşan şirketler göz önünde bulunduruluyor.

Amacı: Çok Uluslararası şirketlerin ve özellikle de Covid-19 pandemisinden ve karantinalardan büyük ölçüde yararlanan Gafa'nın (Google, Amazon, Facebook ve Apple devlerinin kısaltması) gelirleriyle ilgili gülünç vergiler ödemesini önlemek.

"Sütun 2", çok uluslu şirketlerin kârları üzerinde "en az %15'lik" bir asgari etkin vergi oranının belirlenmesine tekabül etmektedir. Bir Devlet, yurt dışında vergilendirilecek olan Uluslararası şirketlerinden birinin yabancı kazançlarını, aradaki farkı tazmin etmek için bu asgari orandan daha düşük bir oranda vergilendirebilecektir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER