© © 2025 S-B-E Ltd

Rusya'nın askeri müdahalesi birçok Avrupa ülkesinde protesto edildi

Rusya'nın askeri müdahalesi birçok Avrupa ülkesinde protesto edildi

Rusya'da 'savaşa hayır' gösterileri yapılıyor

Rusya'nın başkenti Moskova'da, ülkenin 2. büyük kenti St. Petersburg ve önde gelen diğer şehirlerde, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kararıyla Ukrayna'ya gerçekleştirilen askeri operasyon protesto edildi.

Ruslan Rehimov   |24.02.2022

Fotoğraf: Sergei Mihailicenko/AA
 

    

Moskova

❮❯

Rusya'da savaş karşıtı gösteri

Meydanlarda toplananlar savaş karşıtı pankartlar açtı ve sloganlar attı. Gösterilerde Devlet Başkanı Putin aleyhine de slogan atıldı.

Bazı gösterilerde polisle protestocular arasında arbede yaşandı ve göstericilerden gözaltına alınanlar oldu.

Donbas krizi ve Rusya’nın askeri müdahalesi

Ukrayna’da 2014’teki Meydan olaylarının ardından, Batı yanlısı bir hükümet yönetime geldi ve Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ülkeden kaçtı. Rusya, Kırım’ı yasa dışı şekilde ilhak etti. Ukrayna’da Rus etnik kökene sahip nüfusun yoğun olarak yaşadığı Donetsk ve Luhansk bölgelerinde ayrılıkçılar sözde yönetimler ilan etti. Rusya’nın desteklediği ayrılıkçı güçlerle Ukrayna ordusu arasında kanlı çatışmalar yaşandı. Batılı güçlerin Moskova nezdinde devreye girmesiyle 2014 ve 2015’te Minsk Anlaşmaları imzalandı. Ancak ateşkes ihlalleri sürdü. Şubat ayı itibarıyla çatışmalarda yaklaşık 14 bin kişi hayatını kaybetti.

Rusya, 2021 yılı sonlarında Ukrayna sınırında on binlerce asker konuşlandırmaya başlayarak dikkatleri üzerine çekti. ABD, Rusya’nın işgale hazırlandığını yinelerken Rusya bunu reddetti. Batılı ülkeler Rusya’yı yaptırımlar uygulamakla tehdit ederken Moskova yönetimi, Donbas’taki ayrılıkçı yönetimleri tanıdı ve 24 Şubat’ta Ukrayna topraklarına askeri harekat başlattı.

 

 

 

Rus lider Vladimir Putin, amaçlarının, “Kiev tarafından soykırıma maruz kalan insanları korumak, Ukrayna’yı Nazizm'den ve militarizmden arındırmak” olduğunu savunarak Ukrayna ordusuna silah bırakma çağrısı yaptı.

 

 

Rusya'nın askeri müdahalesi birçok Avrupa ülkesinde protesto edildi

Hollanda, Yunanistan, Belçika, İtalya, Bulgaristan, Karadağ, Hırvatistan, İngiltere ve Sırbistan'da göstericiler Ukrayna'ya yardım edilmesini ve savaşın durmasını istedi.

Ekip   |24.02.2022


 

    

Ankara

❮❯

Hırvatistan'ın Başkenti Zagreb’te Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesi protesto edildi

Rusya'nın Ukrayna topraklarına askeri müdahalesi Hollanda, Yunanistan, Belçika, İtalya, Bulgaristan, Karadağ, Hırvatistan, İngiltere ve Sırbistan'da protesto edildi.

Amsterdam'ın Dam meydanında öğle saatlerinde toplanan küçük bir grup, Rusya'nın Ukrayna saldırısına tepki gösterdi.

"Savaşa hayır", "Rusya evine dön", "Ukrayna kalkan değil", "Yardım edin", "Putin'i durdurun" yazılı pankartlar ve Ukrayna bayrakları taşıyan göstericiler, "Savaş'ı durdurun" sloganları attı.

Lahey'de yaşayan bir grup Ukraynalı da ellerinde bayraklar ve "Savaşa hayır" yazılı pankartlarıyla Rusya'nın Lahey'deki Büyükelçiliği binası önünde eylem yaptı.

Lahey'deki Hollanda parlamentosu önünde toplanan bir başka grup da Hollanda hükümeti ve AB'den Ukrayna'ya yardım etmesini istedi.

Yunanistan'ın başkenti Atina'da da Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi Ukrayna vatandaşları tarafından protesto edildi.

Onlarca kişi, başkentin merkezinde Monastiraki Meydanı'da bir araya geldi.

Ukrayna bayrakları taşıyan göstericiler, "Putin'e hayır", "Ülkem işgal altında", "Savaşı başlatan Rusya. Ukrayna'ın birçok yeri saldırı altında", "Savaşı durdurun" yazılı dövizler taşıdı.

Marina isimli bir gösterici, AA muhabirine, "Putin Ukrayna gibi barışçıl bir ülkeye saldırı başlattı. Şu an hepimiz şok içindeyiz. Bu yaşananlara hala inanmakta zorluk çekiyoruz. Şimdi ihtiyacımız olan tek şey, tüm dünyanın Ukrayna ile dayanışma halinde olması. Putin, şu an bağımsız bir ülkeyi işgal etmek istiyor." dedi.

İsmini vermek istemeyen bir gösterici de Ukrayna'da yaşayan akrabalarının hayatlarından endişe ettiğini belirterek, "2022 yılında bu tür olayların yaşandığına hala inanamıyorum. Bizler barış içinde yaşamak isteyen bir ülkeyiz. Tüm dünya, savaşın sonlanması için birlik olmalı. Bu savaşın durdurulması lazım." diye konuştu.

Belçika'nın başkenti Brüksel'de de Avrupa Birliği kurumlarının bulunduğu Schuman Meydanı'nda bir araya gelen göstericiler, saldırıları kınadı ve savaşın bir an önce sona ermesi çağrısında bulundu.

AB liderlerini barış ve diyalog için gerekeni yapmaya davet eden göstericiler, akşam saatlerinde gerçekleştirilecek olağanüstü AB liderleri zirvesinden bu yönde bir karar çıkmasını beklediklerini söylediler.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı İtalya'da da protesto edildi.

Başkent Roma'da Rusya Büyükelçiliği'nin bulunduğu Castro Pretorio semtinde toplanan yaklaşık bin kişi, ellerinde Ukrayna ve Gürcistan bayraklarıyla protesto gösterisi düzenledi. Roma'daki protestoya bazı siyasi partilerin destek verdiği görüldü.

Ülkenin ikinci büyük kenti Milano'da da müdahale haberi sonrasında sabah saatlerinde Rusya'nın Milano Başkonsolosluğu önünde Ukrayna vatandaşı bir grup toplandı.

Ukraynalıların ellerinde Ukrayna bayrağının yanı sıra "Savaşı durdurun", "Savaşa hayır" yazılı dövizler taşıdıkları görüldü.

Bulgaristan'da da başkent Sofya'da Rusya Büyükelçiliği önünde çoğu Ukraynalı yüzlerce kişi Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını protesto etti.

"Putin'i durdurun" ve "Savaşı Durdurun" sloganlarının atıldığı protestoda göstericiler Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in son 20 yıldır istilacı bir politika yürüttüğünü savundu.

Rusya'nın Varna Başkonsolosluğu önünde düzenlenen diğer bir protestoda da Rusya'nın askeri operasyonuna son verilmesi istendi.

Karadağ, Hırvatistan ve Sırbistan da benzer gösterilere sahne oldu.

Karadağ'ın başkenti Podgorica'daki Ukrayna vatandaşları da Rusya Büyükelçiliği önünde protesto gösterisi düzenledi. Ukrayna ve Karadağ bayrakları taşıyan göstericileri, polis güvenlik kordonuna aldı.

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de Rusya Büyükelçiliği önünde düzenlenen gösteride "Zafer Ukrayna'nındır" sloganları atıldı ve Ukrayna milli marşı okundu.

Protestocular, Ukrayna bayraklarının yanı sıra İngilizce ve Ukraynaca yazılmış pankartlar taşıdı.

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da İnsan Hakları Gençlik Girişimi ve Sırbistan Yeşil Gençliği üyeleri ve aktivistler, Rusya Büyükelçiliği önünde toplandı.

Protestocular, Ukrayna bayrağı ile "Her şeyden önce barış","Rus saldırganlığını durdur" yazılı pankartlar açtı.

Almanya ve İspanya'da da benzer gösteriler düzenlenmişti.

Rusya'nın Madrid Büyükelçiliği önünde toplanan bir grup Ukraynalı eylem yapmıştı.

Berlin'de Brandenburg Kapısı'nın önünde toplanan yüzlerce kişi, Ukrayna'ya destek sloganları atmıştı.

Köln kentinde de Neumarkt Meydanı'nda toplanan yaklaşık bin gösterici, ellerinde Ukrayna, Belarus, Türk, Alman ve Kırım Tatar bayraklarıyla saldırılardan dolayı Rusya'yı protesto etti.

İngiltere'nin başkenti Londra'da da binlerce kişi Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını protesto etti.

Başbakanlık Ofisi 10 Numara'nın önünde toplanan savaş karşıtları ve İngiltere'de yaşayan Ukraynalılar, ellerinde "Putin'i cezalandırın, Ukrayna'yı değil", "Putin'i durdurun, savaşı durdurun", "Ukrayna’yı destekleyin" yazılı pankartlar taşıdı.

İngiltere hükümetine ve uluslararası kuruluşlara, "Rusya'ya yaptırım uygulanması" çağrısında bulunan göstericiler, Ukrayna ve İngiltere bayrakları taşıdı.

Protesto sırasında bazı göstericilerin göz yaşlarına hakim olamadığı ve Anadolu Ajansı (AA) foto muhabiri Wolfgang Schwan'ın çektiği, Harkiv kentinde düzenlenen hava saldırısında yaralanan bir sivilin fotoğrafını taşıdığı görüldü.

Öte yandan, Başbakanlık Ofisi 10 Numara, Ukrayna'ya destek için ülkenin bayraklarında yer alan mavi ve sarı renkte ışıklarla aydınlatıldı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER