© © 2025 S-B-E Ltd

Göçmen kadınlar aile içi şiddete iki katı daha fazla maruz kalıyor

Göçmen kökenli kadınlar genellikle içinde bulundukları güvensiz durumdan dolayı yerli kadınlara nazaran iki kat daha fazla aile içi şiddete maruz kalıyor. Göçmen kadınlar uyum, var olma, topluma ait olma gibi sıkıntılar yaşıyor. Eşit Haklardan sorumlu Brüksel Devlet Bakanı Bianca Debaets (CD &V) 2016 yılında, savunmasız kadınların daha iyi koruma altına alınması için sorunun üzerine eğilerek konferans düzenlemişti.

Bruxelles Korner

Zehra Özer

 

2015 yılında polis tarafından sadece Brüksel bölgesinde 2401 aile içi şiddet raporu kaydedildi. Bu sayının büyük bir olasılıkla aslında çok daha yüksek olduğu varsayılıyor çünkü tüm mağdurların uğradığı şiddeti rapor etmediği bilinmektedir. 

Özellikle göçmen kökenli kadınlar, içinde bulundukları güvensiz durumdan dolayı uğradıkları şiddeti rapor etmekten kaçınmaya çok daha meğililer. Göç ettikleri ülkede oturum hakkını kaybetme korkusu veya bilgi eksikliği ve geniş ağlardan faydalanamamaları, onları daha da savunmasız hale getirmektedir.

Günümüzde Belçika göçünün ana nedeni aile birleşiminden kaynaklanıyor. Eşler aile birleşiminden Belçikaya geliyorlar. Göç eden eşlerin çoğunluğu yüzde 72 ile kadınlardan oluşuyor. Göç eden kadınlar normalde yasalar çerçevesinde koruma altına alınıyor, fakat istisnaların var olduğu bilinmektedir. 

"Oturum hakkını alamamış kadınlara resmiyette korunma sağlanamıyor. Yani bu onlar için, evini terk edip mağduriyetini Devlet Göçmen Dairesine bildirdiğinde ülkelerine geri gönderilecekleri anlamına geliyor. Böylelikle bu insanları mağdur oldukları evde kalmalarına mahkum ediyoruz," dedi Devlet Bakanı Debaets.

İstihdam
Bir başka sorun ise bu kadınların maddi açıdan eşlerine muhtaç olmalarıdır. Brüksel'de Avrupa kökenli olmayan kadınların sadece yüzde 41'i çalıştığı biliniyor. Bu oran erkeklerde yüzde 71 ile daha yüksektir.  

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER