AB, enflasyonun artmasını, büyümenin zayıflamasını bekliyor
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Rusya-Ukrayna savaşının enerji ve emtia fiyatlarını artırması nedeniyle AB genelinde ekonomik büyüme beklentisini düşürürken, enflasyon beklentisini yükseltti.
Ata Ufuk Şeker |16.05.2022
Brüksel
AB Komisyonu'nun "Avrupa Ekonomik Tahminleri 2022 İlkbahar" raporu yayımlandı.
Raporda, AB ve Avro Bölgesi ekonomisinin bu yıl yüzde 2,7, 2023'te yüzde 2,3 büyüyeceği öngörüldü.
AB Komisyonu'nun bir önceki "Kış" raporunda ise AB ekonomisinin 2022'de yüzde 4, 2023'te yüzde 2,8 büyüyeceği tahmin edilmişti. Avro Bölgesi'nin de 2022 büyümesi yüzde 4, 2023 için de yüzde 2,7 olarak belirlenmişti.
Son raporla birlikte AB ve Avro Bölgesi'nin bu yıl ve 2023 büyüme beklentileri aşağı yönlü revize edildi.
AB Komisyonu, Avro Bölgesi'ne ilişkin enflasyon beklentisini ise 2022 için yüzde 3,5'ten yüzde 6,1'e, 2023 için de yüzde 1,7'den yüzde 2,7'ye yükseltti. AB için de enflasyon öngörüsü 2022 için yüzde 3,9'dan yüzde 6,8'e, 2023 için de yüzde 1,9'dan yüzde 3,2'ye çıkarıldı.
Böylece AB Komisyonu'nun AB ve Avro Bölgesi enflasyon beklentileri, bu yıl ve 2023 için yukarı yönlü güncellendi.
AB ve Avro Bölgesi'nde çekirdek enflasyonun da bu yıl ve gelecek yıl yüzde 3'ün üzerinde seyredeceği kaydedildi.
Raporda, bu yıl Almanya'nın yüzde 1,6, Fransa'nın yüzde 3,1, İtalya'nın yüzde 2,4, İspanya'nın yüzde 4 büyüyeceği, enflasyonun bu yıl Almanya'da yüzde 6,5, Fransa'da yüzde 4,9, İtalya'da yüzde 5,9 ve İspanya'da yüzde 6,3 olacağı öngörüldü.
Belirsizlik ve risklerin Rusya-Ukrayna savaşının gelişimine bağlı olduğuna işaret edilen raporda, savaşın salgının ekonomik etkilerinden çıkılmaya başlanan bir dönemde yeni zorluklar ortaya çıkardığı kaydedildi.
Raporda, savaşın emtia fiyatları üzerinde daha fazla yukarı yönlü baskı uyguladığı ve arz kesintilerine neden olduğu, bunun büyümeye yönelik baskıyı artırdığı ifade edildi.
Savaşın enerji piyasaları üzerine etkisinin ekonomik aktivite ve enflasyon tahminine yönelik risklere neden olduğuna işaret edilen raporda, enerji arzındaki olası aksaklıkların, tedarik zincirlerinde beklenenden daha kötü sorunlara, başta gıda olmak üzere enerji dışındaki emtia fiyatlarında ilave artışların büyüme üzerinde aşağı yönlü ve fiyatlar üzerinde de yukarı yönlü baskılara yol açabileceği kaydedildi.
Raporda, Türkiye ekonomisinin 2022 yılında yüzde 2, 2023'te yüzde 3 büyüyeceği, enflasyonun bu yıl yüzde 63,1, 2023'te yüzde 54,1 olması öngörüldü.
AB, savaşın sonuçlarından çok endişeli
Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, Rusya-Ukrayna savaşının sonuçlarından çok endişe duyduğunu elektrik ve gıda fiyatlarındaki artışlar nedeniyle derin bir ekonomik krizle karşı karşıya kalınacağını söyledi.
Ata Ufuk Şeker |16.05.2022
Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Brüksel'de gerçekleştirilecek AB Dışişleri Bakanları ve AB-Kanada Ortak Bakanlar Komitesi toplantıları öncesinde basına açıklamalarda bulundu.
Rusya-Ukrayna savaşının bütün dünyadaki sonuçları konusunda "çok endişeli" olduklarına işaret eden Borrell, "Elektrik ve gıda fiyatlarındaki artışlar nedeniyle derin bir ekonomik krizle karşı karşıya kalacağız." diye konuştu.
Borrell, bu krizin uygulamaya konulan yaptırımlardan değil savaşın kendisinden kaynaklandığına dikkati çekti.
Rusya'nın Ukrayna buğdayının ülkeden çıkmasına ve pazara erişmesine engel olduğunu anlatan Borrell, bu konuların da toplantıda ele alınacağını söyledi.
Borrell, bir gazetecinin Macaristan'ın AB'nin yeni yaptırım paketine yönelik pozisyonunu sorması üzerine, "AB'nin 27 üyesi var ve hepsini ikna etmem gerekiyor." dedi.
Bazı AB ülkelerinin deniz bağlantısı olmadığını, tankerlerle petrol tedarik edemediğini ve enerji konusunda daha bağımlı olduğunu hatırlatan Borrell, bu ülkelerin diğerlerinden daha fazla sorun yaşadığını belirtti.
Borrell, bu ülkelerin petrol tedarik etmelerinin tek yolunun Rusya'dan gelen boru hatları olduğunu anımsatarak, toplantıda bu konunun da tartışılacağını, "tıkanıklığı" gidermek için ellerinden geleni yapacaklarını vurguladı.
Bazı üye ülkelerin enerji konusundaki özel durumlarının anlaşılması gerektiğini ifade eden Borrell, Rusya'ya karşı birleşik bir cephe oluşturmak için çaba gösterilmesinin önemine işaret etti.
"AB yaptırımları tek üye tarafından bloke ediliyor"
Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, AB Dışişleri Bakanları toplantısına girişte, AB'nin Rusya'ya petrolüne yaptırım uygulamasının tek bir üye tarafından bloke edildiğini söyledi.
Landsbergis, "Birliğin tamamı bir üye devlet tarafından rehin tutuluyor. Rehin alınmayı kabul edemeyiz." ifadesini kullandı.
AB Komisyonu, ay başında üye ülkelere Rusya'ya yönelik 6'ncı yaptırım paketi taslağını göndermişti.
Pakette, Rusya-Ukrayna savaşında yer alan yüksek rütbeli subaylar ve bazı kişilerin yaptırım listesine eklenmesi, Rusya'nın en büyük bankası olan Sberbank ve diğer 2 bankanın uluslararası ödeme sistemi SWIFT'ten çıkarılması, Rus devletine ait 3 kanala yayın yasağı uygulanması, Rusya'nın danışmanlık hizmetlerine erişiminin kesilmesi, Rusya'dan ham petrol tedarikinin 6 ay içinde, rafine ürün tedarikinin de yıl sonuna kadar aşamalı olarak kaldırılması yer alıyordu.
AB Komisyonu, bazı üye ülkelerin karşıt tutumu nedeniyle yaptırım paketi içeriğinde bazı değişiklikler yapmış, Macaristan, Slovakya ve Çekya'ya Rusya'dan petrol ithalatında ek süre tanımıştı.
Söz konusu tavizlere rağmen halen Macaristan ikna edilemedi.
AB yaptırımlarının yürürlüğe girmesi için üye ülkelerin oy birliği gerekiyor.
Yorum Yazın