© © 2025 S-B-E Ltd

Temel Gelir Araştırması: 'Eşitsizliği düşürsede temel gelirin getirilmesi yoksulluğu artırır'

Bir ülke'de temel gelirin getirilmesi yoksulluğun artmasına neden olur, çünkü para en çok ihtiyacı olan kişilere ulaşmaz. Bu yanıt Anvers Üniversitesi tarafından Hollanda'nın temel gelir sistemini getirmeyi düșünmesine yönelik yapılan araştırmanın sonucudur.

Bruxelles Korner

Zehra Özer

 

Temel Gelir yani Basic Income modelinin temeli, insanlara hayatlarını asgari ölçüde sürdürebilmeleri için düzenli olarak karşılıksız para verilmesine dayanıyor.

Bu araştırma Ekonomist Ive Marx tarafından Kuzey komşularımız için yapıldı. Anvers üniversitesi ekibi, 18 ve 64 yaş arasındaki tüm yetișkinlere aylık 700 avro’luk ve reșit olmayanlara 165 avro’luk bir temel gelirin getirilmesini simüle etti (Hollanda'nın düșündüğü garantili asgari gelir).

Böyle bir sistemin getirilmesi çok pahalıdır ve 94 milyar avrodan fazlasına mal olur. Bunun maliyetini karșılayabilmek için birçok sosyal yardım ödeneklerinin ortadan kalkması ve vergilerin hızla yükselmesi gerekir. Anlınması gerekilen tüm bu önlemlerden dolayı,  18-64 yaş grubundakilerin 4/3’ü net gelirinin bir kısmını kaybeder. Hatta yüzde 30'u gelirlerinin 10/1'inden fazlasını kaybeder.

"Büyük çılgınlık"

Temel gelir yoluyla yeni bir dağılım sisteminin getirilmesi, eşitsizliği azaltsada yoksulluğu artırdığını göstermektedir. Hatta 3 puan oranı artar. “Araștırmamdan elde ettiğim olumsuz sonuç düşündüğümden daha kötü çıktı” diyor Marx. "Hollanda'da temel gelirin getirilmesi büyük bir çılgınlık olur."

Belçika da iyi gelişmiş bir sosyal koruma sistemine sahip olduğundan, ekonomist olumsuz sonucun Belçika için de geçerli olacağına inanıyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER