© © 2024 S-B-E Ltd

Son günlerde Belçika, Avrupa'da yasaklanan bu dezenfektan nedeniyle birkaç gıda ürünü geri çağırma kaydetti.

Son günlerde Belçika, Avrupa'da yasaklanan bu dezenfektan nedeniyle birkaç gıda ürünü geri çağırma kaydetti.

"Kansere neden olabilen" ürünler geri çağrıldı

Son günlerde Belçika, Avrupa'da yasaklanan bu dezenfektan nedeniyle birkaç gıda ürünü geri çağırma kaydetti.

Dondurmalar (Mars, La Laitière, Carrefour, Cora ...), soslar (La William, Bicky), peynir serpme (Kiri, Grandeur Nature) ... Belçika Federal Gıda Güvenliği Ajansı (Afsca) tarafından son zamanlarda ürün geri çağırmaları arttı . Elliden fazla ürün (Haziran ayının sonundan beri) Avrupa Birliği'nde yasaklanmış bir madde içeriyor: ( Ethylene oxide ) maddesi) Küf varlığını önlemek ve salmonella riskini azaltmak için dezenfektan olarak kullanılır. Pestisit olarak, dezenfektan fümigasyonu ile önleyici tedavi olarak uygulanır. Ancak bu madde Avrupa Birliği'nde 1991 yılından beri pestisit olarak, 2011 yılından itibaren ise gıda ve yemlerin korunmasına yönelik bir ürün olarak kullanımı yasaklanmıştır.

"Bütün Avrupa ülkelerini etkileyen bu sorunun kaynağında, Hindistan'dan ithal edilen susam tohumları partilerinin analizinin ardından Afsca tarafından başlatılan ve bu madde için maksimum kalıntı limitinin olduğunu gösteren uyarıdır (2020 ortası, Editörün notu). O zamandan beri, analizler genişletildi ve susam bazlı ürünlere ek olarak, diğer 'baharat' türü ürünler de aynı nedenle geri çağrıldı”, diye açıklıyor Afsca.

Buna ek olarak, Temmuz ayında Avrupa Komisyonu, etilen oksitle kontamine olmuş ürünlerin, pestisit tespit edildiği takdirde avrupa pazarından çekilmesi gerektiğine karar verdi.

Belçika ve Danimarka "önlemleri tam olarak uygulayacak olsa da, iki ülkenin izin verilen maksimum sınırın üzerinde bir kimyasal içeren bir ham madde ile üretilen gıdaların sistematik olarak geri çağrılması konusunda endişelerini dile getirdiğini" söyledi.

Sağlık düzeyinde, gazlı dezenfektan kanserojen, mutajenik ve reprotoksik ajan olarak sınıflandırılır. "Son derece yanıcı" ve "zehirli" bir gaz olan etilen oksit, Fransız Araştırma ve Güvenlik Enstitüsü (INRS) tarafından oluşturulan toksikolojik profile göre "kansere neden olabilir" ve "genetik anormalliklere" neden olabilir.

Afsca, kendi adına, "uzun vadede ve yüksek dozlarda, etilen oksidin kanserojen olabileceğini, ancak daha küçük miktarlarda herhangi bir akut tehlikenin söz konusu olmadığını belirtti.

Duran Kadir

 

LISTE :

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER