Uçakta türbülanstan korkan yolculara yardımcı olabilecek ipuçları
HABERÇoğumuzda uçma korkusu diye bir şey vardır ama şunu kabul edelim ki: Uçak yolculukları sırasında yaşanmasından en çok korkulan durumlardan biri türbülansdır.
Bruxelles Korner
Zehra Özer
Hava yolculuğu sırasında içinde bulunduğumuz uçağın hava boşluğuna düşerek türbülans yaratığında kimse yüzde yüz rahat değildir. Uçağımız yukarıdan aşağıya düzensiz hareket ettiğinde gizlice için için ölürüz. Travel + Leisure sizi sakinleştirmek için bazı ipuçları verdi.
Uçmaktan korkan pekçok kişi türbülanstan korkar oysa türbülans düzensiz hava hareketidir, korkmaya gerek yoktur genellikle havadaki ısı değişimleri nedeniyle oluşur. Uçaklar türbülansa dayanacak şekilde üretilmişlerdir. Öncelikle türbülans bir emniyet sorunu değil bir rahatlık sorunudur. Türbülans rahatı bozabilir ama tehliksizdir. Korkunuzu yemek için bunu bilmenizde büyük yarar vardır.
Pratikleriniz arttıkça işler kolaylaşacaktır. Her adımda rahatlamış olmaya ve rahat nefes almaya çalışın. Eğer günlük hayatınızda kendinizi belli bir durumu hayal ederken sakin tutabilirseniz, bunu uçakta da yapabilirsiniz. Rahatlamayı öğrenmek zaman alır ancak kendinizi zorlamadan öğrenmeye çalışmakta yarar vardır.
Kaygılı düşünceler zihninize geldiğinde, dikkatinizi başka bir noktaya yöneltmek, kaygıyla başa çıkmada yardımcı olur. Mesela pembe bir fil düşünün veya bir yunus balığının size gülümsediğini veya elinize bir kalem alarak bir kağıt üzerine defalarca isminizi yazınız. Gerçekten sakinleştiğinizi fark edeceksiniz. Uçakta çevrenizde olup bitenlere dikkatinizi yöneltmek (örneğin, fotoğraf çekmek, diğer insanları gözlemlemek vb); zihinsel etkinlikte bulunmak (bulmaca çözmek vb); fiziksel etkinlikte bulunmak (çizmek, yazmak, yemek yemek vb.) dikkati başka yöne yönlendirecektir. Korkumuzun üzerine gitmek başta güç bir yavaş olabilir, ancak yeterince uğraştığımızda değişimi biz ve çevremiz görebileceğiz.
Eğer uçakta yanımızdaki kişi uçmaktan korkuyorsa, ona yardımcı olabilmek için öncelikle onun duygularını anladığımızı ifade etmemiz önemlidir. Daha sonra o kişiye destek olabilmek ve onu sakinleştirebilmek için korkusu hakkında konuşmak, sempati duyup fiziksel olarak rahatlatmaya çalışmak (sarılmak, sıvazlamak, dokunmak vb) yararlı olacaktır.
Kendimizi korktuğumuz için yargılamamak, düşüncelerimizin farkına varıp rahatlamak, işleri kolaylaştırıcı ve yapıcı adımlardır. Bizleri daha mutlu, daha verimli, kontrolün daha fazla elimizde olduğu bir yaşma daha da yakınlaştıracaktır. Korkumuzu kendi çabalarımızla aşamıyorsak, profesyonel yardıma başvurmak olgun, medeni ve sağlıklı bir davranış olacaktır.
İlginizi Çekebilir