Kazakistan Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev "Yeni Gelişim Paradigmasına Doğru"
ORTA ASYAKazakistan Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev "Yeni Gelişim Paradigmasına Doğru"
BRUXELLES KORNER
Kadir Duran
Kazakistan Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev "Yeni Gelişim Paradigmasına Doğru"
Kazakistan Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev, 14 Ocak 2025'te Abu Dabi Sürdürülebilirlik Haftası Zirvesi'nde "Yeni Gelişim Paradigmasına Doğru" başlıklı bir konuşma yaparak, iklim değişikliği, su kıtlığı ve gıda güvensizliği gibi acil sorunlara dikkat çekti. Konuşmasında, küresel ekonomik büyümenin zayıfladığına ve jeopolitik gerilimlerin arttığına vurgu yaptı. Kazakistan, dijitalleşme, yapay zeka ve nükleer enerji projelerine odaklanacak ve ulusal ilk nükleer enerji santralini inşa edeceğini açıkladı.
Tokayev, enerji sistemlerinin sera gazı emisyonlarının önemli bir kısmını oluşturduğunu belirterek, uluslararası şirketlerin yeşil enerji projelerine yatırım yapmasını teşvik etti. Ulaşım altyapısına büyük yatırımlar yaparak, Kazakistan'ı Avrasya'nın transit merkezi haline getirmeyi hedefliyor. Ayrıca, gıda güvenliği konusunda sürdürülebilir tarım uygulamalarını destekleyeceğini ifade etti.
Sonuç olarak, Tokayev, dayanıklılık ve sürdürülebilirlik temeline dayanan yeni bir gelişim paradigması gerektiğini vurgulayarak, uluslararası iş birliğinin önemine dikkat çekti.
Kadir Duran
TR
Başkan Tokayev, Abu Dabi Sürdürülebilirlik Haftası Zirvesi'nde Yeni Gelişim Paradigmasına Odaklanıyor
SANIYA SAKENOVA,
ULUSLARARASI
14 OCAK 2025
ASTANA – Kazakistan Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev, 14 Ocak'ta düzenlenen Abu Dabi Sürdürülebilirlik Haftası (ADSW) Zirvesi'nde "Yeni Gelişim Paradigmasına Doğru: Dayanıklılık, Büyüme ve Sürdürülebilirlik" başlıklı konuşmasında, küresel iklim değişikliği, çölleşme, aşırı hava olayları, biyolojik çeşitlilik kaybı, su kıtlığı ve gıda güvensizliği gibi acil gerçeklere dikkat çekti.
Başkan Tokayev, Yeni Gelişim Paradigmasına Odaklanıyor. Fotoğraf kredisi: Akorda
Bu zorluklar, artan jeopolitik gerilimler ve kesintiye uğrayan tedarik zincirleri ile daha da kötüleşiyor ve karamsar bir makroekonomik görünüm oluşturuyor. Dünya Bankası’nın önümüzdeki beş yıl için öngörüsü, son otuz yılın en zayıf küresel ekonomik büyümesini bekliyor. Bu bağlamda Kazakistan, dijitalleşme ve yapay zeka (AI), büyük altyapı projeleri ve nükleer enerjiye odaklanmayı planlıyor.
Başkana göre, dünya genelinde enerji sistemleri, sera gazı emisyonlarının %75'ini ve biyolojik çeşitlilik kaybının %10'unu oluşturarak, Masdar, Total ve Eni gibi büyük enerji şirketleri de dahil olmak üzere uluslararası ortakların yeşil enerji projelerine yatırım yapmasını zorunlu kılıyor. Bahsedilen firmalar Kazakistan'da 43 gigavatlık yeşil enerji projeleri taahhüt etti.
Tokayev, ulusal sürdürülebilir enerji gelişimi için önemli bir adım olan ülkenin ilk nükleer enerji santralinin inşasını, ulusal bir referandumun ardından duyurdu.
"Kazakistan ayrıca, dünya pazarları için kritik hammadde çeşitliliğini güvence altına almayı hedefliyor. Bu materyaller, dünyanın net sıfır hedeflerine ulaşması için vazgeçilmezdir," dedi.
Ulaşım Altyapısı
Kazakistan, Avrasya'nın önde gelen transit merkezi olarak, transit ve ulaşımı sürdürülebilir gelişim için temel ön koşul olarak görmekte ve bu nedenle ulaşım altyapısına büyük yatırımlar yapmaktadır. Bağlantıyı daha da artırmak için, ülke Trans-Hazar Uluslararası Ulaşım Yolu ve Kuzey-Güney Ulaşım Koridoru'nu geliştirmeye kararlıdır ve İpek Yolu Girişimi'nde de önemli bir rol oynamaktadır.
Orta Asya'nın küresel ısınmaya karşı artan savunmasızlığı, bölgesel sıcaklıkların küresel ortalamanın üzerinde yükselmesi, ekosistemler, geçim kaynakları ve gıda güvenliği için tehditler oluşturmaktadır. Başkan, erken uyarı sistemleri, su ve arazi yönetiminin iyileştirilmesi, sulama sistemlerinin modernizasyonu, etkili su yönetimi anlaşmalarının kurulması ve AI, uydu izleme ve diğer dijital araçların kullanımı gibi iklim adaptasyon stratejilerine acil ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Gıda Güvenliği
Gıda güvensizliği de acil dikkat gerektirmektedir ve Kazakistan buğday ve un ihracatçısı olarak önemli bir rol oynamaktadır. Tokayev, ülkenin istikrarlı bir küresel gıda arzını sağlamak için sürdürülebilir tarım uygulamaları ve teknolojilerini ilerletme taahhüdünü yineledi.
Bu zorluklarla başa çıkmak için, Başkan dayanıklılık, eşitlik ve sürdürülebilirlik temeline dayalı yeni bir gelişim paradigmalarına ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Yeşil finansmanı, "dramatik şekilde artması gereken" üç kritik sütuna dayanan bütünsel bir çerçeve belirtti; teknolojik transfer, teknik destek ve bilimsel araştırmalar konusunda artırılmış uluslararası iş birliği ve iklim öncelikleri, ekonomik gelişim ve AI arasındaki sinerjik ilişki. 2030 yılına kadar, küresel GSYİH'nın %16'sından fazlasına katkıda bulunması bekleniyor.
"Bu, ulusların farklı sürdürülebilirlik hedeflerini desteklemek için esnek ve özelleştirilmiş bir yaklaşımın önemini vurgulamaktadır. Karşılaştığımız zorluklar büyük, ancak fırsatlar da öyle. Şimdi her zamankinden daha fazla, pratik, etkili ve etkili bir şekilde birleşip iş birliği yapmalıyız," diye sonuca vardı Tokayev.
FR
Le Président Tokayev se concentre sur un nouveau paradigme de développement lors du Sommet de la Semaine de la Durabilité d'Abu Dhabi
PAR SANIYA SAKENOVA dans les SÉLECTIONS DE L'ÉDITEUR, INTERNATIONAL le 14 JANVIER 2025
ASTANA – Le Président kazakh Kassym-Jomart Tokayev a souligné les réalités pressantes du changement climatique mondial, de la désertification, des événements météorologiques extrêmes, de la perte de biodiversité, de la rareté de l'eau et de l'insécurité alimentaire dans son discours intitulé "Vers un Nouveau Paradigme de Développement : Résilience, Croissance et Durabilité", lors du Sommet de la Semaine de la Durabilité d'Abu Dhabi (ADSW) le 14 janvier.
Ces défis sont aggravés par l'augmentation des tensions géopolitiques et la perturbation des chaînes d'approvisionnement, créant une perspective macroéconomique pessimiste. Les prévisions de la Banque mondiale pour les cinq prochaines années anticipent la croissance économique mondiale la plus faible en trois décennies. Dans ce contexte, le Kazakhstan prévoit de se concentrer sur la numérisation et l'intelligence artificielle (IA), les grands projets d'infrastructure et l'énergie nucléaire.
Selon le Président, à l'échelle mondiale, les systèmes énergétiques représentent 75 % des émissions de gaz à effet de serre et 10 % de la perte de biodiversité, ce qui rend impératif pour les partenaires internationaux, y compris les grandes entreprises énergétiques telles que Masdar, Total et Eni, d'investir dans des projets d'énergie verte. Les entreprises mentionnées ont promis 43 gigawatts de projets d'énergie verte au Kazakhstan.
Tokayev a évoqué la construction de la première centrale nucléaire du pays, suite à un référendum national, marquant une étape significative vers le développement durable de l'énergie nationale.
"Le Kazakhstan cherche également à garantir un approvisionnement diversifié en matières premières critiques pour les marchés mondiaux. Ces matériaux sont indispensables pour atteindre les objectifs de zéro émission nette dans le monde," a-t-il souligné.
Infrastructures de transport
En tant que principal hub de transit en Eurasie, le Kazakhstan considère le transit et le transport comme des prérequis essentiels au développement durable, investissant ainsi massivement dans les infrastructures de transport. Pour améliorer encore la connectivité, le pays s'engage à développer la Route de Transport International Transcaspienne et le Corridor de Transport Nord-Sud, tout en jouant un rôle clé dans l'Initiative "Belt and Road".
La vulnérabilité croissante de l'Asie centrale au réchauffement climatique, avec des températures régionales augmentant plus rapidement que la moyenne mondiale, pose des menaces pour les écosystèmes, les moyens de subsistance et la sécurité alimentaire. Le Président a souligné la nécessité urgente de stratégies d'adaptation au climat, y compris des systèmes d'alerte précoce, une meilleure gestion de l'eau et des terres, la modernisation des systèmes d'irrigation, l'établissement d'accords efficaces de gestion de l'eau, ainsi que l'utilisation de l'IA, de la surveillance par satellite et d'autres outils numériques.
Sécurité alimentaire
L'insécurité alimentaire nécessite également une attention urgente, le Kazakhstan jouant un rôle significatif en tant qu'exportateur de blé et de farine. Tokayev a réitéré l'engagement du pays à promouvoir des pratiques et technologies agricoles durables pour garantir un approvisionnement alimentaire mondial stable.
Pour faire face à ces défis, le Président a souligné la nécessité d'un nouveau paradigme de développement ancré dans la résilience, l'équité et la durabilité. Il a esquissé un cadre holistique construit sur trois piliers critiques : le financement vert, qui "doit augmenter de manière dramatique", une coopération internationale renforcée sur le transfert de technologie, le soutien technique et la recherche scientifique, et une relation synergique entre les priorités climatiques, le développement économique et l'IA. D'ici 2030, il est prévu que cela contribue à plus de 16 % du PIB mondial.
"Cela souligne l'importance d'une approche flexible et sur mesure pour soutenir les différents objectifs de durabilité des nations. Les défis auxquels nous sommes confrontés sont immenses, mais les opportunités le sont tout autant. Maintenant plus que jamais, nous devons nous unir et coopérer de manière pratique, efficace et impactante," a conclu Tokayev.
EN
President Tokayev Focuses on New Development Paradigm at Abu Dhabi Sustainability Week Summit
BY SANIYA SAKENOVA in EDITOR’S PICKS, INTERNATIONAL
on 14 JANUARY 2025
ASTANA – Kazakh President Kassym-Jomart Tokayev highlighted the pressing realities of global climate change, desertification, extreme weather events, biodiversity loss, water scarcity, and food insecurity in his address, named Toward a New Development Paradigm: Resilience, Growth and Sustainability, at the Abu Dhabi Sustainability Week (ADSW) Summit on Jan. 14.

President Tokayev Focuses on New Development Paradigm at Abu Dhabi Sustainability Week Summit. Photo credit: Akorda
These challenges are further exacerbated by rising geopolitical tensions and disrupted supply chains, creating a pessimistic macroeconomic outlook. The World Bank’s forecast for the next five years anticipates the weakest global economic growth in three decades. In this context, Kazakhstan plans to focus on digitalization and artificial intelligence (AI), big infrastructure projects, and nuclear energy.
According to the President, globally, energy systems account for 75% of greenhouse gas emissions and 10% of biodiversity loss, making it imperative for international partners, including major energy companies such as Masdar, Total, and Eni, to invest in green energy projects. The abovementioned firms pledged 43 gigawatts of green energy projects in Kazakhstan.
Tokayev spoke about the construction of the country’s first nuclear power plant, following a nationwide referendum, which marked a significant step toward national sustainable energy development.
“Kazakhstan also seeks to secure a diversified supply of critical raw materials for world markets. These materials are indispensable to achieving the world’s net zero targets,” he stressed.
Transport infrastructure
As a leading transit hub in Eurasia, Kazakhstan sees transit and transport as essential prerequisites for sustainable development, thus investing heavily in transportation infrastructure. To further enhance connectivity, the country is committed to developing the Trans-Caspian International Transport Route and the North-South Transport Corridor, while also playing a pivotal role in the Belt and Road Initiative.
Central Asia’s increasing vulnerability to global warming, with regional temperatures rising faster than the global average, poses threats to ecosystems, livelihoods, and food security. The President underscored the urgent need for climate adaptation strategies, including early warning systems, improved water and land management, the modernization of irrigation systems, the establishment of effective water management agreements, as well as utilizing AI, satellite monitoring, and other digital tools.
Food security
Food insecurity also demands urgent attention, with Kazakhstan playing a significant role as an exporter of wheat and flour. Tokayev reiterated the country’s commitment to advancing sustainable agricultural practices and technologies to ensure a stable global food supply.
To confront these challenges, the President stressed the need for a new development paradigm rooted in resilience, equity, and sustainability. He outlined a holistic framework built on three critical pillars: green financing, which “must increase dramatically,” enhanced international cooperation on technology transfer, technical support, and scientific research, and a synergistic relationship between climate priorities, economic development, and AI. By 2030, it is expected to contribute over 16% of global GDP.
“This underscores the importance of a flexible and tailored approach to support the different sustainability goals of nations. The challenges we face are immense, but so are the opportunities. Now more than ever, we must unite and cooperate practically, effectively, and with impact,” Tokayev concluded.
İlginizi Çekebilir