Özellikle çocukları etkileyen unutulan ölümcül hastalık yeniden ortaya çıktı
HABERHalk arasında kuşpalazı olarak da bilinen difteri hastalığı dünya’da neredeyse tamamen kaybolmaya yüz tutmuşken Bangladeş'te birkaç haftadır yeniden ortaya çıktı. Salgın hastalık, özellikle Myanmar Arakanlıların mülteci kamplarındaki çocukları etkiliyor.
Bruxelles Korner
Zehra Özer
Difteri hastalığı Myanmar'daki şiddet olaylarından kaçarak Bangladeş'e sığınan binlerce Arakanlı Müslümanların (Rohingya), zor şartlar altında yaşam savaşı verdikleri mülteci kamplarında yeniden ortaya çıktı. Yeterli gıda ve temiz suyun bulunmadığı kamptaki koşullardan özellikle çocuklar ve yaşlılar kötü etkileniyor.
Myanmar'ın Müslüman azınlığını temsil eden Arakanlılar onlarca yıldır ezildiler. Şiddet, tecavüz ve infazlar olaylarına maruz kalmaları yüzünden yüz binlerce Arakanlı son yıllarda ülkeyi terk etti. Arakanlıların komşu ülke Bangladeş'te sığındıkları mülteci kamplarında difteri hastalığı hijyen eksikliği nedeniyle yeniden ortaya çıktığı duyurusu yapıldı.
Difteri hastalığı geçmişte büyük salgınlara sebep olmuş, günümüzde etkin aşılama çalışmalarıyla kontrol altına alınmış ciddi enfeksiyon hastalıklarından biridir. Ne yazık ki Arakanlılar sağlık hizmetlerine erişemiyorlar, bu da onları hastalığın yeni bir hedefi haline getiriyor. Halk arasında Kuşpalazı olarak bilinen hastalık. Başta hafif boğaz ağrısıyla başlar, bademciklerde oluşan gri-beyaz bir tabaka meydana gelir daha sonra solunum bozukluğu, kalp rahatsızlıkları ve sinir sistemi hasarlarına sebep olabilir Genellikle kış aylarında daha fazla görülen hastalık iki yaşından küçük çocuklarda bademcik yapısının çocukta oluşmaması sebebi yüzünden burun ve yaralarda yerleşir. Hastalığın tipik yerleşim yeri bademcik ve lenf dokusudur. Fakat burunda gırtlakta, kulakta, deride de görüle bilir.
Doktorlar şu ana kadar difteri hastalığı ile karşı karşıya kalmadı
Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, birkaç hafta içinde 3.600'den fazla Arakanlı, difteri hastalığına bulaştı. Hastalık kampta şu ana kadar en az 30 kişinin ölümüne neden oldu. Hastalık dünya’da hemen hemen unutulmaya yüz tutuğundan, doktorlar tedavisi konusunda çok az deneyime sahipler. Doktorların çoğu difteri ile ilk kez karşı karşıya kaldı. Bu arada doktorlar salgını azaltmak için mümkün olduğunca çok çocuk aşılamaya çalışıyorlar. Bir ay içinde 320.000 çocuk aşılandı.
Yıllardır savaşa maruz kalan Yemen'de de difteri salgınının patlak verdiği ifade edildi. Yemen’de de az 48 kişi hayatını kaybettiği duyurusu yapıldı.
İlginizi Çekebilir