© © 2024 S-B-E Ltd

Gent șehrinde Samana ve Ghent Anatolië derneğinin 'Mantelmix' projesi bașlatıldı

Gent belediyesinin desteğiyle Vzw Samana ve Ghent Anatolië derneğinin el ele verip bașlattığı "Mantelmix" projesiyle, engelli çocuğu olan veya kronik hastası olan bakıcı ailelerin günlük yașadığı sorunlarına rehberlik ederek, yüklerinin hafifletilmesi amaçlanmaktadır.

Bruxelles Korner

Zehra Özer

Vzw Samana ve Ghent Anatolië dernekleri el ele verip yaklașık 40 bin bakıcı ailenin bulunduğu Gent șehrinde  "Mantelmix" projesini bașlattı.

Dün öğlen CM - Lieven Bauwens Building binasında gerçekleșen Mantelmix proje tanıtımının açılış konuşmasını Sosyal politika, Yoksulluğu azaltmak, Sağlık ve Bakım ve aynı zamanda Yașlıların politika ve Finans'ından sorumlu Belediye Bașkan Yardımcısı Ruddy Coddens (sp.a) üstlendi.  

Coddens'dan sonra sözü alan Vzw Samana ve Ghent Anatolië dernek bașkanları Maggy Demasure ve Rukiye Cığlı,  sırayla katılımcılara  projenin içerikliğini özetledi.

Gent belediyesi tarafından desteklenen Mantelmix projesiyle engelli veya kronik hastası gibi bașkasının yardımı ve bakımı olmadan hayatını devam ettiremeyen bireylerin ve bakıcılarının bir araya getirilmesi, güçlük yașadıkları konularda bilgi eksikliğinin giderilmesi ve sorunlarını dinleyip sorunlarına çözüm üretilmesi, amaçlanmaktadır.

Engelli bireyler, fiziksel ya da zihinsel olarak belli noktalarda ki gelişim düzeyleri bakımından olumsuz olarak etkilenmiş olmasından dolayı diğer aile bireylerine engel durumlarına göre bağımlı bulunmaktadırlar. Engellilik durumunun getirdiği bağımlılık durumu, bakım verme sorumluluğunu üstlenen aile bireyleri için devamlı olarak başa çıkmasını gerektiren bir stres kaynağı olabilmektedir.

Aynı durum kronik hastası olan bireyler için de geçerlidir. Ülkedeki yaşlı oranının artması hastalık yükünün de artmasına sebep olmaktadır. Bakım yükünün büyük bir bölümü ise kronik hastalıklar oluşturmaktadır.

Engellilere yönelik hizmetler değerlendirildiğinde çoğu bakıcı ailenin günümüzün karmaşık ve sürekli değişen toplumunda bu hizmetlerden tam olarak yararlanamadığı görünmektedir.  İki dernek aynı proje altında farklı insanları ve pek çok farklı durumu içinde barındıran geniş yelpazedeki dezavantajlı grupları biraraya getirmek, bilgilendirmek dolayısıyla insanlara kendi çevreleri içerisinde (aile yanında veya kurum bakımı altında) maksimum düzeyde yardım etmeyi amaçlamaktadır. Özellikle kültürünü, dilini bilmedikleri bir toplumda yaşamdan izole yaşayan göçmen bakıcı ailelerinin de olası stres kaynağını gidermek amacıyla onları bir araya getirmek,  sorunlarını dinlemek ve sorunlarına çözüm üreterek, yüklerinin hafifletilmesi hedeflenmektedir. 

Bakıcı ailelerin sorunlarını dinlemek için 07 Aralık 2019 tarihinde saat 14:00 – 16:00 arası bilgi fuarı düzenlenecektir. Sorusu olan tüm bakıcı aileler uzmanlar tarafından bilgilendirilecektir.  Bilgi fuarına katılmak isteyen ancak ülke diline hakim olmayan göçmen bakıcı aileler șimdiden isim ve anadillerini belirterek mvl@samana.be mailadresinden tercüman talebinde bulunabilirler.

2020 yılında bakıcı ailelerin en çok ihtiyaç duyduğu temalar doğrultusunda 3 toplantı düzenlenecektir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER