Bruxelles Korner
Zehra Özer
Tüm anlaşmazlıkları önce bir aydınlatalım: Böyle beyin ölümü gerçekleşen birinin birden ayaklanarak sofrada yer alacağını beklemeyiniz? "Bazı medya mensupları bu çalışmamızı “yürüyen ölü adamın” hikayesine çevirdiler, ama tabii ki bu böyle olmayacak," diyor Himanshu Bansal. "Ben çok başarılı olabilir isem eğer, hastalarımdan yüzde 5’i minimal bir bilince ulaşabilirler. Bu başarıya ulaşmam ise 6 aydan 1 yıla kadar bir zaman alabilir. Buna ulaştıktan sonra da ikinci adım olarak bu hastaların bilincini kullanılabilir hale getirmek istiyorum."
Biyolojik moleküller
Peki, tam olarak nasıl çalışılacak? Birincisi, vücudun kendi kök hücreleri, beyinin içine enjekte edilecek, ondan sonra lazer tedavisi ve sinir stimülasyonu yapılacak ve son olarak (bir sır olan) biyolojik moleküllerin kokteyli uygulanacak. "Biz diğerlerinin yanı sıra BQ-A adında özel bir madde kullanıyoruz": Bu hücrelere yeniden programlanması ve rejenerasyonu başlatması için sinyal veren bir peptittir."
- Kök hücreleri hastanın kendi kanından toplamak ve vücuduna tekrar enjekte etmek.
- Peptitleri (bir çeşit protein) hastanın omuriliğine enjekte etmek.
- On beş gün süren lazerli sinir uyarımı sırasında hastaları MR taramalarıyla gözlemlemek.
Amaç beynin ölü kısımlarının yerine kök hücreleri yerleştirmek ve bu kök hücrelerini daha sonra beyin hücrelerine geliştirmektir. Tartışmalı deneme çalışması önce Hindistan'da gerçekleşecekti, ancak hükümet bunu engelledi. Görünüşe göre Bansal bu çalışmasını gerçekleştirmek için şimdi yeni bir alan buldu.
" Yanlış teşhis"
Hikaye de diğer önemli kişi Ira Pastor dur, o Bioquark biyoteknoloji şirketinin müdürüdür. O geçmişte yaşanan bazı beyn ölümlerinde daha sonra bilinci tekrar yerine gelen hastaları örnek olarak veriyor.
Ama klinik nörofizyolog Gea Drost’a göre sorun da bu ya. "Örnek gösterilen bu vakalarda tanı yanlış konuldu, söz konusu olan hastalar koma halindeydiler. Örneğin, hâlâ biraz beyin aktivitesine sahip olan bir kıza değinmek istiyorum. Bizim için bu durum beyin ölümünün gerçekleşmediği anlamına gelen sert bir kriterdir. Bilimsel olarak bu böyledir ."
Diğer uzmanlar da Bansal’ın bu çalışmasını saçma olarak nitelendiriyorlar. "Tamamen saçmalıktır. Ben de ölü bir dal üzerine kök hücrelerini yerleştirebilirim. Ama bunu yaptıktan sonra o ölü dalın gerçekten tekrar filizleneceğini mi sanıyorsunuz? ", yanıtını veriyor klinik ahlâkbilimci Erwin Kompanje konu hakkında kızgınlığını dile getiriyor.
"O bir dolandırıcıdır"
'De Volkskrant' gazetesi daha derin bir araştırma yaparak Bansal’ın kariyer özgeçmişini gözden geçirdi. Mesleki hayatının özgeçmişinde "Londra, Glasgow, Berlin, Würzburg, Aarhus, Prag, Osaka, Lizbon, İtalya ve ABD'de " aktif’ti ifadesi yer alıyor. Ancak adı hiçbir mesleki bölümde bilinmiyor.
Bir (chat) sohbet odasında, belden aşağısı felçli olan hastaların arasında adamı tanıyorlar. Bazıları ona başarısızlıkla sonuçlanan kök hücre tedavisi için on binlerce euro vermiş. "Neyse ki oğlum henüz çok küçüktü ve çoğu şeyi iyi ki hatırlamıyor," diye ekliyor bir adam. "O bir dolandırıcıdır, ondan uzak durun."
"Sorularınız uygun değildir"
Volkskrant gazetesinin muhabiri aynı zamanda onun mesleki geçmişi hakkında sorular sorduğunda, kızgın bir cevap alıyor. "Kendimi veya başarılarımı size kanıtlamak zorunda değilim. Ben sizin beni bu kadar araştırmanızı ve başkalarına hakkımda sorduğunuz sorularınızı uygunsuz buluyorum" diyor Bansal. Ve biraz ısrardan sonra: "Ben derinden rencide edilmiş hissediyorum kendimi ve sizinle konu hakkında artık konuşmak istemiyorum," diyor.
Büyük bir olasılığı onun bir dolandırıcı olduğu yönünde. Ve en önemli kurbanları bir umut ile sevdiklerinin tekrar hayata dönmelerini bekleyen aile üyeleridir.
Bioquark adlı ABD'de bulunan firma, beyin ölümü gerçekleşmiş hastalar üzerinde kök hücrelere yönelik teorisini denemeye başlayacak. Hayvanlar üzerinde hiç test edilmeyen yöntem, direkt olarak insan deneklere uygulanacak.
Bilimin insan yaşamını uzatmaya ya da yaşama süreklilik kazandırmaya yönelik merakı, bazen korkutucu düzeyde çalışmaların ve deneylerin yapılmasına sebep oluyor.
Philadelphia merkezli bir şirket olan Bioquark araştırmacıları, 2016'nın sonlarında beyin ölümünün çaresinin olmadığına inanmadıklarını dile getirmişlerdi. Şirketin CEO’su Ira Pastor, Latin Amerika'da adı şu an açıklanmayan bir ülkedeki hastalarda bilim tarihinde benzeri görülmemiş bir kök hücre deneyinin yapılacağını duyurdu.
Yorum Yazın