Merkel ve Seehofer, saatler süren göç müzakerelerinden sonra uzlașmayı başardı
HABERAlmanya’da iktidar ortağı kardeş partiler Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) ve Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) mülteci krizi konusunda yine fikir ayrılığı yaşasalarda saatler süren göç müzakerelerinden sonra anlaşmayı bașardılar. Ayrıca, İçişleri Bakanı Horst Seehofer (CSU) görevinden istifa etmeyeceğini, açıkladı. Avusturya sınırında yeni "transit merkezleri" kurulacaktır.
Bruxelles Korner
Zehra Özer
Almanya'da son günlerde, Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı ve Başbakan Angela Merkel ile Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı ve İçişleri Bakanı Horst Seehofer arasında sığınmacı ve iltica konularının çözümüne ilişkin yaşanan görüş ayrılığı koalisyonun geleceğini önemli ölçüde etkileyeceği görünüyordu. Seehofer'in, başka bir AB ülkesinde önceden kayıt altına alınan, Almanya'da daha önce iltica talebi reddedilen veya belgeleri olmayan sığınmacıların ülke sınırlarından geri çevrilmelerini öngören planına karşı çıkan Merkel, bu konuyu tek taraflı değil de, AB ülkeleriyle birlikte çözmek istediğini duyurmuștu.
Seehofer geçtiğimiz Pazar günü, Merkel ile bir anlașmaya varamadığında İçişleri Bakanı görevinden istifa etmekle tehdit etti. Seehofer'ın istifası, Alman hükümetinin koalisyonunun düşmesine neden olurdu, çünkü CSU olmadan Merkel'in koalisyonu artık çoğunluk olmayacaktı.
Seehofer daha önce de belirttiği gibi, sığınmacıların başka bir AB ülkesinde kayıdı bulunması halinde sınırlara geri göndermek istiyor. Merkel onunla aynı fikirde olmadığını belirterek göç sorununun Avrupa düzeyinde ele alınması gerektiğine inanıyor. CDU ve CSU’nin konuya çözüm bulmak ve uzlaşmaya varmak amacıyla dün gece Başbakanlık binasında saatlerce görüştüğü bildirildi.
Transit merkezleri
Varılan anlaşmaya göre, sınır bölgesinde sığınmacılar için geçiş ve transit merkezleri kurulacağına karar verildi. Orada, göçmenlerin başka bir Avrupa ülkesinde bir iltica prosedürü olup olmadığı araştırılacaktır. Böylelikle mültecilerin Almanya'ya girmeleri "önlenmiș" olacaktır. Merkel, transit merkezindeki prosedürlerin hızlı bir șekilde yürütüleceğini söyledi.
Multeciler başka bir AB ülkesine kayıtlıysa, o ülkeye geri gönderilecektir. Almanya bu ülkelerle ilk önce bir anlaşma sağlamak zorundadır. Merkel, "Bu şekilde AB’nin ortaklık ruhunu korumuș olacağız. Ağır müzakerelerden ve zor günlerden sonra iyi bir uzlaşma sağlamayı bașardık" dedi.
Diğer AB ülkeleriyle gerekli anlașmanın ne zaman sağlanacağı henüz bilinmiyor.
Avusturya'ya bağlı
Seehofer, "CDU ve CSU arasındaki uzun süreli tartışmalardan sonra, gelecekte Almanya ile Avusturya sınırında yasadışı göçünü nasıl önleyebileceğimiz konusunda bir anlaşmaya vardık. Anlaşma "açık ve sürdürülebilir bir anlaşmadır" dedi.
Fakat anlaşmanın başarısı büyük ölçüde Avusturya'ya da bağlıdır. Alman basınında yer alan anlaşmaya göre, diğer AB ülkelerinin sığınmacıları geri almayı reddettiği durumunda, Alman-Avusturya sınırındaki geri göndermelerin Avusturya Cumhuriyetinin anlaşmasına göre gerçekleşeceğini, belirtti. Avusturya ile gerekli olan anlaşma da henüz sağlanmadı.
İlginizi Çekebilir