© © 2025 S-B-E Ltd

GHENT ANATOLİE DERNEĞİ AÇILIŞINA İLGİ HAYLİ BÜYÜKTÜ

Belçika’nın hem kültür hem de sanayii şehri olan Gent, yeni bir derneğe daha kavuştu. Belçika’daki Türk Toplumuna hizmet verecek olan ‘Ghent Anatolie Derneği’ Gent’te Türklerin yoğun olarak yaşadığı Sleepstraat yakınında bulunan Belediye Kültürevi’nde açılışını gerçekleştirdi.

www.belcikaaydinhaber.com

Celil Gündoğdu

 

Büyük ilginin olduğu açılışa federal milletvekilleri Fatma Pehlivan, Veli Yüksel, Gent belediye meclis üyesi Mehmet Sadık Karanfil, Turksie Unie Gent temsilcileri Şaban Gök, Hatice Karakaya, EYAD Eski ve yeni başkanları, CHP Belçika Birliği Gent şubesi üyeleri, Belçika Trabzonlular Derneği  başkanı Adnan Demir, Gent Türk Ocağı Eski Başkanı Recep Tuncer Sarı başta olmak üzere, bir çok STK temsilcisi, sanatçılar, işadamları, basın mensupları ve davetliler katıldı. Başkan yardımcısı Resul Tapmaz başka bir program nedeniyle açılışta bulunamadığından tebrik dilekleri iletildi.

‘Ghent Anatolie’ yardımlaşma ve dayanışma derneği yönetim kurulu, Başkanı Gökmen Öztorun, Başkan yardımcısı Rıza Kerman, Genel sekreter ve başkan yardımcısı Rukiye Karakaya, Sayman, basın, halkla ilişkiler sorumlusu Zehra Özer, Brüksel ve Anvers temsilcisi Süleyman Özkan’dan oluşmakta.

Yönetim kurulu üyelerinin davetlilerini sıcak bir şekilde karşıladığı açılışta, derneğin amacı ile ilgili protokol konuşmaları yapıldı.

RUKİYE KARAKAYA: “KURULAN DERNEĞİMİZLE, EDİNDİĞİMİZ TECRÜBELERİ TOPLUMUMUZA AKTARACAĞIZ

Sunum konuşmasını yapan Genel sekreter ve başkan yardımcısı Rukiye Karakaya, davetlilere teşekkür ederek başladığı konuşmasında, “Farklı projelerle yeni bir dernek olan ‘Ghent Anatolie’ çatısı altında hizmet vereceklerini belirterek, bizler özellikle engelli çocuklara sahip ailelere yardımcı olmak adına yola çıktık. Derneğimizin faaliyet alanları hayli zengin içeriklidir. Amacımız edindiğimiz tecrübeleri toplumumuzda hizmetlere dönüştürerek, vatandaşlarımıza yardımcı olmaktır. Katılım ve desteklerinizden dolayı çok teşekkür ediyorum” dedi.

ZEHRA ÖZER: “ASIL HEDEFİMİZ ENGELLİ AİLELERE YARDIMCI OLMAKTIR”

Derneğin basın ve halkla ilişkiler sorumlusu Zehra Özer, derneğin amaçları hakkında geniş bilgilendirmelerde bulunarak şunları aktardı:

“Ghent Anatolië” derneğimizin tanıtım ve açılış gününe hepiniz hoşgeldiniz. Bu mutlu gününmüzde bizleri yanlız bırakmayan siyasetçilerimize, Stk başkanları ve  üyelerine kısacası burada bulunan herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Sizlere evvela kendimi tanıtmak istiyorum isim Zehra Özer çoğunuz beni haberciliğimle tanır. 1964 yılında Türkiye Safranbolu’dan Belcika’ya maden işçisi olarak göç eden bir ailenin burada doğmuş büyümüş kızıyım.

Birbirinden değerli arkadaşlarımla biraraya gelerek derneğimizi yaklaşık 2 ay önce kurmuş bulunuyoruz; Belki aranızda bu kadar çok dernekler var iken neden bir yenisi daha? sorusu olanlar vardır. Burada bulanan kar amacı götmeyen derneklerin tümü topluma yönelik faydalı çalışmalar yapmaktadır ve hepsinin birbirinden farklı topluma yararlı hedefleri vardır. Emeklerinden dolayı hepsinden Allah razı olsun.

Biz yaklaşık 55 yıldır burada yaşayan Türk toplumu olarak şu anki konumumuza gelene kadar kendimizden çok ödünler verdik. 70’li ve 80’li yıllarındaki  çocukluk dönemime dönüp baktığımda, her seferinde ‘biz o yıllarda Belçika toplumunda ne kadar garip bir konumdaymışız,’ diyorum. Ve benim gibi sizlerde bunu hatırlarsınız; Adımız vardı ama toplumda ve sosyal alanlarda hiçbir yerimiz yoktu.  Göç yıllarının başlarında göçmenlerin Belçika’ya uyumlu bir şekilde dahil edilmeleri zorluklarla geçti. 60’lı yılların ortalarından 80’li yılların sonuna kadar göç politikalarından bahsetmek dahi söz konusu değildi.

O yıllarda ancak küçük çaplı, gönüllü olarak çalışan insanlarımız vardi ve Türk çocuklarına Türkçe kültür dersi veren birbirinden değerli öğretmenlerimiz vardı. Tek dayanağımız bu değerli insanlardı. Buna hepiniz katılırsınız. Bunun dışında burada Göçmenlerle ilgilenen ulusal veya bölgesel hiçbir koordinasyon yapısı yoktu.

Seksenli yılların sonuna doğru gönüllü dernekler oluşmaya başlandı ve o andan itibaren bizlerde Belçika’da yaşayan Türk toplumu olarak, zorluklar yaşadığımız konularda yavaş yavaş sessimizi duyurmaya ve eğitim is ve kişisel gelişimimizde adım adım yol almaya başladık. Böylece sosyal ve kültürel faaliyetler de hız kazandı. O yıllara kadar 4 duvar arasında yasayan annelerimizinde artık katılabilecekleri bir sosyal faaliyetleri oldu. Böylelikle çocuklar daha iyi yerlere gelmeleri için aileleri tarafından motive edilmeyi başlandı.

Toplumda derneklerin var oluşu çok önemlidir, bunların oluşumuna ekmek ve su kadar cok ihtiyaç vardır. Bizde toplumumuzun ihtiyaçlarından yola çıkarak, arkadaslarımızla böyle bir karar aldık. Geçen yıllar zarfinda bazı zorlukları başarmamıza rağmen burada yaşayan Türk vatandaşlarımızın hala aşması gereken çok sorunları vardır.

Derneğimizin asıl amacı, engelli çocuğu olan ailelerinin yorulma ve yıpranmalarına çok fazla izin verilmeden ailelere ulaşmak ve o ailelere rehberlik etmektir; Anne-babanın özürlü bir çocuk gerçeğini kabul etmesi, duruma başarılı bir biçimde uyum sağlaması ve yaşamını bu gerçeğe göre yeniden düzenlemesi kolay değildir. Anne-baba hem kendisi hem de çocuğu için uygun planlar yapma yeteneğini etkileyen bir duygusal zorlanma İçerisindedir. Derneğimiz günümüzde özürlü çocuğa ve ailesine yönelik verilen hizmetlerde ailenin bir bütün olarak ele alınması yaklaşımından yola çıkarak ailelere 1) bilgi verici yaklaşımlar, 2) psikoterapötik yaklaşımlar, 3) anne ve babaları eğitim programları başlıkları altında toplamak. 4) bu ailelere ve çocuklarına yönelik sosyal faaliyetler düzenlemek gibi hizmetler vermeyi hedefliyor.

Belçika’da engellilerde olduğu gibi yaşlılara yönelik bakım hizmetlerinin önemi giderek artmaktadır. Dünyaya gelen her birey için doğumla başlayan yaşlanma süreci, hepimizi, dolayısıyla tüm toplumumuzu ilgilendirdiği bir gerçektir. Her iki olguya sahip olan insanlar kısmen ya da tamamen başkalarına bağımlı hale gelmektedir. Bu bireyler hayata tutunmaları, durumlarının iyileşmesi ve ihtiyaçlarını kısmen de olsa karşılayabilmeleri için başkalarına ihtiyaç duymaktadırlar. Derneğimizin asıl amaci bu iki olguya sahip olan insanlara yönelik çalışmalar sürdürmektir.

Fakat derneğimiz aynı zamanda Sosyo-kültürel bir birlik olarak, tüm çocukların, gençlerin, kadınların ve yetişkinlerin kişisel ve sosyal konumunu teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Bireysel gelişimlerini motive etmek amacıyla tüm sosyal alanlara tam katılım şanslarını yükseltmektir. Organizasyonumuz, aynı zamanda diğer ilgili kuruluşlar ve hizmetler ile ortak çalışmalar için  çaba gösterecektir.

Aynı zaman tüzügümüzde yer alan diğer faaliyetlerimizi de saymak istiyorum

Sosyal, kültürel, sportif ve ahlaki gelişimi teşvik etmek için etkinlikler düzenlemek.

Gönüllü ögretmenler tarafindan çocuklarimiza kendi ana dilimizde kültür ve dil derslerin verilmesi.

Tüm topluluklar arasında hoşgörü, hayırseverlik ve saygınlığı teşvik etmek.

Diğer kültürlere ilgi yaratmak ve gerektiğinde üyelerimizin etkinliklerine katılımını sağlamak.

Türk toplumunun kimliğini, ulusal ve manevi değerlerini korumak.

Geleceğimiz olan çocukların yetiştirilmesinde ve geliştirilmesinde ve yüksel eğitimli olmalarında motivasyonu artırmak, amacıyla  gençler arasında etkinlikler düzenlemek.

Gençleri kötü alışkanlıklardan korumak ve sosyal, psikolojik eksikliklerini gidermek amacıyla ihtiyaçlarına yönelik bilgi toplantıları ve konferanslar düzenlemek. Bu alanda ulusal ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapmayı hedefliyoruz.

Eğitimli gönüllü kişilerle eğitim ve pratik kursları düzenlemek.

Yerel toplumun ve çocukların yükünü hafifletmek amacıyla, dernek içerisinde trafik, sağlık, bakım ve yetiştirme gibi kurslar düzenlemek.

Halkın kültürel ihtiyaçlarını karşılamak için konferanslar ve eğitimler düzenlenemek, aynı zamanda  film, konser, geziler, sergiler, tiyatro, folklor ve müzik etkinlikleri gibi farklı kültürel etkinliklere katılım sağlamak.

Gençleri spora yöneltmek için spor aktiviteleri düzenlemek. Ve son olarak Demokratik yasalar çerçevesinde ayrımcılığa ve ırkçılığa karşı faaliyetler düzenlemek.

Tüm bu saydıklarım dernegimizin tüzüğünde yer alan hedeflerimizdir” dedi.

‘GHENT ANATOLIE’ BAŞKANI  GÖKMEN ÖZTORUN:

 “FARKLI PROJELERLE HALKIMIZA HİZMET EDECEĞİZ”

Daha sonra Dernek Başkanı Gökmen Öztorun, davetlileri selamlayarak, “katılımlarından dolayı teşekkür” ederek başladığı konuşmasında, özetle şunları aktardı: “Belçika’da yaşayan Türk toplumunun ilk gelenlerine ev sahipliği yapan bu güzel şehir Gent şehrimizde yaşayan Türk toplumuna hizmet edecek olan derneğimizin tüm halkımıza hayırlı olmasını diliyorum. Şimdiye kadar kurulmuş olan sivil toplum dernekleri de güzel çalışmalarda bulunmaktalar, Allah hepsinden razı olsun. Tüm bu STK’larımız  yanında tecrübeli kadromuzla farklı sosyal, kültürel, proje ve çalışmalarda bulunacak olan derneğimiz amaçları zengin içerikli amaçlardır.

Şimdiye kadar yapılmış çalışmaların yanında farklı proje ve etkinliklerle toplumumuza katkılarda bulunmak amacıyla yola çıktık. Bizlere çalışmalarımızda büyük katkılar ve desteklerde bulunan başta yönetim kurulu arkadaşlarımıza, siyasilerimize, basın mensuplarımıza ve siz değerli konuklarımıza çok teşekkür ediyoruz” dedi.

MİLLETVEKİLİ VELİ YÜKSEL: “HER STK TOPLUM ADINA ÖNEMLİDİR”

Federal Milletvekili Veli Yüksel, davetlileri selamlayarak, “Öncelikle siz değerli katılımcı ve davetlileri selamlıyor ve hepinize katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum. Yeni kurulan ‘Ghent Anatolie’ derneğinin halkımıza hayırlı olmasını diliyor, başarılı çalışmalara imza atacaklarını düşündüğüm yönetim kurulunu da tebrik ediyorum.

STK’lar toplumların gelişimi ve ilerlemesinde büyük etkendir. Bu nedenlerledir ki yeni açılan farklı konsept ve projelerle toplumumuza yardımcı olacak olan ‘Ghent Anatolie’ de aramıza katılmış bulunmaktadır. Kendilerine başarılar diliyorum.

Geçtiğimiz hafta ’23 Nisan Çocuk bayramı idi. Bir çok yerde kutlandı. Gent’te de bir yerde kutlandığını duydum. Toplum olarak her şeyden önce kendimize aynaya bakmalıyız. Bazı konularda eksiklikler olduğunu görüyoruz. Bu eksikliler üzerine istişarelerde bulunarak bunların giderilmesi gerek. Noksanlıkların giderilmesinde kurulmuş ve kurulacak olan tüm STK’ların görev yapmaları gerekir.

Birlik ve beraberlik duyarlılığı gerektirir. Ben şahsen yeni kurulan bu derneğimizin başarılı çalışmalara imza atacağını düşünüyor, her zaman faaliyetlerinde yanlarında olacağımı belirtmek istiyorum” dedi.

Toplu görüntü, ikram ve üye kaydı ile program sona erdi.

Tecrübeli kadrolardan oluşan, çiçeği burnunda 'Ghent Anatolie' derneğini tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyoruz.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER