Bruxelles Korner
Zehra Özer
Portekiz'den sinirbilim uzmanları bunun nedenini araştırdılar? Insanların bazen öznel zaman üzerinde neden sübjektif bir görüşleri vardır: bilimciler bunu incelemek için, birkaç ay boyunca çesitli fareleri eğiterek onlara zamanı değerlendirmeyi öğrettiler. Hayvanlar için iki farklı düğme ile iki bip sesi arasındaki sürenin 1,5 saniyeden daha uzun veya daha kısa olup olmadığını değerlendirdiler.
Deney sırasında farelerin nörolojik seviyeleri takip edildi. Fotometri tekniği ile, zamanı tahmin etmeleri gerektiği sırada beyinlerinin hangi bölümleri çalıştığı incelendi.
Stimüle edilen beyin
Peki ne bulundu? Beyin aktivitesi çoğaldığı vakit fareler için zamanın daha hızlı geçtiği gibiydi. "Biz hayvanların nöronlarını stimüle etmeyi çoğaltığımız zaman onlar için vakit çok daha hızlı geçiyordu." Beyinleri meşgul olmadığında ise zaman hayvanlar için daha yavaş geçiyor gibiydi.
Göründüğü gibi eğer beynimiz çok çalıştığında zaman bizim için çok daha hızlı geçiyor ve beynimizi meşgul tutacağımız bir şeyler bulamadığımızda zihnimizde saat daha yavaş ilerliyor. Bilim adamları bunun sadece kendilerinin bir yorumu olduğunu vurgulamak istiyorlar. "Gerçek, farelerin bize neler hissettiklerini söyledikleri gibi değil tabii, biz sadece topladığımız verilere bakıyoruz."
Ama kim bilir belki an gelecek zihnimizde zamanı, 12 saatlik bir uçuşu göz açıp kapatıncaya kadar geçirmiş gibi olacağız ve tatillerimizi bir hafta daha uzatmış gibi algılayabileceğiz.
Yorum Yazın