İzmir'in kurtuluşu
KÜLTÜR SANAT9 Eylül - İzmir'in Kurtuluşu, Kurtuluş Savaşı'nın sonlarında Türk ordusunun, Yunan işgali altındaki İzmir'e girmesini belirten tarih terimidir.
Bugün İzmir bir başka kokacak ! Çünkü İzmir'in dağlarında çiçekler yeniden açıcak ...
Başkomutanlık Meydan Muharebesi hemen ardından Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir ileri" emriyle İzmir'in 9 Eylül'de düşman işgalinden kurtarılması, Lozan Barış Antlaşması'na uzanan yeni bir süreci başlatmasıyla da Türk milletinin kurtuluşunun simgesi oldu.AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 1. Dünya Savaşı'nın ardından Anadolu'nun işgali karşısında başlatılan ve Mustafa Kemal'in 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ayak basmasıyla kısa sürede merkezi bir nitelik kazanan kurtuluş mücadelesinde, büyük bir dikkat ve titizlikle hazırlanan taarruz planı, "Başkomutanlık Meydan Muharebesi" adıyla 26 Ağustos 1922 sabahı uygulamaya konuldu.Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Nutuk'ta dile getireceği "Ya istiklal ya ölüm" parolasıyla hareket eden Türk ordusu, bu muharebenin 30 Ağustos'ta zaferle sonuçlanmasından sonra yine Başkomutan Gazi Mustafa Kemal'in 1 Eylül'de yayımladığı bildiride verdiği tarihi emirle düşman birliklerini Anadolu'dan tamamen atmak için takip harekatını başlattı.Başkomutan Gazi Mustafa Kemal'in 1 Eylül'de ordulara yayımladığı bildiride yer alan "Bütün arkadaşlarımın Anadolu'da daha başka meydan muharebeleri verileceğini göz önüne alarak ilerlemesini ve herkesin akıl gücünü, yiğitlik ve yurtseverlik kaynaklarını yarışırcasına esirgemeden vermeye devam eylemesini isterim. Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri" emriyle üç koldan Anadolu'yu işgalden kurtarmak için harekete geçen Türk Ordusu, 8 Eylül 1922'de İzmir Kemalpaşa'ya ulaştı.Ordusu birliklerinden İkinci Süvari Tümen Komutanı Yarbay Zeki (Soydemir) komutasındaki Birinci Süvari Alayı'na bağlı Dördüncü Alay Komutan Yardımcısı Yüzbaşı Şerafettin (İzmir) komutasındaki süvarilere ertesi gün İzmir'e girme görevi verildi.
KAZANILAN ZAFER KARŞISINDA DÜŞMAN BİRLİKLERİNDEN SELAM
İzmir'e girişte birkaç hafif ateşle karşılaşmaktan başka bir direnç görmeyen Türk süvarileri, bir İngiliz deniz müfrezesinin de selam duruşuyla Kordonboyu'nu geçerek Konak'taki Hükümet Konağı'na ulaştı. Pasaport civarında atılan bir el bombasıyla hafif şekilde yaralanan Yüzbaşı Şerafettin'in Hükümet Konağı balkonundaki bayrak direğine Türk bayrağı çekmesinin ardından, Yüzbaşı Zeki komutasındaki süvari birliğince de Hükümet Konağı'nın hemen sağ tarafında yer alan ve günümüze ulaşmayan Sarıkışla ile Kadifekale'ye de Türk bayrakları çekilerek İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşu ilan edilmiş oldu.
BAŞKOMUTAN'DAN KUTLAMA MESAJI
Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Paşa, 3 yıl 3 ay 24 gün süren işgali sonlandıran gelişmelerin dakika dakika cephe komutanlığına bildirildiği İzmir'in kurtuluşu üzerine şu mesajı yayımladı: "İlk verdiğim Akdeniz hedefine varmakta, orduların gösterdiği gayret ve fedakarlığı hürmet ve takdirle anarım. Elde edilen büyük muzafferiyetin yapıcısı olan kıymetli arkadaşlarıma en içten teşekkür ve tebriklerimi bildiririm. Orduların bundan sonra verilecek hedeflerin alınmasında da aynı fedakarlık yarışmasını göstereceklerine inancım tamdır."
BAĞIMSIZLIĞA UZANAN YOL
Büyük Önder'in ordulara 1 Eylül'de verdiği tarihi emirle başlayan takip harekatı, 18 Eylül 1922'de işgal kuvvetlerinden tek er kalmayacak şekilde Anadolu'nun tümden işgalden kurtarılmasıyla sona erdi. İzmir'in 9 Eylül'de düşman işgalinden kurtuluşu, Mudanya Ateşkes Antlaşması ve sonrasında Lozan Barış Antlaşması'na uzanan süreci başlatması dolayısıyla da Türk milletinin kurtuluşu ve bağımsızlığının simgesi olarak tarihe geçti.
İlginizi Çekebilir