© © 2025 S-B-E Ltd

Her yıl 31 Ekim'de kutlanan Cadılar Bayramı'nın (Halloween) kökeni nedir?

Her yıl 31 Ekim'de kutlanan Cadılar Bayramı'nın (Halloween) kökeni nedir? Cadılar Bayramı ne anlama geliyor?

Bruxelles Korner

Ansa Suoğlu

 

Her yıl 31 Ekim'de kutlanan Cadılar Bayramı'nın (Halloween) kökeni nedir?

Cadılar Bayramı ne anlama geliyor?

 

Neden kutlanıyor?

Küçükken renkli kostümlerimizle gece kapı kapı korkusuzca dolaşıp şeker toplamak, vermeyenin posta kutusuna yumurtayı kırıp atmaktı cadılar bayramı

Insanoğlu varolduğu günden beri birtakım doğaüstü varlıklara inanmış, bunlardan dinleri oluşturmuş ve doğaüstü varlıklara dair kültler meydana getirmiştir. Doğaüstü varlıkları iyi ve kötü ruhlar olarak sınıflandıran insanoğlu, farklı topluluklarda, farklı inanışlarda olmasına rağmen bu doğaüstü varlıklara saygı göstermiş, çeşitli varlıkları, çeşitli yortular ile senenin belli günleri anar olmuştu. Cadılar bayramı da işte bu doğa üstü varlık inancının tarihin en eski bayramlarından biridir.

Günümüzde cadılar bayramı olarak bilinen uygulamaların kökeni Samhain gecesine dayanmaktadır. "Samhain" bir kelt toplumu adetidir. 31 ekim gecesi ölülerle yaşayanlar arasındaki perdenin kalktığına inanılır ve insanlar kötü ruhlardan gizlenmek için kostümler giyer, onlara balkabağı-mısır gibi yiyecekler sunardı. Keltlerin bu Samhain kültü pek çok topluluğu etkilemiş ve farklı topluluklarda farklı isimler almıştır. Batı toplumlarındaki cadılar bayramınınkökeni olan Samhain'in Türk mitolojisindeki karşılığı Karakoncolus'tur. Bizdeki Karakoncolos'un ocak ayının 14'ünde ortaya çıktığına ve insanlarla temas kurduğuna inanılır. Eskiden köylerde karakoncolos'tan korunmak için geceleri kapı önüne kuymak bırakıldığı söylenir.

Günümüzde Kalandar gecesi adıyla sürdürülen gelenekte gençler yüzlerini boyayıp horon oynar, çocuklarsa kapı kapı dolaşıp hediyeler toplar.

Karakoncolos günlerinin balkanlardaki yansıması ise bocuk gecesi adı verilen etkinliktir. Orta çağ'dan kalma bir gelenek olan bocuk gecesi'nde yüzler boyanır, ateşler yakılır ve kabak tatlısı pişirilir. Günümüzde Türkiye de bazı yerlerde kutlanan bocuk gecesi'nde bocuk'un (karakoncolos) ahırdaki hayvanlara zarar vermemesi için ahırlara bir tepsi kabak tatlısı bırakılır.

Bugün pek çok batı adeti olarak bildiğimiz uygulama ve halihazırda anadolu'da özellikle köylerdeki bazı adetler kökeni Türk mitolojisine dayanan etkinlikler ve adetlerdir. Bunların en bilineni ise Noel döneminde çam ağacı süslenmesidir (Nardugan Bayramı).

Sonuç olarak cadılar bayramı asla bir hristiyan adeti değil, Türkler de dahil olmak üzere, dünyadaki tüm toplumların farklı adlar altında binlerce yıldır kutladıkları bir etkinliktir.

Ortamlardaki tüm negatif enerjiyi, süpürgeleriyle süpüren tüm cadıların bayramı kutlu olsun

#Halloween

#CadılarBayramı

#31Ekim

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER