© © 2024 S-B-E Ltd

Rusya, Eurovision 2017'yi boykot etmeyi düşünüyor

Rusya gelecek yıl ki Ukrayna'nın başkenti Kiev'de gerçekleşecek olan Eurovision Şarkı Yarışmasına katılıp katılmayacağına henüz karar veremedi. Kremlin, şarkıcı Jamala’nın yarışmayı kazandığı için ve yarışmada söylediği sarkısı '1944' ile, Sovyet diktatörü Josef Stalin tarafından Kırım’da Kırım Tatarları'nın sürgün edilmesine atıfta bulunduğu için, çok kızgın.

Bruxelles Korner

Zehra Özer

 

Kremlin sözcüsü Peskov Dmitiri göre konu hakkında konuşmak için henüz çok erken. Gelecek yıl Rusya’nın yıllık şarkı festivaline katılmayı reddetmesi gerekiyor mu? sorusunu soran gazeteciye, '' Kılıçın düştüğü anı bekleyin," dedi.    

Geçen Cumartesi Eurovision finali her zamankinden daha fazla politize edildi - Ukraynanın kazanması Rusya'da bir öfke dalgasına neden oldu. Kırım Tatar şarkıcı Jamala şarkısını, 1944 yılında Sovyetler Birliği lideri Stalin'in emriyle, insanların sürgün edilmesine değinerek seslendirdi. Moskova daha yarışmanın final öncesinde Jamala’nın şarkısını 'çok fazla siyasi' olarak nitelendirmişti,  çünkü şarkı aynı zamanda 2014 yılında Kırım'ın Rusya tarafından ilhak edilmesine değiniyordu, ve yasaklanmasını  talep etmişti.   

Mesaj
Ancak organizatörler farklı düşündüler  ve böylece Jamala'ya şarkısını söylemesi için izin verildi. Jamala zaten, daha önceden verdigi bir röportajda, onu şarkısının gerçekten bir siyasi mesaj olduğunu belirtmişti. Organizatörlerin aslında söndürmeye çalıştığı yangın böylece alevlendi.

Çatırtılı geçen finalde izleyicilerin SMS oyları, son kalan Ukrayna ve Rusya'nın dağılımında kaldı. Birçok ülkede jüriler, Ukrayna’yı  zaten Rusya’dan üste çıkarmışlardı bile ve 'halk arası' oylamalar sayesinde Jamala  son anda Rus adayı Sergej Lazarev’in aldığı 491 puanını geçerek 531 puan ile yarışmayı kazandı.

Hemen yarışmanın ardından Rusya'da eleştiri fırtınası koptu ve hem medyada hemde sosyal medyada komplo teorileri havada uçuştu. Rus parlamento üyesi  Jelena Drapeko, Rusya'nın yenilgisini ülkeye karşı yürütülen 'bilgi savaşı' na bağladı. 

Demonize (Şeytanlaştırılma)
"Biz Rusya'nın genel anlamda demonize edildiğinden bahsediyoruz, bizde olan her şeyin dışarıya kötü yansıtılmasından, bizim sporcularımızın doping kullanmasından ve uçaklarımızın hava sahasını ihlal etmesinden bahsediyoruz, '' dedi Drapeko TASS Rus haber ajansına." Bütün herşey şu anda daha net anlaşılıyor,'' dedi. Kırım Başbakan Yardımcısı Pazartesi Jamala'ya Rus vatandaşlığını teklif etti ve  Karadeniz'deki yarımada'ya  geri dönmesi için davet etti.  

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER