Uçak üreticisi Airbus'ın da ana üssü olanToulouse Blagnac Havalimanı'nda yerel saatle 05.45'te sahipsiz bir çanta bulundu. Bu gelişmeler üzerine bomba imha uzmanları terminal binasına geldi. Terminal binasındaki tüm yolcu ve çalışanlar dışarıya çıkartılarak arama başlatıldı. Fransız polisi ve askeri birlikler havalimanı çevresinde güvenlik önlemi aldı.
KISA SÜRE İÇİNDE UÇUŞLAR YENİDEN BAŞLAYACAK
Toulouse Blagnac Havalimanı yetkililerinin Turkiye saati ile 09.50'de yaptığı açıklamada, şüpheli çantanın kontrol edildiği belirtilerek "Havalimanı yeniden açıldı. Kısa süre içinde uçuşlar yeniden başlayacak." denildi.
İHBAR BÜYÜK PANİK YARATTI
Uçak üreticisi Airbus'ın ana üssü olan Güney Fransa'daki Toulouse Blagnac Havalimanı bomba ihbarı nedeniyle boşaltıldı. Yerel saatle 05.45'te gelen bir ihbar üzerine Fransız polisi özel harekat timleri ve bomba imha uzmanları ile birlikte havalimanına geldi.
TERMİNAL BİNASI TAMAMEN BOŞALTILDI
Terminal binasındaki tüm yolcu ve çalışanlar dışarıya çıkartılarak havalimanında arama başlatıldı. Havalimanı çevresinde güvenlik önlemi alınarak yollar kesildi.
SEFERLER DURDURULDU
Toulouse Blagnac'a yapılacak seferler saat 12.00'ye kadar durduruldu. Fransız yetkililerin verdiği bilgiye göre arama çalışmaları sürerken bölgeye ordubirlikleri de gönderildi.
THY DE SEFER YAPIYOR
Turk Hava Yollari'nın Toulouse uçağı, Isatanbul Ataturk Havalimanindan saat 10.35'te havalanacak; Uçakta herhangi bir gecikme bulunmuyor. THY uçağının Fransa saati ile 13.10'da Toulouse'a inmesi planlanıyor.
BELÇİKA'YI KANA BULAMIŞLARDI
Avrupa'nın merkezi sayılan Belcika'nın başkenti Bruksel'de dün havalimanı ve bir metro istasyonunda düzenlenen terör saldırılarında en az 34 kişi öldü, 130'dan fazla kişi yaralandı.
Bruksel hava limani saldirganlarin ismi belli oldu
AKILLARDAKİ SORU: AVRUPA HAVAALANLARI NE KADAR GÜVENLİ?
Güvenlik uzmanları, Turkiye dışında Avrupa'daki havaalanlarının hiçbirinde check-in öncesinde cihaz taraması yapılmadığına dikkat çekiyor.
Özellikle 11 EYLUL 2001 saldırılarının ardından havaalanlarında giderek sıkılaştırılan güvenlik önlemleri yolcuları bezdirecek hale geldi. AB'nin merkezi Bruksel'deki havaalanına alınan tüm önlemlere rağmen üç bombanın birden sokulabilmesi, havaalanı güvenliği konusunu bir kez daha gündeme getirdi. İki terörist üzerlerindeki patlayıcı yüklü yelekleri infilak ettirirken, güvenlik güçleri sonradan havaalanında patlamamış üçüncü bir bomba bularak etkisiz hale getirdi.
Brüksel havaalanında terminale giriş öncesinde arama olmaması, teröristlerin işini kolaylaştırdı. Ancak uzmanlar, Turkiye istisna olmak kaydıyla Avrupa'daki havaalanlarında kontrollerin check-in sonrasında yapıldığına dikkat çekiyor.
Havacılık alanında güvenlik danışmanlığı hizmeti veren Augmentiq şirketinin yöneticisi Matthew Finn, havaalanının sadece yarısının güvenli olmasının garip bir durum olduğunu belirterek, "Otoparka vardığınız ilk dakikadan itibaren tüm havaalanının güvenli olması gerekir." diyor.
TERMİNALE KADAR KONTROL YOK
Uzmanlar, Avrupa havaalanlarının Afrika, Ortadoğu ve Güneydoğu Asya'dakilerle karşılaştırıldığında oldukça açık ve rahat olduğu görüşünde. Bu bölgelerdeki pek çok havaalanında yolcuların belgeleri ve eşyaları, daha havaalanı binasına girmeden önce kontrol ediliyor.
Avrupa'daki tek istisna ise yolcu ve bagajların terminale girişte ve ardından check-in sonrasında da cihazdan geçirildiği Türkiye. Mskova'da da terminal girişlerinde kontrol yapılıyor.
Güvenlik konusunda en hassas ülkelerden biri şüphesiz İsrail. Tel Aviv'deki Ben-Gurion Havaalanı'nın eski güvenlik müdürü Pini Schiff, "İki teröristin terminal bölgesine patlayıcı maddelerle girilebilmesi şüphesiz son derece büyük bir hataya işaret ediyor" diyor.
1 KİLOMETRE ÖNCESİNDE ARAMA
Somali merkezli Eş Şebab militanlarıyla mücadele eden Kenya'da da sıkı güvenlik önlemleri dikkat çekiyor. Başkent Nairobi'deki havaalanında ana terminale bir kilometre uzaklıkta bir kontrol noktası bulunuyor. Yolcular burada içinde bulundukları araçlardan indirilerek aranıyor.
Nairobi ve diğer Manila gibi havaalanlarında da yolcuların terminal binalarına girmeden önce pasaportlarını göstermeleri ve tarama cihazından geçmeleri gerekiyor.
Havacılık alanında güvenlik danışmanlığı hizmeti veren Augmentiq şirketinin yöneticisi Matthew Finn, hükümetlerin havaalanı güvenliği konusunu yeniden düşünmeleri ve istihbarat birimlerinin daha fazla bilgi paylaşması gerektiğini belirtiyor. Finn'e göre çözüm, yolcuya yük olmadan tarama yapan modern cihazların kullanımının yaygınlaştırılması. Güvenlik uzmanı, terminal öncesi tarama cihazları ve diğer önlemlerin maliyetinin çok yüksek olacağını da sözlerine ekliyor.
ABD'den güvenlik danışmanlık şirketi Country Risk Solutions'ın Başkanı Daniel Wagner ise bunun yakın zamanda gerçekleştirilebileceğini düşünmediğini belirtiyor. Bu düşüncesine gerekçe olarak da yetkililerin bu konuda bir aciliyet hissetmemesini ve yeterince para ayrılmamasını gösteriyor.
Yorum Yazın