© © 2025 S-B-E Ltd

Türkiye’nin ilk kez üstlendiği Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD)

Türkiye’nin ilk kez üstlendiği Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD)

Türkiye’nin ilk kez üstlendiği Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) Yürütme Kurulu Dönem Başkanlığı kapsamında Brüksel’de Türkiye dönem başkanlığı programının tanıtıldığı bir etkinlik gerçekleştirildi

Avrupa Birliği Nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakcı ve Göç İdaresi Başkanı Dr. Savaş Ünlü’nün ev sahipliği yaptığı TOBB Brüksel Ofisi’ndeki etkinliğe, Avrupa Komisyonu Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Komiseri Oliver Varhelyi, ICMPD Genel Direktörü Michael Spindelegger, Avrupa Parlamentosu Üyeleri ile AB ve ICMPD üyesi ülkelerin Daimi Temsilcileri, AB kurumları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Türkiye’nin göç yönetimine bakışının ve ICMPD Yürütme Kurulu Dönem Başkanlığı önceliklerinin anlatıldığı bir oturumla başlayan etkinlikte açılış konuşmasını yapan Büyükelçi Faruk Kaymakcı, düzensiz göçün dünyanın ve Avrupa’nın ortak sınaması olduğunu, düzensiz göç yönetiminin bütüncül bir çözüm gerektirdiğini, kaynak ülkeler, geçiş ülkeleri ve hedef ülkelere yönelik bütüncül, adil sorumluluk ve külfet paylaşımına bir dayalı stratejiye gerek olduğunu, Avrupa temelinde işbirliği için ise, çabaların AB sınırlarında değil, Avrupa’nın doğu ve güneydoğu sınırını oluşturan Türkiye-İran-Irak-Suriye sınırından itibaren başlaması gerektiğini vurguladı. Bugüne kadar Suriye’ye 560 bin civarında gönüllü dönüşün olduğunu vurgulayan Kaymakcı, AB ile AB adayı Türkiye’nin gönüllü, güvenli ve onurlu dönüşü teşvik eden ve kolaylaştıran ortak politikalar ve çabalar göstermesinin 18 Mart Mutabakatının da bir gereği olduğunu hatırlattı.

Oturumda konuşan Göç İdaresi Başkanı Dr. Savaş Ünlü ise yaptığı konuşmada, Türkiye’nin ilk kez üstlenmiş olduğu ve “Kalıcı Çözümler için Kaynak Ülkelere Odaklanmak” temasının işleneceği ICMPD Yürütme Kurulu Dönem Başkanlığı önceliklerine değinerek Türkiye’nin düzensiz göçle mücadelesini anlattı. Düzensiz göçle mücadelede kalıcı çözüm olarak kaynak ülkelere odaklanılması ve iş birliklerinin artırılması gerektiğini belirten Ünlü, düzensiz göçle mücadelenin ana unsurlardan biri olarak sınır güvenliği tedbirlerinin güçlendirilmesi, ülke içinde etkin yakalama ve geri gönderme kapasitesinin artırılmasına yönelik desteğin artarak devam etmesi gerektiğine vurgu yaptı. Suriye’nin kuzeyinde oluşturulan güvenli bölgelerde yürütülen çalışmalara da değinen Başkan Ünlü, önümüzdeki dönemde hedeflenen 1 milyon Suriyelinin gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüşüne yönelik atılan adımları paylaştı.

 

- Şengen vizesi sorunu

İKV Başkanı Zeytinoğlu da göçün AB-Türkiye ilişkilerinde önemli bir yer tuttuğunu, diğer unsurlardan ayrı ele alınamayacağını söyledi.

Zeytinoğlu AB ile Türkiye arasındaki pozitif gündemin bire bir ilişkilere yatırım yapılmasını da içerdiğine ancak son dönemde Erasmus öğrencileri de dahil olmak üzere Türk vatandaşlarının Şengen vizesi dahi almakta zorlandığına dikkati çekti.

Etkinlik Avrupa Birliği Nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakcı ve Göç İdaresi Başkanı Dr. Savaş Ünlü’nün ev sahipliğinde düzenlenen resepsiyon ile sona ermiştir.

https://youtu.be/0p7SNXe4wHE

 

BRÜKSEL - AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Varhelyi, Türkiye ile yeni dönemdeki ilişkilere dair mesajlar verdi

- AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi'nin açıklaması

AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Varhelyi, Türkiye ile yeni dönemdeki ilişkilere dair mesajlar verdi:

- "Türkiye'nin aday ülke, önemli bir bölgesel ortak, kilit bir NATO müttefiki ve Ukrayna ile Rusya arasında arabulucu olarak buna önemli katkı sağlamaya devam edeceğinden eminiz. Türkiye, Karadeniz Tahıl Girişimi aracılığıyla küresel gıda güvenliğinde çok önemli bir rol oynadı. Bu girişimin devam etmesini umuyoruz"

- "Önümüzdeki dönemde AB, ortaklığımızın mevcut görünümünü görüşmek üzere yeni Türk hükümeti ile temasa geçecek"

- "Türkiye'nin özellikle doğu ve güney sınırları boyunca karşı karşıya olduğu önemli göç baskısının da farkındayız. Türkiye'deki mültecilere ve ev sahibi topluluklara önemli ölçüde yardım etmeyi sürdürmeye kararlıyız"

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi, AB'nin Türkiye ile yeni dönemde işbirliğini geliştirmeye ve göç konusunda destek vermeye kararlı olduğunu bildirdi.

Varhelyi, Türkiye'nin AB Daimi Temsilciliği tarafından Brüksel'deki TOBB ofisinde düzenlenen göç yönetimi alanında AB-Türkiye ilişkileri, mevcut eğilimler, gelecek perspektifleri ve ortak zorluklarla ilgili yüksek düzeyli panelde konuştu.

Konuşmasına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı seçim zaferi nedeniyle tebrik ederek başlayan Varhelyi, AB'nin gelecek yıllarda Türkiye'deki yeni hükümetle çalışmaya dair büyük umutları olduğunu söyledi.

AB'nin, süregelen tüm zorluklara rağmen Türkiye ile stratejik ilişkiler kurmaya devam etmeyi sabırsızlıkla beklediğini dile getiren Varhelyi, "Elbette bu ilişki, her zaman olduğu gibi hem bizim hem de Türkiye için tarihi bir öneme sahip olmuştur ve olmaya devam edecektir. Birbirimize bağımlıyız ve bence bu asla unutmamamız gereken çok önemli bir sağduyu. Ortak refahımız ve istikrarımız için birbirimize ihtiyacımız var. Halkımızın menfaati için birbirimize ihtiyacımız var. Bunun için elbette işbirliği temelinde ve karşılıklı yarar sağlayan ilişkilere ve ortaklıklara ihtiyacımız var. Tabii ki; ekonomilerimiz ve toplumlarımız için muazzam jeopolitik zorlukların olduğu bir dönemde istikrarlı ve güvenli bir Doğu Akdeniz bölgesine ihtiyacımız var. Bu her zamankinden daha önemli." ifadelerini kullandı.

Varhelyi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'nin aday ülke, önemli bir bölgesel ortak, kilit bir NATO müttefiki ve Ukrayna ile Rusya arasında arabulucu olarak buna önemli katkı sağlamaya devam edeceğinden eminiz. Türkiye, Karadeniz Tahıl Girişimi aracılığıyla küresel gıda güvenliğinde çok önemli bir rol oynadı. Bu girişimin devam etmesini umuyoruz.

Güvenilir ve öngörülebilir bir ortak olarak kalmaya devam edeceğimiz konusunda Türk diplomasisinin çabalarına güveniyoruz. Ortaya çıkan yeni fırsatları değerlendirmek istiyoruz. Ortaklık içinde ortak zorluklara birlikte yanıt verme konusunda yapıcı olmak istiyoruz. Önümüzdeki dönemde AB, ortaklığımızın mevcut görünümünü görüşmek üzere yeni Türk hükümeti ile temasa geçecek."

- Göç konusu

Varhelyi, göç konusunun önemli bir sınama olduğunu vurgulayarak, AB'nin taahhütlerini yerine getirmesinin, Türkiye gibi hem siyasi, hem mali hem de operasyonel açıdan ortaklığının somut sonuçlar vermesi gerektiğinin altını çizdi.

AB'nin dünyadaki en büyük mülteci nüfusa ev sahipliği yapan Türkiye'yi desteklemeye devam edeceğini vurgulayan Varhelyi, "AB Türkiye'yi destekleme taahhüdünü sürdürüyor." dedi.

Varhelyi, Türkiye ile AB arasında 18 Mart 2016'da imzalanan göç ve sığınmacılar konulu mutabakatın önemli sonuçlar verdiğini belirterek, "Bu nedenle, bu mutabakatın uygulanmasına bağlı kalacağız. Çabaların devam edeceği konusunda Türkiye'ye güveniyoruz." dedi.

AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Varhelyi, şunları aktardı:

"Türkiye'nin özellikle doğu ve güney sınırları boyunca karşı karşıya olduğu önemli göç baskısının da farkındayız. Türkiye'deki mültecilere ve ev sahibi topluluklara önemli ölçüde yardım etmeyi sürdürmeye kararlıyız."

Varhelyi, bu yardımların, sahadaki mevcut gerçeklere uygun şekilde ve düzeyde olacağını, Türkiye ile istişare halinde planlanacağını kaydetti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER